Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune despre victoria cântărețului Nemo la Eurovision 2024 că este „una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și bunului-simț”.
El susține că numele de Nemo, care face referire la termenul cu origine greacă însemnând și ”nimeni”, este ”foarte expresiv în context”. „Codul„ unei uși desenate pe un zid. Destinația oricărei sminteli ideologice”, a mai scris reprezentantul Patriarhiei.
”Victoria lui Nimeni (Nemo),
…una zdrobitoare asupra firescului, una insultătoare la adresa Muzicii, una exterminatoare a bunei-cuviințe și bunului-simț, toate caricaturizate și evacuate din mentalul colectiv al masei isteric (tele)spectatoare.
O masă în stare de ebrietate ideologică din care cultura reală, elementarele repere morale și însuși Sensul au fost izgonite de activismul șleampăt care huiduie realitatea, siluiește arta, face țăndări ierarhiile și cântă ridicol prohodul planetei căreia i-a crescut temporar temperatura, un simptom manifestat recurent în istoria ei cosmică.
Nemo/Nimeni. Nu întâmplător, ci foarte expresiv în context.
„Codul„ unei uși desenate pe un zid. Destinația oricărei sminteli ideologice.
Un imn chinuit înălțat non-binarității, fluidizării aberante a datului ontologic al sexualității masculine și feminine, lichidării distincțiilor dintre chipurile binelui & răului și a distincției dintre Adevăr și minciuna numită deconstructivist „post-adevăr„, dincolo de care începe nu vreo superioară libertate, ci curtea strâmtă a sordidului.
Relativizarea a tot ce ne onorează ca ființe raționale și ne salvează ca oameni failibili, dar unici ca persoane create pentru a trăi o veșnicie spre care trecem prin episodul morții. Nu doar o meschină viață în care să o facem lată, prostindu-ne în fel și chip.
Actualitatea permanentă a uneia dintre cele mai profunde cărți despre cel care truchează realitatea și malformează grotesc ordinea naturală – „Partea Diavolului„, a lui Denis de Rougemont:
Răul secolului (și al acestui secol) – depersonalizarea/masificarea.
Marea strategie a Diavolului în timpurile noastre nu se mai sinchiseşte de individ, pentru că acesta a dispărut, ci de mase. Diavolul lucrează en gros.
Kierkegaard a înţeles mai bine decât oricine şi înaintea tuturor principiul diabolic care creează masele:
Fuga de propria persoană, dorința de a nu mai fi răspunzător, deci vinovat, şi de a deveni deodată participant la puterea divinizată a Anonimului.
Or, Anonimul are multe şanse de a fi cel căruia îi place să spună:
Eu sunt Nimeni…
Mulţimea este locul de întâlnire al oamenilor care fug de ei înşişi, de ei şi de vocaţiile lor.»”, arată mesajul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, transmis pe Facebook.
Eurovision 2024, ediţia 68, organizată la Malmo, a fost câştigată de Elveţia, prin cântărețul Nemo, în vârstă de 24 de ani, cu melodia ”The Code”.
Curentul progresist ”woke” câștigă din nou la Eurovision, bizarul cu fustă și ciorapi cu plasă roz, câștigătorul ediției 2024, a spart trofeul pe scenă.
”Marele premiu” al celei de-a 68-a ediție a Eurovision a fost câștigat de Nemo, reprezentantul Eleveției, care a obținut 591 de puncte, cu melodia „The Code”. Artistul a spart trofeul din sticlă la scurt timp după ce l-a primit.
Nemo a spart trofeul când l-a aşezat pe scenă, la scurt timp după ce i-a fost înmânat, dar a primit altul în schimb.
Câştigătorul Eurovision a primit trofeul oficial din sticlă al concursului, care are forma unui microfon clasic, cu detalii pictate. De asemenea, Elveția are dreptul de a găzdui concursul în 2025.
La finalul concursului, cântărețul a scăpat din greșeală trofeul de sticlă în formă de microfon, rănindu-se la degetul mare.
”Nu am spart doar codul, am spart și trofeul”, a declarat Nemo, râzând, în timpul conferinței de presă de după spectacol, în timp ce se vedea că un deget îi este bandajat.
”Mi-am rupt și degetul mare. Dar am primit un nou trofeu, așa că, din punct de vedere tehnic, am două acum”.
Concursul Eurovision, ediţia 68, organizată la Malmo, a fost câştigată de Elveţia, reprezentată de Nemo, 24 de ani, cu melodia „The Code”.
”Sper ca acest concurs să se ridice la înălţimea promisiunilor sale şi să lupte pentru demnitate şi pace”, a spus Nemo în momentul în care a primit trofeul de la Loreen, câștigătoarea de anul trecut.
Pentru prima dată în istorie, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul şi rapperul olandez Joost Klein a fost exclus din finala concursului din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie.
Mai mulți protestari au fost reținuți, potrivit Poliţiei, în urma demonstraţiilor din jurul arenei.
Nemo Mettler s-a născut la Biel/Bienne în 1999, lansând primul album ”Clownfisch” în 2015 și câștigând o serie de premii până la vârsta de 18 ani. Acum, la 25 de ani, Nemo a lansat patru albume de studio, dar a fost în mare parte necunoscut în afara Elveției până la concursul Eurovision din acest an.
În noiembrie 2023, Nemo a ieșit în evidență ca fiind non-binar într-un interviu acordat presei elvețiene, unde a declarat că preferă să fie numit ”they/ei” în limba engleză și să folosească prenumele în loc de pronume în limba germană.
‘The Code’ a fost scrisă de Nemo, alături de compozitorii Linda Dale, Benjamin Alasu și Nylan. Acesta conține un amestec de genuri muzicale diferite, deși rap-ul este cel dominant.
Versurile se referă la drumul parcurs de Nemo descoperind că nu se identifică nici ca bărbat, nici ca femeie. Cântărețul a vorbit anterior despre dorința de a sprijini alte persoane aflate într-o poziție similară și de a juca un rol de lider în cadrul comunității LGTBIQ+.
România nu a participat la ediția din 2024 a concursului EUROVISION, din cauza „constrângerilor financiare”.