Acasă Declarații Raed Arafat, declarații cu nervi și aroganțe despre incendiul cu 7 morți de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: ”Erau nereguli”

Raed Arafat, declarații cu nervi și aroganțe despre incendiul cu 7 morți de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța: ”Erau nereguli”

0
1,167

Raed Arafat, arogantul șef al DSU, a făcut declarații de presă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în prezența Rodicăi Tudoran, șefa UPU, Silviu Coșa, prefectul județului, șeful ISU Dobrogea – Cristian Amarandei, Cristian Radu, prim adjunctul IGSU, dar și alții. Precizăm că urmează, în rândurile de mai jos, detalii legate de teribilul incendiu izbucnit la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

”Condoleante familiei celor decedați în tragedie. Apelul de urgență a fost la ora 9.48, iar primul echipaj a ajuns la 9.56. Au venit ambulanțe din Călărași, Galați și Ialomița. Din punct de vedere al stingerii incendiului îl las să vorbească pe domnul Radu”, a spus Raed Arafat.

Incendiul a fost lichidat într-o oră:

După primirea apelului, inspectorul șef a declanșat planul roșu de intervenție, cu toate echipamentele necesare. Incendiul s-a manifestat în zona de ATI, pe o suprafață de 350 mp, mai multe spații, saloane. Despre cauza probabilă, suntem în curs de cercetare. S-a procedat la deschiderea unui dosar penal”, a spus Cristian Radu, prim adjunctul IGSU.

”Incendiul a fost lichidat la 10.55, la aproximativ o oră de la apel. Erau 155 pacienți internați, 10 la terapie inensivă, s-a procedat la evacuare si la transferul la unități medicale. După discuții și verificările cifrelor, la acest moment nu e necesară evacuarea în alte județe, nu avem pacienți cu arsuri. Sunt pacienți cu Covid, unii în stare gravă”, a mai spus Arafat.

Situația pacienților:

S-au evacuat pacienții în 3 unități sanitare, Spitalul Județean, Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare, Spitalul Militar. Toate având paturi cu oxigen. La Judetean s-au deschis paturi noi si pe alte secții. Am primit la UPU 42 de pacienți și 3 membri ai personalului medical. Din păcate, un pacient a decedat. S-au internat 16 pacienți, dintre care 2 pacienți în Pediatrie, o mamă și un copil. Am transefrat din cei 42, 7 la Spitalul de Pneumoftiziologie Palazu Mare, stabili, care necesitau o sursa de oxigen. La Spitalul Agigea sunt10 pacienti. Au pelcat și la domiciliu, la cerere. La UPU mai sunt 6 din cei 42 sosiți, care sunt în curs de tratament și evaluare. De la Militar am primit apoi 2 pacienți. La Militar un pacient a decedat în timpul transportului”, a spus Rodica Tudoran.

Arafat a vorbit depre încurcătura cu numărul de decedați:

Arafat a lămurit numărul deceselor, precizând că cel anunțat inițial, și anume 9, este eronat.

La început s-a confirmat cifra de 9 persoane, după ce a fost corectată și actualizată la 7. Când raportăm date, in dinamică, astfel de lucruri se pot întâmpla. Trebuie să nu comunicăm absolut nimic,decât după ce avem date finale. Ne cerem scuze pentru informația inițială, e bine, totuși, că sunt 7, și nu sunt 9”, a spus Arafat.

Despre controalele la Spitalul de Boli Infecțioase: au fost constatate nereguli!

Spitalul a fost supus a două controale, unul în 2020 și în februarie 2021. În cadrul ultimului control, au fost constate nereguli, trecute în raportul ISU Constanța: instalații electrice și improvizații, siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Există în spital senzor pentru oxigen. Există în saloane, dar instalația de verificare nu exista. Va trebui ca spitalul să dea aceste explicații”, a continuat el.

În contextul situației de prevenire, colonelul Cristian Radu a declarat: ”Conține mai multe clădiri vechi, au fost edificate lucrate care, până în 2004, nu aveau obligația pentru avize. După această perioadă au existat lucruri care atrăgeau această obligație. În 2007, există un proces verbal de recepție al lucrărilor care atrăgeau această obligație. În 2017, în timpul unui control, au comunicat nașterea acestei obligații, nefiind depuse de la acel moment documentația pentru punere în operă a acestor lucrări. Deci, nu există documente care să ateste obținerea obligației la incendiu”, a spus Cristian Radu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Pe Rafila îl ia gura pe dinainte: ”Îi îndemn pe cei de până la 40 de ani să ridice pastilele de iodură de potasiu cât mai repede”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă persoanele cu vârste de sub 40 de ani să î…