Acasă Declarații Progresistul Ghinea, mai socialist ca cei de la PSD: ”Abia dacă pensiile ar fi crescute cu 27%, s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB stabilit prin PNRR”

Progresistul Ghinea, mai socialist ca cei de la PSD: ”Abia dacă pensiile ar fi crescute cu 27%, s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB stabilit prin PNRR”

0
258

Progresistul Ghinea, mai socialist ca social democrații de la PSD: ”Abia dacă pensiile ar fi crescute cu 27%, s-ar atinge pragul de 9,4% din PIB stabilit prin PNRR. PNRR mai spune ceva foarte important, nu mai depinde pensia românilor de pixul politicienilor”.

Fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, cataloghează drept ”o minciună, pur şi simplu” afirmaţiile conform cărora pensiile din România nu pot creşte din cauza pragului de 9,4% din Produsul Intern Brut stabilit prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru bugetul de pensii, el arătând că, în prezent, acest prag s-ar atinge dacă pensiile ar creşte cu 27% şi provocându-i pe cei aflaţi la conducere să facă această majorare. ”De-asta sunt aşa de nervoşi pe PNRR, pentru că pe lângă pragul ăla, PNRR spune ceva foarte important: nu mai depinde pensia românilor de pixul politicienilor. Pur şi simplu, de două ori pe an se indexează pensia pe o formulă matematică, în funcţie de inflaţie şi de creştere economică”, explică Ghinea.

Mâine, dacă domnul Budăi doreşte şi are bani la buget, poate să crească punctul de pensie cu 27%. Dacă ar creşte, mâine, cu 27% pensiile, atunci abia s-ar atinge acel prag. Până atunci, nu. Deci poate să crească cu 10, cu 15, cu 20, cu 25, cu 27% şi îl provoc public acum: Budăi, creşte pensiile! Am văzut că şi-a făcut un tricou cu 9,4%, o să-mi fac şi eu un tricou cu 27%, dacă mă mai invitaţi, pentru că altfel suntem în plină epocă post-adevăr. Acel 9,4% a fost un succes diplomatic al României, al meu, al premierului Cîţu de la acel moment, pentru că Comisia Europeană era absolut îngrozită de modul în care pensiile afectează bugetul public şi-l afectează într-un mod impredictibil, pentru că vine fiecare politician de-ăsta, iresponsabil – mai mult de la PSD se întâmplă să fie – şi spune, cum a spus Dragnea, a spus Ciolacu: 40% creştem pensiile! De ce nu creşte Ciolacu acum pensiile? De ce nu este întrebat Ciolacu la fiecare ieşire publică, de presă, când merge să vorbească cu oamenii: ”Dom-le, ai spus că dai 40% la pensii, de ce nu dai 40% la pensii, sau măcar dă 27%, hai să vedem, provocare!”, a afirmat Cristian Ghinea.

El a catalogat drept ”o mare măgărie care li se întâmplă pensionarilor din România”, promisiunile făcute de politicieni înaintea alegerilor cu privite la majorările de pensii, promisiuni care nu sunt respectate.

E un fel de ţeapă permanentă pe care politicienii o dau pensionarilor şi tocmai de-asta sunt aşa de nervoşi pe PNRR, pentru că pe lângă pragul ăla, PNRR spune ceva foarte important: nu mai depinde pensia românilor de pixul politicienilor. Pur şi simplu, de două ori pe an se indexează pensia pe o formulă matematică, în funcţie de inflaţie şi de creştere economică. De fapt, asta-i doare mult mai rău, pentru că, după ce se îndeplineşte această lege, Ciolacu, Budăi, toţi ăştia care câştigă voturi nu mai au pixul”, adaugă fostul ministru.

Cristian Ghinea reclamă că, din cauză că nu are bani în buget pentru majorări, actuala conducere a ”făcut o întreagă isterie” pe tema procentului stabilit prin PNRR pentru pensii.

Ce să zică: dom-le, am fost măgari şi am minţit pensionarii? Nu! Zic şi ei : dom-le, e Ghinea de vină şi PNRR-ul. De fapt, Comisia Europeană a venit cu un prag mult mai mic la negocieri şi a zis: ”Trebuie să aveţi un blocaj”. Comisia a avut undeva 8,4-8,5”, a mai explicat fostul deţinător al portofoliului fondurilor europene.

Cristian Ghinea, fost ministru al fondurilor europene în coaliţia PNL-USR-UDMR, afirmă că „marea problemă a acestei ţări, pe fonduri europene, este că nu lucrează nimeni la proiecte, ne trezim că vorbim aşa, pe gură”. Acesta îi critică pe miniştrii Transporturilor şi Sănătăţii că „se ceartă” cu cei din USR şi timp de un an, de când guvernează, nu au făcut demersuri pentru ca proiectele derulate prin PNRR să avanseze.

Se vor face. Acolo am găsit o soluţie foarte bună, zic eu. Spitalele regionale nu sunt din PNRR, alea mari, din simplul motiv că nu puteau fi gata până în 2026. Am adus Banca Europeană de Investiţii să lucreze la proiecte – pentru că nu lucraseră deloc la proiecte, nici măcar nu se înţeleseseră cu Olguţa să le dea teren la Craiova, practic au vorbit, pe timpul lui Dragnea, fără să facă nimic – şi atunci, pentru că nu puteau fi gata până în 2026, am zis: le finanţăm din fondurile europene vechi, dar finanţăm acea agenţie de investiţii în sănătate să lucreze la proiecte, cineva trebuie să se ocupe de proiecte. Adică este o finanţare mixtă, acolo, pentru spitalele regionale, şi sunt puse în Programul Operaţional Sănătate. Sunt alte 25 de spitale care ar trebui făcute, spitale mai mici sau aripi noi făcute, şi acolo soluţia a fost să avem o listă de 49 iniţială, din care Guvernul să aleagă 25. Şi ăsta a fost un compromis, din nou, bun pe care Comisia ni l-a aprobat, pentru că teoretic ar trebui să avem proiectele gata. Ştiţi, marea problemă a acestei ţări, pe fonduri europene, este că nu lucrează nimeni la proiecte, ne trezim că vorbim aşa, pe gură, ca şi la irigaţii. Facem irigaţii dar care-i proiectul? Vreau să-l văd! A aaa…nu, avem un powerpoint! Deci această gargară permanentă politică la un moment dat se răzbună, pentru că nu ai ce să pui pe masă. Vrem bani, dar te întreabă ăia: Pentru ce?”, a afirmat Cristian Ghinea.

Fostul ministru a explicat că în ultimele luni cele 25 de spitale care să primească finanţare prin PNRR ar fi trebuit deja selectate, aşa cum ar fi trebuit contractate lucrările pentru realizarea metroului.

Rafila trebuia să muncească pe brânci lunile astea, ca din alea 49 să selecteze 25 care chiar să aibă şansă să fie făcute. El a zis: avem 49, dar vrea şi Olguţa, care nu s-a trezit la timp să dea hotărârea de Consiliu Local şi nu a intrat pe alea 49, hai să deschidem lista de 49! S-a dus la Bruxelles şi ăia au zis: ”Bă, dar voi trebuie să faceţi invers, din 49 să alegeţi 25, nu să mai adăugaţi la alea 49!” Şi tot pierd vremea, nu se întâmplă nimic. Este ceva incredibil şi toţi se războiesc cu mine sau cu Drulă. Noi am fost acum opt luni la guvernare mai mult de un an. Şi zice Grindeanu: ”Păi trebuie să fie gata contractarea metroului şi nu e gata!” Păi cine dracu trebuia să muncească în acest an de zile de când eşti ministru? Grindeanu a fost mai mult ministru decât a fost Drulă la Transporturi. (…) Ce a făcut Grindeanu, ce a făcut Rafila în timpul ăsta în care se ceartă cu mine şi cu Drulă în loc să muncească la PNRR? Toate astea se vor răzbuna”, adaugă Cristian Ghinea.

Load More In Declarații

Vezi Și

Jens Stoltenberg, după ministeriala NATO de la București: ”Atunci când vă gândiţi la Ucraina să devină membru NATO, condiţia este ca ea să câştige”

Jens Stoltenberg, după ministeriala NATO de la București: ”Atunci când vă gândiţi la Ucrai…