Acasă Declarații Virgil Popescu, avansează ideea acordării de vouchere pentru ”compensarea” facturilor la electricitate, pentru persoanele cu dispozitive medicale

Virgil Popescu, avansează ideea acordării de vouchere pentru ”compensarea” facturilor la electricitate, pentru persoanele cu dispozitive medicale

0
123

Infamul Virgil Popescu, avansează ideea acordării de vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele cu dispozitive medicale şi cele cu mai mulţi copii.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, avansează ideea acordării unor vouchere pentru compensarea facturilor la electricitate pentru persoanele care sunt bolnave şi care au acasă dispozitive medicale ce consumă cantităţi semnificative de energie, dar şi pentru persoanele cu mai mulţi copii.

Virgil Popescu a vorbit, miercuri seară, despre un ”ajutor ţintit” acordat persoanelor care folosesc acasă dispozitive medicale consumatoare de energie electrică, ajutor ce poate fi acordat prin intermediul unor vouchere.

Ministrul a spus că tot prin vouchere pot fi acordate ajutoare pentru plata facturilor la energie şi persoanelor cu mai mulţi copii, condiţia fiind să frecventeze o unitate de învăţământ.,

Soluţia de declaraţie (pe proprie răspundere – n.r.) poate fi o soluţie, dar ea poate să nască abuzuri, poate la un moment dat să nască alte probleme şi alte complicaţii când lucrurile simple se pot rezolva direct, ţintit, către acele familii care se stabileşte prin lege că au nevoie”, a susţinut Popescu.

El a admis că, dacă ar fi existat ”o evidenţă digitalizată” a locuinţelor şi a persoanelor, dar şi a sistemului de măsură a consumului lucrurile ar fi fost mult mai simple. ”Atunci trebuie să găsim soluţii croite pe realitatea României de acum”, a adăugat ministrul.

Ministrul Energiei: Nu ştiu de nicio infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare, în afara plăţilor curente care se fac.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că nu are cunoştinţă despre vreo infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare din domeniul energiei electrice, în afara plăţilor curente care se fac de la buget către aceste companii.

Eu, unul, nu ştiu de nicio infuzie din partea Guvernului, a statului vizavi de o companie. Statul român, trebuie să se ştie, nu deţine majoritar nicio companie de furnizare, nicio companie de distribuţie, deţine într-un procent semnificativ mai mare sau mai mic acţiuni în toate companiile mari de furnizare sau de distribuţie”, a declarat Virgil Popescu, miercuri seară.

El a negat că o mare companie din domeniul energiei ar fi primit din partea statului un sprijin financiar consistent. ”Vă spun că nu ştiu de nicio infuzie de capital sau de bani de bugetul statului pentru vreo companie de furnizare, în afara plăţilor curente care se fac”, a întărit ministrul.

El a admis că există o lipsă de lichiditate în piaţa energiei şi a anunţat că Guvernul face demersuri pentru a urgenta deconturile către companiile din acest domeniu, tocmai pentru a le susţine.

Ministrul Energiei a precizat că din deconturile de 3,3 miliarde de lei primite din partea companiilor din domeniul energiei, de la începutul acestui an, au fost făcute plăţi în cuantum de 3,2 miliarde de lei.

Problemele evident că sunt reale pentru că nu mai există acelaşi cash flow şi evident, faptul că Ordonanţa este în Parlament, ea trebuie modificată sau lăsată aşa, dar trebuie rapid făcut acest lucru, pentru că dă un semnal băncilor că s-ar putea modifica ceva şi atunci băncile nu mai sunt aşa de entuziasmate să finanţeze în continuare, aşteaptă să vadă modificările. De aceea nu putem sta foarte mult cu ordonanţa în Parlament”, a afirmat ministrul.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Ne dorim ca în această iarnă populaţia să nu sufere, indiferent că vorbim de energie, gaze sau carburanţi„.

Virgil Popescu, miinstrul Energiei, a anunţat măsurile pe care Guvernul le ia pentru a controla preţurile la energie electrică, gaze sau carburanţi. Anunţul ministrului a fost făcut în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică, organizată de România Inteligentă.

Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care este în vigoare. Se aplică de la data de 1 septembrie, beneficiază consumatorii casnici cu plafoanele de până în 100 de kilowaţi – 68 de bani, între 100 şi 300 de KW, pentru primii 250 de KW – 80 de bani, între 255 şi 300 de KW, preţul de contract. Dacă consumăm mai mult de 300 de KW este preţul de contract.

La gaze naturale, consumatorul casnic nu are un plafon. Vorbim de instituţii publice, de creşe, de spitale, aşezăminte sociale, toate acestea au un plafon la energie electrică de 1 leu, nu vorbim de plafon de consum, ci de preţ, iar la gaze naturale de 37 de bani.

De asemenea, pentru încălzirea populaţiei, pentru partea CET-urilor de producere a energiei termice, producătorii au obligaţia să vândă cu 150 de lei MW de gaz pentru partea de încălzire a populaţiei. Aceasta a fost stabilită de către Guvern. Este în dezbatere parlamentară, a trecut de camera superioară, de către Senat, cu mai multe amendament şi probabil că săptămâna viitoare să discutăm în Camera Deputaţilor următoarele modificări care se pot face. Sigur, Parlamentul are libertatea să facă orice modificare asupra oricărui act legislativ.

Mi-aş dori să fie prinse cât mai multe sectoare de activitate. A fost o discuţie şi s-a stabilit în coaliţie ce se introduce în această ordonanţă. Sigur, dacă în parlament se consideră că trebuie să mai lărgim aria de adresare şi să introducem noi sectoare de activitate, Guvernul se conformează solicitării Parlamentului.

Au fost şapte co-iniţiatori ai acestei ordonanţe şi au făcut exact ce s-a stabilit în coaliţie.

Vom trece cu certitudine această iarnă, eu îmi doresc să o trecem, noi să avem foarte mult de lucru la nivelul guvernului, toate companiile aici prezente sunt implicate în trecerea acestei ierni, şi nu numai cele care sunt prezente aici. Şi îmi doresc ca cetăţenii să nu simtă şi să nu simtă efortul pe care noi îl facem să trecem de această iarnă. Să fie o chestie transparentă, noi să ne facem treaba şi cetăţenii sau companiile să nu simtă că este cu adevărat o iarnă complicată, o iarnă grea nu din punct de vedere meteorologic, nu se anunţă o iarnă grea, ci din cauza situaţiei geopolitice, din cauza riscului de tăiere a fluxului de gaze de către Federaţia Rusă, din cauza faptului că trebuie să găsim surse alternative de gaze pentru această iarnă.

După o secetă prelungită în această vară, a început să îşi revină din punct de vedere hidrologic România, iar Hidroelectrica începe să producă mai multă energie, deci a fost un cumul de factori de care trebuie să ţinem seama şi pentru care suntem pregătiţi să intră în această iarnă în aşa fel încât să trecem cu bine.

Astăzi, în şedinţa de guvern intră ordonanţa cu compensarea de 50 de bani, aţi văzut o tendinţă de descreştere continuă a preţului la pompă. Este evident, cotaţia petrolului a scăzut, scade consumul la nivel mondial, atât de petrol, cât şi de carburanţi, şi automat asta se vede în preţ, dar astăzi în şedinţa de guvern va intra ordonanţa. Noi, ca şi co-iniţiatori, împreună cu Ministerul de Finanţe, am iniţiat-o, am avizat-o, vom prelungi până la sfârşitul anului, deci practic cu încă trei luni, această scădere cu 50 de bani a preţului carburanţilor la pompă.

Ne dorim ca în această iarnă populaţia să nu sufere, indiferent că vorbim de energie, gaze sau carburanţi„, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu în cadrul conferinţei Rezerve de energie pentru iarnă şi resurse de independenţă energetică.

Încarcă mai mult
Load More In Declarații

Vezi Și

Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu, a vorbit despre urmările embargoului pus asupra motorinei rusești: ”Nu există motive de îngrijorare”

Ministrul Energiei, ”liberalul” Virgil Popescu, a vorbit despre urmările embargoului pus a…