Acasă Declarații Victor Negrescu, avertisment de la Bruxelles: ”Raport după JAI, nicio referire la România în Schengen în 2023, pierdem trenul”

Victor Negrescu, avertisment de la Bruxelles: ”Raport după JAI, nicio referire la România în Schengen în 2023, pierdem trenul”

0
390

În documentele redactate după şedinţa JAI şi după reuniunea Consiliului European, nu va apărea nicio referire la România şi la perspectiva aderării la Schengen în 2023. Europarlamentarul social democrat Victor Negrescu avertizează că Bulgaria, prin discuţiile dintre Rumen Radev şi Karl Nehammer, dă semnale că nu ar ezita să se decupleze de România, dacă situaţia o va impune, şi spune care sunt măsurile pe care trebuie să le ia politicienii români pentru ca ţara noastră să intre, totuşi, în Schengen.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă, marţi, pe Facebook, că este important ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda europeană, şi doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o şansă reală ca ţara noastră să intre în spaţiul Schengen pe finalul anului.

Întrebat dacă asta înseamnă că 2023 nu este anul intrării României în Schengen, europarlamentarul PSD Victor Negrescu spune că „anul acesta poate fi anul aderării, dar faptul că nu s-a introdus nicio referinţă cu privire la perspectiva aderării ridică multe semne de întrebare şi ne face să fim mai puţin încrezători decât eram iniţial”.

Vedem că există două momente cheie chiar zilele următoare. Pe de o parte, avem vizita cancelarului austriac în Bulgaria, prevăzută pentru finalul acestei luni, când va merge chiar la frontiera cu Turcia pentru a identifica soluţii pentru combaterea migrării. Este un lucru care poate să ne dea speranţe.

Pe de altă parte, vorbim de întâlnirea informală a miniştrilor de Afaceri Interne şi va depinde de cei care reprezintă România la acest nivel să pună din nou subiectul pe ordinea de zi. Pentru că dacă nu o facem acum, la începutul anului, va fi foarte complicat pentru ţara noastră să atingă acest obiectiv la începutul acestui an„, a mai punctat Victor Negrescu.

A fost un eşec al negocierilor?

Întrebat dacă lipsa menţiunilor referitoare la România este un semnal că nu s-a negociat suficient de bine nici la JAI, nici la Consiliul Europei,

Aceste referinţe puteau fi introduse cu uşurinţă, atât în minuta JAI cât şi a Consiliului European. Putea fi oferită o perspectivă cu privire la continuarea discuţiilor de aderare la spaţiul Schengen, în cursul acestui an, şi, de ce nu, poate o acceptare din partea statelor membre ca acest subiect să revină pe ordinea de zi a reuniunilor respective. Ori nu avem aceste referinţe. Putem să spunem că, dacă nu vom schimba modul în care abordăm subiectul, ne ducem din nou către eşec. De aceea, contează ce facem în aceste clipe. Faptul că acest subiect dispare din discursurile anumitor lideri politici nu este un lucru de bun augur şi trebuie să punem presiune pe aceştia, ca acest subiect să fie abordat coerent, aşa cum pare că o face Bulgaria în aceste zile„, a mai declarat Victor Negrescu.

România trebuie să acţioneze acum. Victor Negrescu: Riscăm să pierdem iar trenul, rămânem în urmă.

Avem trei reuniuni ale JAI în acest an: în ianuarie în Suedia, o reuniune informală, iar în martie şi iunie avem două reuniuni formale unde putem avea o decizie în acest sens. La reuniunea informală putem veni cu propuneri coerente şi să solicităm ca subiectul să fie pe ordinea de zi a consiliului miniştrilor de interne. Avem şi două Consilii Europene, în februarie şi martie. Acolo, la cel mai înalt nivel, şefii de stat şi de guverne participă şi pot trata acest subiect. Şi aici depinde de România, să solicite ca această tematică să revină pe ordinea de zi, în aşa fel încât să avem o perspectivă clară.

Din ce în ce mai mult cred că perspectiva aderării ar putea să fie posibilă în a doua parte a acestui an, dar dacă nu vom face nimic la începutul anului, acum, riscăm să pierdem din nou trenul. Pentru că iată, Bulgaria se mişcă foarte bine zilele acestea şi cred că vom rămâne în urmă, dacă nu vom schimba dinamica diplomatică pe acest subiect„, a mai spus europarlamentarul.

Bulgaria nu va ezita să se decupleze de România„.

Cred că ce face Bulgaria este un element care reprezintă un risc pentru ţara noastră. Există acest dialog direct între cancelarul austriac şi preşedintele bulgar, avem vizita programată a lui Karl Nehammer cu ministrul de Interne în Bulgaria. Lucrurile evoluează! Eu cred că Bulgaria nu va ezita să se decupleze de România, dacă se va pune acest subiect pe ordinea de zi, pentru că au făcut-o deja cu privire la aderarea la zona Euro. În consecinţă, ţine de noi să schimbăm dinamica, să ieşim din zona agresivă a discursurilor politicianiste care nu fac decât să ne aducă voturi la noi în ţară. Trag un semnal de alarmă, ca toţi cei care pot influenţa decizia să fie implicaţi în acest proces. Să nu mai fie un demers izolat al unor politicieni care au ambiţii personale, şi să fie un demers de ţară mai degrabă, cum a făcut Croaţia!„, a concluzionat europarlamentarul social democrat.

Anul 2023 poate să fie anul aderării României la spaţiul Schengen, dacă vom aborda acest subiect coerent şi cu profesionalism. Avem nevoie de o acţiune externă mai dinamică, de implicare la cel mai înalt nivel şi de o mai bună cooperare între toţi cei care pot ajuta la realizarea acestui obiectiv important pentru ţara noastră. Toţi am văzut ce a putut face Croaţia, prin aderarea la zona euro şi la spaţiul Schengen, începând cu 1 ianuarie, deşi a intrat în Uniunea Europeană după România”, spune europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu arată că, ”din păcate, nici nu a început bine anul că deja emisiunile TV sunt pline cu tot felul de comentarii politicianiste”.

”De cealaltă parte, Bulgaria nu ezită să acţioneze direct. Vizita de la Viena a preşedintelui social-democrat din Bulgaria deja produce rezultate. La finalul lunii ianuarie, cancelarul austriac va merge împreună cu ministrul de interne la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia pentru a identifica şi propune împreună soluţii la nivel european în vederea combaterii fenomenului migraţional. Această abordare este corectă şi reprezintă un fel de a face politică europeană care poate produce rezultate. Să nu mire pe nimeni dacă Bulgaria va lăsa România în urmă dacă se va pune problema, o fac deja privind aderarea la zona euro. Doar la noi necunoscătorii au fost ezitanţi”, afirmă Negrescu.

Eurodeputatul PSD precizează că agenda europeană prevede câteva ”momente cheie”.

În perioada 25-27 ianuarie, va avea loc în Suedia reuniunea informală a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Este obligatoriu pentru România să profite de acest moment pentru a clarifica disensiunile cu Austria şi pentru a solicita un calendar ferm de aderare. De asemenea, trebuie să solicite ca extinderea Schengen să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie sau iunie. În perioada 9-10 februarie, va avea loc Consiliul European. Este important ca subiectul aderării României la spaţiul Schengen să rămână pe agenda europeană. Şefii de stat şi de guvern trebuie să abordeze această tematică şi să clarifice aspectele restante. Doar dacă vom aborda coerent începutul de an, vom avea o şansă reală ca ţara noastră să intre în spaţiul Schengen pe finalul anului”, afirmă Negrescu.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Rotativa, Ciolacu și naivitatea: ”Nu mă aștept ca Iohannis să mă nominalizeze pentru funcția de premier din inimă, ci din rațiune”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu are aşteptări ca preşedintele Klaus Ioh…