Acasă Dorel Conferință de presă, edilul Mucureștilor, Nicuşor ”Plicușor” Dan, încurcă râul Dâmboviţa cu fluviul Dunărea

Conferință de presă, edilul Mucureștilor, Nicuşor ”Plicușor” Dan, încurcă râul Dâmboviţa cu fluviul Dunărea

0
1,114

Primarul Mucureștilor, Nicuşor ”Plicușor” Dan, a încurcat râul Dâmboviţa cu fluviul Dunărea. S-a întâmplat în cadrul unei conferinţe de presă, în momentul în care primarul a vorbit despre problemele grave existente la Pasajul Unirii.

Primarul Capitalei recunoaşte că Pasajul Unirii şi zona de sub Piaţa Unirii sunt într-un stadiu avansat de degradare, dar spune că deocamdată nu sunt soluţii pentru rezolvarea aceastei probleme pentru că nu sunt bani.

Legat de Pasajul Unirii, sunt două componente, pe de o parte este propriu-zis pasajul, cel prin care trec maşinile. Acolo a existat o intervenţie a administraţiei străzilor chiar în momentul în care a fost raportată desprinderea acelor elemente verticale.

Pe de altă parte, atât Pasajul Unirii, zona în care Dâmboviţa intră sub asfalt, cât şi alte mari lucrări de infrastructură din Bucureşti, nu au avut de-a lungul timpului întreţinerea de care au nevoie.

Evident că vrem să facem asta, dar avem nevoie de bani.

La prima vedere, investiţia pe care a trebuit să facem la pasajul de peste Dunăre este de ordinul a 30 de milioane de lei”, a declarat primarul Capitalei.

De fapt, edilul voia să vorbească despre râul Dâmboviţa, nu despre Dunăre.

Nicuşor Dan este revoltat de modul în care se construieşte în Capitală. Primarul general al Bucureştiului spune că zeci de proiecte nu respectă criteriile de legalitate sau de oportunitate.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că în Bucureşti există mii de blocuri ilegale, iar demolarea acestora ar fi „sănătoasă pentru ca oamenii să înţeleagă”.

”Mucușor” a vorbit în conferinţa de presă despre un singur subiect: urbanism. În timpul declaraţiilor, a venit şi fraza trăsnet…

Au fost construite, probabil de ordinul miilor, blocuri ilegale în Bucureşti. Şi o spun cu toată responsabilitatea. Din păcate, sunt zone în oraş care au fost dezvoltate total împotriva oricăror reguli şi care, după ce standardul de viaţă va creşte în Bucureşti, se vor transforma în nişte ghetouri.

Există 10-20 de situaţii litigioase în care s-au contestat autorizaţii, s-a cerut demolarea sau demolarea parţială a unor imobile construite. Ar fi foarte sănătos ca acest lucru să se întâmple pentru ca oamenii să înţeleagă că există o lege„, a declarat Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei anunţă că membrii Comisiei Tehnice de Urbanism de la nivelul Primăriei Generale au realizat un raport în baza documentaţiilor depuse deja la Primăria Capitalei, raport care a analizat criteriile de care ţin cont proiectele depuse la municipalitate.

O spun foarte direct: o continuare a dezvoltării Bucureştiului în direcţia în care a mers în ultimii ani este absolut nocivă. A făcut loc unor dezvoltări necontrolate, a făcut rău oraşului şi dacă vom continua în felul în care a mers până acum, oricât vom reuşi noi să investim în infrastructură pentru transport, de exemplu, nu vom putea ţine pasul cu aglomerarea pe care dezvoltarea necontrolată o produce oraşului. Şi s-a mai întâmplat un lucru: standardele profesionale în planificarea urbană au fost extrem, extrem, extrem de coborâte”, a declarat primarul Capitalei într-o conferinţă de presă.

Edilul dă vina pe autorităţile publice, care nu au ştiut să negocieze cu dezvoltatorii pentru binele oraşului. El spune că este normal ca un dezvoltator imobiliar să urmărească să obţină profit, însă „autorităţile puternice” trebuie să negocieze cu aceştia astfel încât să construiască şi bunuri de utilitate publică, precum drumuri sau şcoli ori creşe.

Această negociere nu a avut loc, autoritatea nu a avut nici voinţa şi nu a avut nici organul prin care să aibă acest dialog absolut legitim”, a precizat primarul Capitalei.

Edilul a menţionat că dezvoltatorii imobiliari „reprezentativi” cu care a discutat sunt de acord că trebuie respectată legea şi cer reglementarea pieţei, iar autoritatea locală să transmită regulile care trebuie respectate.

De asemenea, primarul anunţă că membrii Comisiei tehnice de urbanism au realizat un raport în baza unor documentaţii de urbanism realizate de fosta administraţie, fiind pentru prima dată când aceste documentaţii sunt evaluate pe baza unor criterii. Raportul arată că unele standarde, fie legale, fie de oportunitate, nu au fost respectate.

Pentru fiecare dintre documentaţiile care nu au respectat standardele voi propune Consiliului General respingerea acestor documentaţii, adică solicitarea de PUZ să nu fie aprobată. Asta nu înseamnă că dezvoltatorii nu vor putea reveni cu o propunere pentru dezvoltarea respectivelor zone din oraş şi comisia tehnică, în raportul pe care l-a făcut şi general şi punctual pe fiecare din aceste proiecte, a dat şi recomandări pentru ce trebuie făcut astfel încât respectivele zone din Bucureşti să fie dezvoltate”, mai spune primarul general.

Nicuşor Dan a menţionat că este vorba despre 43 de PUZ-uri, dintre care unu a fost retras. Celelalte 42 vor fi puse pe ordinea de zi a Consiliului General iar „pentru marea majoritate dintre ele” va propune respingerea.

Este probabil să avem o şedinţă de Consiliu General pentru primele 20 (de proiecte – n.r.) în cursul lunii decembrie”, a mai precizat edilul.

Acesta critică Inspectoratul de Stat în Construcţii care nu a finalizat analiza privind Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost suspendate până la data de 1 martie.

Este inadmisibil ca solicitarea noastră de evaluare a PUZ-urilor de sector care a fost făcută cu elemente de nelegalitate încă din luna iunie să nu aibă un răspuns. După cum ştiţi, am suspendat PUZ-urile de sector, suspendarea expiră pe 1 martie şi vrem ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să finalizeze analiza în acest timp, astfel încât prefectul, dacă Inspectoratul confirmă motivele de nelegalitate – şi nu are cum să nu le confirme pentru anumite documentaţii dintre acestea ele au fost confirmate de instanţă- astfel încât prefectul să poată să atace în instanţă şi să suspende aceste PUZ-urile de sector.

E prima oară când nişte PUZ-uri au fost analizate, de fapt. (…) Nu înseamnă că aceşti dezvoltatori nu vor putea construi. Dimpotrivă. Comisia le-a dat nişte recomandări despre cum să facă astfel încât propunerea lor să satisfacă şi interesul public şi pot să revină cu ea respectând şi legea. şi interesul public şi parcelele vecine. Este un moment zero al dezvoltării urbane, de la care dezvoltarea urbană trebuie făcută după principiile ştiinţifice ale acestui domeniu. Sunt foarte optimist că atât dezvoltatorii cât şi profesioniştii se vor adapta la aceste reguli”, a explicat Nicuşor Dan.

Reprezentanţii Comisiei Tehnice de Urbanism au arătat, în aceeaşi conferinţă de presă, că raportul nu este un „document de avizare, nu este un document care să fundamenteze o decizie a arhitectului şef”, însă identifică probleme care pot să „modifice paradigma avizării, proiectării pe viitor”.

Aceştia susţin că există dezvoltatori care propun dezvoltarea pe terenurille unor foste mari platforme industriale a unor cartiere de locuit pentru 5000 de persoane, proiectele propuse vizând amenajarea unor spaţii comerciale doar la parterul unora dintre blocurile de locuinţe, fără a avea în vedere existenţa unor şcoli, grădiniţe, spitale sau a vreunei construcţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

Cei din comisie le-au catalogat drept „cartiere-dormitor”, sau „mini oraşe dormitor”, făcând comparaţia între un astfel de cartier şi un oraş de dimensiunea Predealului, care nu ar avea nici şcoală, nici spital. Ei susţin că modelul de locuire astfel propus este inferior celor propuse acum jumătate de secol când au fost dezvoltate cartiere precum Balta Albă sau Drumul Taberei.

Aceştia au subliniat că scopul acestei comisii nu este „de a judeca sau de a pune la zid” dezvoltatori, proiectanţi, sau avizatori, ci ameliorarea unor probleme, pentru ca oraşul să se dezvolte în mod sustenabil.

Încarcă mai mult
Load More In Dorel

Vezi Și

Turistul Iohannis, justificând vacanța de lux în America de Sud: ”Cooperare internațională pentru a învăța din bunele practici dezvoltate în diferite state”

Turistul Klaus Iohannis, a evidențiat ”relaţiile speciale” ale României cu Brazilia, respe…