
Viktor Orban, discurs la Tabăra de vară de la Tușnad: ”MAE român mi-a cerut să nu vorbesc despre aceste teme”. ”Europa e ca un campion de box în vârstă”. Câteva zeci de naționaliști români au fost opriți de jandarmi la intrare.
”Anul acesta, MAE din România, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a zis despre ce am voie să vorbesc, ce nu am voie și ce trebuie să evit. Într-un document oficial ne-au zis, vă fac cunoscut acest lucru. Mi se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot atinge atingere: simboluri naționale, bine, putem să convenim asta. Dar urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile secuiești. Se scrie aici să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești”, a spus premierul Orban.
”Am ajuns în siguranță aici. Luptăm pentru valorile creștine și noi trebuie să fim alături și avem nevoie de frații noștri ortodocși români.
Mă întreb mereu ce ar trebui să vorbesc aici. În fiecare an primesc materiale auxiliare. Într-un document oficial, statul român ne-a sfătuit să nu vorbim despre lucruri care ar putea ofensa sensibilitățile românești, drepturile colective ale minorităților, unitățile administrative românești inexistente. Probabil că se gândesc la Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar nu am susținut nici măcar un minut că acestea sunt unități administrative românești. N-am să vorbesc despre ele, despre ce ar putea jigni românii. Nu vorbim despre drepturile colective ale minorităților. Nu o să vorbesc despre asta, dar consider că ele există.
Ar trebui să evit, mai spune documentul, abordarea revizionistă și xenofobă a abordărilor despre migrație. Ok. E o capsulă a timpului. Îmi aduc aminte de un banc. Deci despre asta n-am să vorbesc. Dar dacă am tot primit acest document, atunci ce recomandăm noi?
Păi în primul rând dacă vine președintele României în Ungaria și a primit invitație, nu o să îi spunem despre ce să vorbească și despre ce nu să vorbească.
Ambiția cea mai mare a României, aderarea la Schengen, este susținută de Ungaria și un obiectiv principal este aderarea României la Schengen.
România are un nou prim-ministru, îi dorim noroc, e al 20-lea de când sunt eu premier.
Ne apropiem de o coliziune cu China. În ultimii 300 de ani au existat 16 cazuri în care pe lângă puterile mondiale s-a mai adăugat un câștigător. În 12 cazuri a fost prin război. Experiența ne arată că puterea mondială dominantă se vede mai bună decât e și provocatorului îi atribuie calități mai negative decât sunt în realitate.
Coliziunea între SUA și China este mult mai posibilă decât vedem noi. Vestea bună este că războiul nu e inevitabil. Trebuie să se găsească un nou echilibru. Noi nu jucăm în acest meci.
Să spun și despre UE. UE este anxioasă și se simte încolțită, are motive bune să se simtă așa. UE se vede bine. Este o uniune bogată care vede în jurul său o lume plină de temeri, o dezvoltare brutală și un consum fără precedent. Milioane vor să vină spre Europa și este un val pe care nu îl putem opri, va trece de Marea Mediterană.
Dacă aruncăm o privire și asupra FMI putem vedea că în top 10 al țărilor în 2030 nu îi vom mai vedea pe Franța, Marea Britanie; Germania va fi abia pe locul 10.
UE arată ca un campion de box care își arată centurile dar nu vrea să intre în ring. Ne vom închide într un ghetou cultural economic. UE poate fi decuplată de energia rusă dar e doar o iluzie, pentru că Rusia nu poate fi decuplată de celelalte zone ale lumii.
Noi ne pierdem competitivitatea. Azi vrem să intrăm în această competiție dar pentru energie s- au dublat costurile, în timp ce China le are la fel sau mai mici. Marile firme europene nu vor să se decupleze, nu vor nici măcar să mai iasă din Rusia. 1400 de firme occidentale mari au ieșit în proporție de 8,5% din Rusia. Industria minieră, energetică, farmaceutică au rămas în Rusia. 3,5 miliarde de dolari au vărsat anul trecut în Rusia. Deci acel atac al ucrainenilor nu e decât ungarofobie.
UE refuză moștenirea creștină , vrea să schimbe populația. Acest guvern federalist ne-a dus la un imperiu căruia nu îi putem cere socoteală. Degeaba ne place Europa, trebuie să ne luptăm. Noi nu dorim ca toți să avem aceeași credință dar ținem la un lucru. Avem o cultură și o credință comună și asta trebuie să protejăm noi maghiarii. Nu o să ne dăm în spate.
În Europa ne vom ține de drepturile noastre. De 13 ani construim noul sistem economic. A funcționat foarte bine. Planul nostru a fost ca până în 2030 să existe o Ungarie sigură și prosperă. Cu obiectivele stăm bine. Performanța s-a triplat în ultimii 10 ani.
Dacă ne uităm la competitivitatea Ungariei, am dublat-o în ultimii 10 ani. Dependența de importul energetic a scăzut, suntem la 23% în 2030, vrem să fie zero importul de energie. Curge lapte și miere practic. Doar că ăia de prin Ungaria nu prea o simt, că vin să își facă cumpărături la noi.
Toate resursele trebuie să le direcționăm către politicile de familie. Nu trebuie să scadă populația maghiară.
Reunificarea națiunii: nu stăm prost. Din 2010 resursele au fost crescute de 10 ori Se văd rezultatele. Aș dori să îi felicit pe secui și ardeleni care au fost capabili să adune semnături pentru minority safe pack.
În final, aceste fundamente economice ale noii epoci sună bine, dar mai avem un hop. În 3 ani ne-am ciocnit cu 2 meteoriți: pandemia de Covid, am revenit repede, dar în 2022 a venit războiul și este o nucă mai tare. Ne a deviat de pe calea noastră.
Astăzi, Ungaria se luptă ca să revenim de pe această cale deviată și să urmăm aceeași cale obișnuită până în 2030. Această revenire anticipez că se va întâmplă în iunie 2024. Trebuie să fim lucizi să construim relații cu puterile și în unirea națiunii să fim perseverenți”, a spus premierul magyar.
Premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat sâmbătă, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care are loc la Tuşnad, că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda. El a amintit şi de susţinerea Ungariei pentru adrearea României la Spaţiul Schengen.
Viktor Orban a început prin a spune că în lupta pentru creştinismul în Europa, va fi nevoie de ortodoxia română şi a urat bun venit publicului român prezent la adunare.
El a susţinut că a primit un document de la MAE român în care i se spune ce subiecte poate aborda şi despre ce subiecte să nu vorbească.
Orban a afirmat că printre recomandări se află şi aceea de a nu vorbi despre lucrurile care pot aduce atingere sensibilităţilor romaneşti, cum ar fi simbolurile naţionale.
Un alt subiect considerat sensibil este reprezentat de drepturile colective ale minorităţilor.
Şeful Executivului de la Budapesta a mai afirmat că i s-a transmis că vorbească despre ”unităţi teritorial-administrative inexistente în România”, interpretând că recomendarea se referă la Ardeal şi la Ţinutul Secuiesc.
O altă temă sensibilă este cea a valorilor occidentale, legat de care Viktor Orban susţine că i s-ar fi spus să nu le pună într-o lumină proastă.
Totodată, o altă solicitare a fost evitarea discursurilor xenofobe referitoare la migraţie.
El a amintit că ambiţia naţională cea mai mare a României este aderarea la Schengen şi că aceasta este susţinută de Ungaria, care ar urma să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a lui 2024.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat la Tuşnad, şi-a reluat sâmbătă atacurile la adresa Uniunii Europene pentru că desfăşoară ceea ce el a numit o „ofensivă LGBTQ”.
În discursul susţinut în România, Orban – un critic de lungă durată al Bruxelles-ului – a mai spus că speră ca alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor să consolideze guvernele din cadrul blocului european care resping „federalismul” reprezentat de Germania şi Franţa.
Aflat la putere din 2010, Orban a adoptat în 2021 o lege care interzice utilizarea în şcoli a materialelor considerate ca promovând homosexualitatea şi schimbarea de gen. El a invocat necesitatea de a proteja copiii de „propaganda LGBTQ” şi a escaladat astfel o dispută cu UE. De asemenea, el a intrat în conflict cu Bruxelles-ul şi în legătură cu alte probleme, inclusiv pe tema statului de drept şi a măsurilor luate în legătură mass-media şi sistemul judiciar din Ungaria.
UE „fie este un imperiu, fie este formată din naţiuni (individuale). Nu ar trebui să ne facem iluzii: federaliştii încearcă să ne îndepărteze„, a declarat Orban. „Nu au ascuns că au vrut o schimbare de guvern (în 2022) în Ungaria„, a spus Orban, adăugând că acelaşi lucru este valabil acum şi pentru Polonia.
Polonia are alegeri parlamentare în această toamnă, iafr partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) va încerca să obţină un al treilea mandat la guvernare. Varşovia a adoptat multe politici care se potrivesc cu cele ale lui Orban şi ambele ţări sunt blocate într-o dispută cu Bruxelles-ul pe tema statului de drept, ceea ce a dus la suspendarea anumitor fonduri UE.
Orban a mai declarat că echilibrul între federalişti şi statele care nu sunt dispuse să cedeze mai multe puteri Bruxelles-ului a fost perturbat atunci când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, iar acum doar Varşovia şi Budapesta „îşi menţin poziţia (antifederalistă)„.
Între timp, Orban şi-a intensificat retorica anti-LGBT pe măsură ce problemele economice ale Ungariei s-au agravat, inflaţia anuală depăşind 25% în primul trimestru. „UE respinge moştenirea creştină, realizează o înlocuire a populaţiei sale prin migraţie şi desfăşoară o ofensivă LGBTQ„, a declarat el sâmbătă la Tuşnad.
Premierul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, la începutul discursului rostit la Universitatea Liberă de Vară de la Bálványos, care are loc la Tuşnad, că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda. ”Se scrie să nu vorbim despre unități teritoriale administrative inexistente din România. Cred că se gândesc la Ardeal și Ținutul Secuiesc, însă noi n-am declarat că ar fi unități teritoriale românești”, a precizat acesta.
