Acasă Alegeri PSD și PNL, tot mai aproape să bată palma pe comasate, cu candidat comun, Ciolacu: ”Doresc ca mâine să anunț tot calendarul alegerilor”

PSD și PNL, tot mai aproape să bată palma pe comasate, cu candidat comun, Ciolacu: ”Doresc ca mâine să anunț tot calendarul alegerilor”

0
0
131

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că prioritatea coaliției PSD-PNL este de a apăra România de extremism. Afirmația a fost făcută în cadrul evenimentului „Living better with Europe”, cu ocazia întrunirii la București a Biroului grupului social-democrat din Parlamentul European. Marcel Ciolacu nu a exclus o alianță electorală cu PNL și a precizat că vrea ca miercuri să anunțe calendarul electoral pentru toate alegerile din acest an.

PSD şi PNL au ajuns la un acord de principiu privind comasarea alegerilor. Linia roşie peste care social-democraţii nu vor să treacă.

Liderii PSD şi PNL sunt foarte aproape de un acord în ceea ce priveşte comasarea alegerilor şi liste comune pentru Parlamentul European. Liderii Coaliţiei se vor întâlni mâine pentru negocierile finale.

Liderii Coaliţiei de guvernare au ajuns la un acord de principiu în ceea ce priveşte comasarea alegerilor locale cu cele din 9 iunie pentru Parlamentul European. În Coaliţie se mai negociază acum o a doua rundă de comasare, alegerile parlamentare cu cele prezindenţiale.

Însă, în acest caz, sursele politice spun că, este foarte greu ca PSD şi PNL vor ajunge la un acord pentru că cele două partide au viziuni diferite. Liberalii şi-ar dori ca alegerile parlametare să fie comasate cu primul tur al prezidenţialelor, iar social-democraţii şi-ar dori ca alegerile parlamentare să fie comasate cu finala pentru Palatul Cotroceni.

În acelaşi timp, surse politice spun că Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă au ajuns la un acord în urma negocierilor şi este foarte posibil ca PSD şi PNL să candideze pe o listă comună la alegerile europarlamentare din luna iunie. Însă şi aici se negociază cine să deschidă această listă comună.

După alegerile europarlamentare, în cazul în care cele două partide vor obţine împreună cel puţin 17 mandate de europarlamentari, adică jumătate plus 1 din cele 33 de locuri de eurodeputaţi rezervate României, asta ar însemna că PSD şi PNL au împreună majoritate la votul politic şi ar fi cumva un semnal pentru cele două formaţiuni, să continue această coaliţie şi cu liste comune la alegerile parlamentare sau cu un candidat comun la prezidenţiale.

Însă şi aici există disensiuni pentru că sursele Observator spun că liderii social-democraţi au o linie roşie şi nu vor renunţa la candidatura la alegerile prezidenţiale. De cealaltă parte, liberalii au spus şi ei că PNL va avea cu siguranţă un candidat propriu şi nu vor susţine un candidat PSD pentru Cotroceni.

Marcel Ciolacu nu exclude o alianță politică sau chiar electorală cu PNL, pentru „stabilitatea” României: „Eu doresc mâine să anunț tot calendarul de alegeri”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, despre negocierile din coaliţie cu PNL, că una dintre soluţii este o alianţă electorală sau o alianţă politică care va da stabilitate României, şi că el doreşte ca mâine să anunţe tot calendarul de alegeri. „Cred că suntem nişte oameni serioşi, dacă venim în faţa românilor cu un proiect pentru anumite alegeri, venim cu un proiect de ţară pentru toate alegerile, dacă decidem acest lucru”, a mai afirmat Ciolacu.

„Sunt ferm convins că mâine, atât eu, cât şi preşedintele Nicolae Ciucă, vă vom răspunde la aceste întrebări. Este incorect ca în timpul unor negocieri şi unor discuţii eu să vă spun cum se va face. Eu vreau să iau, împreună cu preşedintele Nicolae Ciucă, cea mai bună decizie în ceea ce priveşte românii, viitorul României şi stabilitatea României”, a anunţat Ciolacu la Parlament, întrebat despre negocierile din coaliţia de guvernare.

„Sunt două programe de armonizat, pentru că categoric că vom veni cu un program. Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România, care există în acest moment şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Vom vedea şi percepţia românilor”, a arătat Ciolacu.

Întrebat dacă cele două partide se îndreaptă spre o alianţă electorală, preşedintele PSD a spus: „Nu, asta înseamnă că este una dintre soluţii o alianţă electorală sau o alianţă politică, care va da stabilitatea României. Ce spun cu certitudine, şi vă spun ca prim-ministru, eu doresc mâine să anunţ tot calendarul de alegeri”

Ciolacu a precizat că nu trebuie să fie un calendar în care astăzi iau o decizie, şi apoi se mai strâng iar, după o săptămână.

„Șanse foarte mici” ca alegerile parlamentare să fie comasate cu cele prezidențiale, crede Marcel Ciolacu.

Întrebat despre şansele ca alegerile parlamentare să fie comasate cu alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu a spus că „şansele sunt foarte mici”.

Preşedintele PSD a fost întrebat şi despre scenariul unui candidat comun al coaliţiei. „Eu îmi doresc ca cele două partide să vină cu două programe, le avem deja, în ceea ce priveşte o stabilitate a României”, a arătat Ciolacu.

„Cred că suntem nişte oameni serioşi, dacă venim în faţa românilor cu un proiect pentru anumite alegeri, venim cu un proiect de ţară pentru toate alegerile, dacă decidem acest lucru”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că el vrea să trăiască într-o Românie liberă, într-o Europă liberă, şi nu vrea ca contracandidaţii să moară subit prin puşcării sau otrăviţi, aşa cum nu vrea ca România să fie un vasal al Federaţiei Ruse.

”Avem astăzi biroul Grupului Social Democrat din Parlamentul European la Bucureşti. Este o bună ocazie să discutăm despre modul în care Uniunea Europeană poate să contribuie la dezvoltarea României, a ţărilor noastre le care le reprezentăm. Aş vrea, până să vorbesc de creşterea nivelului de trai, despre economie, lucrurile care sunt, din punctul meu de vedere, priorităţi ale cetăţenilor pe care îi reprezentăm”, a afirmat Ciolacu la evenimentul ”Living better with Europe”.

”Cu toții am rămas strânși în jurul valorilor care ne definesc. Niciunii dintre noi n-am încercat ca să căutăm voturile, să ne schimbăm opiniile sau să-ncercăm compromisuri cu formațiuni extremiste care ne-ar fi abătut de la drumul pe care îl avem de făcut. Eu vreau să trăiesc într-o Românie liberă, într-o Europă liberă. Eu nu vreau ca contracandidații noștri să moară subit prin pușcării sau otrăviți. Eu cred că nu vreau ca România să fie un vasal al Federației Ruse. De aceea, alegerile de pe 9 iunie din întreaga Europă sunt foarte importante. Comunicarea dintre familiile europene importante, care apără democrația, este un lucru foarte important”, a declarat Marcel Ciolacu marți, la palatul Parlamentului.

”Aş vrea să-mi amintesc, să-mi reamintesc, împreună cu colegii mei, împreună cu Victor, împreună cu Mihai, Dan, momentele când am preluat Partidul Social Democrat ca şi preşedinte şi când aproape nu mai făceam parte din familia social-democrată şi cu adevărat primul om care a avut încredere în noi, primul om care ne-a ajutat să ne reconectăm la familia social-democrată europeană, ai fost tu, Iratxe, şi îţi mulţumesc mult, şi în numele meu şi al colegilor mei, pentru ceea ce ai făcut.

Faptul că pe urmă, împreună, am devenit o echipă mai puternică, corectă şi sinceră, care am apărat împreună toate valorile europene, valorile social-democrate au confirmat faptul că a meritat acest efort. Şi sunt ferm convins, mai ales în acest context, din punctul meu de vedere şi nu numai, complicat, după o pandemie, după o criză energetică, după un război şi o criză de securitate în Europa într-un an în care nimeni n-ar fi crezut acest lucru, după un conflict major în Orientul Mijlociu şi cu o factură de plată, în primul şi în primul rând plătită de ţările europene şi de economia europeană. Dar cu toate aceste provocări, cu toţii am rămas strânşi în jurul valorilor care ne definesc”, a mai spus premierul.

”Nici unii dintre noi n-am încercat să căutăm voturile, să ne schimbăm opiniile sau să încercăm compromisuri cu formaţiuni extremiste care ne-ar fi abătut de la drumul pe care îl avem de făcut. Eu vreau să trăiesc într-o Românie liberă, vreau să trăiesc într-o Europă liberă. Eu nu vreau ca contracandidaţii noştri să moară subit prin puşcării sau otrăviţi. Eu cred că nu vreau ca România să fie un vasal al Federaţiei Ruse”, a adugat acesta.

El a menţionat că de aceea alegerile de pe 9 iunie în întreaga Europă sunt foarte importante, iar comunicarea dintre familiile europene importante, care apără democraţia, este, de asemenea, un lucru foarte important.

”Cred în valorile social-democrate şi încerc cu echipa guvernamentală să le punem în aplicare la nivelul României. Încerc cu echipa de europarlamentari să ne impunem, mai ales, în ceea ce priveşte specificul României. Am avut, aproape toată Europa am avut crize cu agricultori, cu transportatori, toate aceste lucruri sunt provocări, sunt consecinţe ale acestor crize suprapuse. Prioritatea noastră este să discutăm şi să găsim cele mai bune soluţii, în primul şi în primul rând de a apăra economia europeană şi economiile noastre naţionale”, a mai spus Ciolacu.

El a precizat că esre ferm convins că viitorul Parlament European, viitoarea Comisie Europeană, viitorul Consiliu European vor avea priorităţi adaptate noilor cerinţe din statele pe care le reprezentăm. ”Toată filosofia de acum cinci ani de zile, când a fost construită actuala Comisie Europeană şi actualul Parlament European, în mare majoritate, s-a modificat. Dacă ne uităm cu toţii la piramida lui Maslow, vedem atât nevoile în ceea ce priveşte traiul, dar şi nevoia de securitate. Acestea au devenit priorităţi şi, culmea, amândouă au rădăcini social-democrate. Nu cred că în Europa în acest moment vreun partid va putea singur să facă 50%. Cred că dialogul va fi esenţial după data de 9 iunie la nivel european”, a conchis premierul.

”Nu cred că în Europa, în acest moment, un partid va putea să facă singur 50%. Cred că dialogul va fi esențial după data de 9 iunie, la nivel european. La noi în țară, sunt discuții multe. Știți că avem o coaliție făcută între două mari partide, PSD și PNL. Prioritatea noastră, indiferent din ce partid facem parte, este să apărăm România de extremism”, a mai declarat liderul social-democrat.

”Sunt ferm convins că mâine, atât eu, cât şi preşedintele Nicolae Ciucă vă vom răspunde la aceste întrebări. Este incorect, în timpul unor negocieri şi unor discuţii, eu să vă spun cum se va face. Eu vreau să iau împreună cu domnul preşedinte Nicolae Ciucă cea mai bună decizie în ceea ce priveşte românii şi viitorul României şi stabilitatea României. Haideţi să vedem care este propunerea finală, nu este o negociere pe funcţii. Sunt două programe de armonizat, fiindcă categoric că vom veni cu un program. Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România care există în acest moment şi trebuie să recunoaştem acest lucru şi vom vedea şi percepţia românilor în cazul în care decidem.”

”Una dintre soluții este o alianță electorală sau o alianță politică, care va da stabilitate României. Ca și prim-ministru, eu doresc mâine să anunț tot calendarul de alegeri”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Încarcă mai mult
Load More In Alegeri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Clotilde Armand se victimizează din nou, neomarxista de la Sectorul 1, susține că este persecutată la ordin politic: „Sunt linșată pentru reformele luate”

Facebook X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Clotilde Armand se victimizează din no…