Acasă Declarații Turistul Klaus Iohannis, de peste hotare, trage concluziile scrâșnite ale scrutinului: ”Decizia privind comasarea alegerilor fost una ”bună”

Turistul Klaus Iohannis, de peste hotare, trage concluziile scrâșnite ale scrutinului: ”Decizia privind comasarea alegerilor fost una ”bună”

0
0
316

Turistul Klaus Iohannis, de peste hotare, trage concluziile scrâșnite ale scrutinului: ”Decizia privind comasarea alegerilor fost una ”bună”.

Turistul Klaus Iohannis a avut, marți, o primă reacție legată de rezultatul alegerilor locale și europarlamentare 2024, lăudând coaliția PSD-PNL. ”Vă amintiți că a fost multă dezbatere în spațiul public dacă această coaliție este bună pentru România sau nu. Cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție”, a spus el.

Klaus Iohannis a declarat, marți, că alegerile locale și europarlamentare din acest an ”s-au desfășurat bine”, și că rezultatele alianței PSD-PNL demonstrează că românii apreciază decizia privind formarea coaliției de guvernare.

”După părerea mea, chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfășurat bine. Iar rezultatele vorbesc de la sine. Vă amintiți că au fost multă dezbatere în spațiul public dacă această coaliție este bună pentru România sau nu, cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție și este foarte corect așa, după ce coaliția a reușit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare pagubă prin crizele care au pornit exact în acest război purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat turistul Klaus Iohannis.

El consideră totodată că decizia privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare a fost una ”bună”.

”În ce privește alegerile locale eu consider în continuare că a fost o decizie bună să fie aduse alegerile locale împreună cu alegerile europarlamentare dintr-un motiv democratic clar, alegerile sunt legitime, valide din punct de vedere democratic atunci când participă un număr mare de alegători. Și faptul că aceste alegeri au fost puse împreună ne-au dus iată la o participare de peste 50%, deci putem să spunem că a fost pasul corect iar comunitățile evident și-au ales primarii, președinții de consilii, consilierii pe care i-au crezut potriviți pentru următorii patru ani”, a adăugat șeful statului.

În ce privește continuitatea alianței PSD-PNL și pentru alegerile parlamentare și propunerea unui candidat comun la prezidențiale, președintele a apreciat că: „este aceasta o chestiune care trebuie lămurită în interiorul coaliției”.

”Chiar dacă aș avea o opinie în această chestiune, nu cred că ar fi corect să mi-o spun public”, a adăugat candidatul Iohannis,

Întrebat ce post în conducerea Uniunii Europene crede că ar trebui să îl vizeze țara noastră, Klaus Iohannis a răspuns: ”În executivul european fiecare stat membru are un membru care se numește comisar european, acesta este stabilit de guvern și atunci să lăsăm guvernul să ajungă în faza în care nominalizează o persoană și după aceea sigur o și negocieze poziția pe care această persoană poate să o ocupe. Deci e un pic de vreme pentru a discuta aceste spețe care sunt ale Guvernului”.

Klaus Iohannis a făcut aceste declarații la Riga, unde se află la Summitul Formatului Bucureşti 9 (B9).

”Chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfășurat bine, iar rezultatele vorbesc de la sine.

Vă amintiți că a fost multă dezbatere în spațiul public dacă această coaliție este bună pentru România sau nu.

Cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție și este foarte corect așa după ce coaliția a reușit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare pagubă prin crizele care au pornit, exact prin acest război purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus Klaus Iohannis, întrebat de un jurnalist despre rezultatul alegerilor.

Klaus Iohannis a declarat, marți, că rezultatele alegerilor ”vorbesc de la sine”, pentru că a fost multă dezbatere dacă alianța PSD-PNL a fost bună, dar răspunsul a fost dat de alegători, care au votat lista comună a coaliției în proporție de aproape 50%.

”Rezultatele vorbesc de la sine. A fost multă dezbatere în spațiul public în România dacă această alianță a fost bună. De această dată, am primit un răspuns chiar de la alegători, care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție și este foarte corect așa, după ce coaliția a reușit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare pagubă prin crizele care au pornit”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că a fst o decizie bună comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

”Alegerile sunt legitime, valide din punct de vedere democratic, atunci când participă un număr mare de alegători. Și faptul că aceste alegeri au fost puse împreună ne-au dus la o participare de peste 50%. Deci putem să spunem că a fost pasul corect”, a spus Iohannis.

Candidatul la șefia NATO a susținut, de asemenea, că a fost ”o decizie bună” a coaliției și comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare:

”Pe de altă parte, în ceea ce privește alegerile locale, eu consider că a fost o decizie bună să fie comasate localele cu europarlamentarele, dintr-un motiv democratic clar – alegerile sunt legitime, valide, din punct de vedere democratic atunci când participă un număr mare de alegători. Și faptul că aceste alegeri au fost puse împreună, ne-au adus la o participare de peste 50%, deci putem să spunem că a fost pasul corect și comunitățile au ales de cuviință”.

Iohannis a fost întrebat și dacă PSD şi PNL ar trebui să facă alianță și pentru alegerile prezidenţiale şi pentru cele parlamentare, spunând că asta trebuie lămurit în coaliţie: ”Este aceasta o chestiune care trebuie lămurită în interiorul coaliţiei şi, chiar dacă aş avea o opinie în această chestiune, nu cred că ar fi corect să mi-o spun public”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că există premisele unei alianțe politice între social-democrați și liberali pentru alegerile prezidențiale și parlamentare de la finele anului. Ciolacu a subliniat însă că PSD ar trebui să dea candidatul comun pentru funcția supremă în stat.

Potrivit deciziilor luate în Coaliție odată cu comasarea localelor cu europarlamentarele, alegerile prezidențiale au fost devansate și programate pe 15 septembrie și 29 septembrie.

Iar cu privire la noua configurație a Parlamentului European, după alegerile europarlamentare, Klaus Iohannis consideră că „nu putem să vorbim de o schimbare radicală” și că legislativul european „va fi un partener și o instituție care rămâne constructivă”.

”Parlamentul European. S-a făcut multe vorbire de felul în care sunt reprezentate familiile politice. În realitate nu cred că putem să vorbim de o schimbare majoră. Sunt mici mișcări de exemplu la Partidul Popular European care este în continuare gruparea cea mai semnificativă, s-a mărit puțin numărul de parlamentari, la alții s-a micșorat puțin. În esență, partidele numite de centru reprezintă în continuare grosul Parlamentului European dar sigur în funcție de specificul național au apărut, de exemplu în cazul Franței, modificări semnificative. Dar pentru Parlamentul European în ansamblu nu putem să vorbim de o schimbare radicală, sunt schimbări sigur care vor influența felul în care se votează, care vor influența lobby-ul în Parlament pentru anumite părți din legislație, dar sunt convins că Uniunea va merge înainte și Parlamentul European va fi un partener și o instituție care rămâne constructivă”, a afirmat președintele.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

De parcă nu ar fi deja insuportabil de scumpe, ”liberalul” Burduja, anunță de când vor crește facturile la energie: ”Statul renunță la plafonarea otova”

Facebook 173 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email De parcă nu ar fi deja insuportabi…