Acasă Declarații Rafila, soluția la variola maimuţei, prezervativ sau abstinență:” Recomandarea de precauţie în alegerea partenerilor, trebuie să rămână în vigoare”

Rafila, soluția la variola maimuţei, prezervativ sau abstinență:” Recomandarea de precauţie în alegerea partenerilor, trebuie să rămână în vigoare”

0
168

Alexandru Rafila, soluția la variola maimuţei: ”Recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare.

Ministrul Sănătăţii cere precauţie şi susţine că riscurile sunt în continuare mari deoarece evoluţia cazurilor de variola maimuţei este imprevizibilă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, referindu-se la variola maimuţei, că recomandarea de precauţie în alegerea partenerilor trebuie să rămână în vigoare pentru ca lucrurile să fie ţinute sub control.

Aş vrea să fac şi eu o clarificare pentru că eu am dat un interviu câtorva colegi odată la Parlament, apropo de acest subiect, legat de variola maimuţei. Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinenţa în situaţia raporturilor sau relaţiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viaţă fără riscuri, deci cine îşi asumă astfel de riscuri… Am dat o astfel de recomandare în mod evident fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secreţiilor, calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală şi evitarea relaţiilor cu persoane necunoscute în mod evident este o măsură de protecţie individuală pe care putem să o luăm cu toţii cei care suntem, să spunem, la risc sau persoanele care sunt la risc pentru aşa ceva”, a declarat Alexandru Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

El a fost întrebat ce ştie despre anchetele epidemiologice în cazul persoanelor confirmate cu variola maimuţei. ”Aţi văzut că în cazul primei persoane infectate s-a găsit şi partenerul acelei persoane, care şi el la rândul lui era infectat. Pe măsură ce lucrurile astea progresează, se înmulţeşte numărul de cazuri, vă daţi seama că intrăm într-un soi de rutină şi în cazul acestei boli. Gândiţi-vă ce s-a întâmplat când au fost primele cazuri de infecţie cu noul coronavirus. Ulterior, anchetele epidemiologice, investigarea a devenit ceva curent, de rutină şi probabil că aşa se va întâmpla şi în acest caz. Însă, repet, e sezonul estival, sunt multe evenimente în toată ţara, în Europa şi recomandarea aceasta de precauţie în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare pentru ca să putem să ţinem lucrurile sub control”, a mai transmis ministrul Sănătăţii.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu afirmă nu există indicii conform cărora bărbaţii ar fi mai expuşi infectării cu variola maimuţei decât femeile. Întrebat fiind care este explicaţia medicală privind faptul că toţi cei patru pacienţi diagnosticaţi cu variola maimuţei în România sunt bărbaţi, Baciu a răspuns că ”lucrurile trebuie privite fără discriminare şi fără stigmatizare”.

Ca urmare a prezentării la spital avem aceste prime patru cazuri, la patru persoane de sex masculin. După cum s-a menţionat deja, pentru persoanele care au contact prelungit, contact apropiat, contact intim, contact sexual neprotejat, aşa cum este un risc crescut şi pentru alte boli cu transmitere sexuală – nu e nimic nou din această perspectivă – aşa se poate întâmpla şi dacă se întâmplă în cazul unor interacţiuni între persoane de sex masculin, putem să avem şi astfel de situaţii. Una peste alta, să ştiţi că lucrurile trebuie privite fără discriminare şi fără stigmatizare, este extrem de important. Este o infecţie virală transmisibilă care, din fericire, provoacă boli cu o seriozitate mică sau medie”, a declarat Andrei Baciu, vineri seară, la Euronews România, întrebat fiind care este explicaţia medicală pentru care toate cele patru cazuri de variola maimuţei sunt pacienţi bărbaţi.

Ministrul Sănătății susține că în România, în acest moment, sunt aproximativ 400 de cazuri COVID pe zi, numărul crescând de la 300 de cazuri.

Avem aproape 400 de cazuri pe zi, ca și medie și am crescut de la 300 de cazuri la 400 de cazuri. Germania înregistrează 100.000 de cazuri pe zi, dar semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitalicești și mai ales de terapie intensivă a fost minimală în ciuda numărului mare de cazuri. Sperăm să rămână la fel. Singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare așa cum este mai bine, în sensul evitării totuși a zonelor foarte aglomerate sau chiar a utilizării măștii în interior, acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau unde stăm un timp îndelungat, dar lucrul ăsta rămâne o decizie individuală”, afirmă ministrul.

Alexandru Rafila a explicat și cum este monitorizată evoluția bolii, în ciuda faptului că nu se mai raportează zilnic.

Din păcate această extindere în unele țări din Europa a infecției care apare atât la persoanele vaccinate, cât și la cele care au trecut prin boală sau și cele vaccinate arată că transmisibilitatea acestei tulpini Omicron și a subvariantelor sale este înaltă și din păcate trecerea prin boală sau vaccinul nu protejează împotriva transmiterii, eventual împotriva formelor grave la persoanele din categoriile vulnerabile”, a adăugat Rafila.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Ciucă, întrebat dacă poate garanta că de vineri benzinăriile vor scădea prețul la carburanți cu 50 de bani: ”Sincer, nu am intrat în acest detaliu”

Premierul Nicolae Ciucă, a fost încurcat luni de întrebarea jurnaliștilor, dacă benzinării…