Acasă Dorel Contre, orgolii, interese și țigăneală între Cîțu și Ciolacu, pe vizitele fiasco din Ucraina, ”România Normală” nu se dezminte

Contre, orgolii, interese și țigăneală între Cîțu și Ciolacu, pe vizitele fiasco din Ucraina, ”România Normală” nu se dezminte

0
387

Florin Cîțu, președintele Senatului, a declarat, că a aflat de la ucraineni, că Marcel Ciolacu nu mai merge pe 27 aprilie la Kiev, așa cum a fost planificat inițial.

În ceea ce privește Senatul, noi am respectat toate regulile, am agreat o dată cu cei din Ucraina și ne-am ținut de acea dată. Din momentul în care a fost agreată acea dată, totul a fost în mâinile celor de la securitate, de a aranja transportul, nu am mai avut nicio intervenție”, a declarat Florin Cîțu.

Cîțu a fost apoi întrebat dacă a fost sunat de Marcel Ciolacu înainte de vizita de la Kiev, iar acesta a spus că nu, cu toate că președintele Camerei Deputaților a declarat anterior că l-a sunat pe președintele Senatului cu câteva ore înainte de a pleca în Ucraina.

Am aflat luni de la partea ucraineană, care m-a întrebat ce se întâmplă, am aflat despre faptul că domnul președinte Ciolacu nu mai vine pe 27, nu am întrebat când vine, nu am întrebat ce se întâmplă, nu era treaba mea”, a mai spus Cîțu.

Nici premierul Nicolae Ciucă nu l-a anunțat pe Florin Cîțu de plecarea sa în Ucraina, dar președintele Senatului spune că ”nici nu trebuia să facă așa ceva”.

Nu am comunicat cu premierul României despre vizita domniei sale pentru că nu aveam de ce”, a mai declarat Forin Cîțu.

Florin Cîțu susține că vizita lui la Kiev, a fost planificată cu mult timp în urmă, însă nu a putut fi anunțată din motive de securitate.

Era important să fiu la Kiev în aceea zi pentru că urma să fie o întâlnire importantă, nimeni nu știa despre ce era vorba. nu voiau să o facă publică, dar era acest congres al autorităților locale, primul care se ține după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și era prima discuție a Președintelui Zelenski unde introducea în discuție reconstrucția Ucrainei.

Deci era un moment de cotitură, un eveniment foarte important, unde am avut un discurs, am avut o intervenție de cinci – șase minute pe care o să o facem publică astăzi, după aceea a fost o intervenție de la Ursula von der Leyen, de la Charles Michel, toate pentru a ajuta reconstrucția Ucrainei,

Important a fost în toată această întâlnire faptul că au fost prezentate efectele devastatoare ale acestui război pentru Ucraina, atât material dar și pentru persoane. De exemplu sunt 300.000 de familii care și-au pierdut casele, impactul până acum este de 600 de miliarde de euro, coincidență sau nu, atât are rezerve Federația rusă. Ar putea Rusia să plătească pentru acest dezastru.

În același timp, programul inițial a fost făcut la invitația omologului, domnul Ruslan Oleksiyovych Stefanchuk, invitație pe care a trimis-o tuturor președinților de Parlament din Uniunea Europeană. Și am văzut că se fac delegații de câte trei-patru președinți de Parlament care vin. Există un program și se spune și în invitație că se vizitează zonele de lângă Kiev, Bucha, Irpin și Hostomel, pentru a vedea ceea ce a făcut armata rusă și ceea ce a lăsat în urmă, îngrozitor ce s-a întâmplat acolo. După aceea urmează declarații de presă, apoi vizită la Rada Ucrainei, declarații de presă și apoi alte întâlniri.

Deci totul a fost pregătit cu mult timp în urmă, agreat cu omologii, nu am putut să vă spun la niciun moment data din motive de securitate.

În ceea ce mă privește, în ceea ce privește Senatul României, Noi am respectat toate regulile, am agreat o dată cu cei din Ucraina, și ne-am ținut de acea dată. Din momentul în care a fost agreată acea dată totul a fost în mâinile celor de la Security SPP”, a declarat Florin Cîțu în acestă dimineață.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu dat explicații joi despre absenţa lui Florin Cîţu, din vizita oficială efectuată în Ucraina precizând că a avut o discuţie telefonică cu acesta înainte de a pleca cu premierul.

Ciolacu a recunoscut că amândoi fuseseră invitaţi în Ucraina dar că „între timp, pe căile diplomatice, s-a creionat această deplasare împreună cu premierul”.

Eu şi Florin Cîţu am fost invitaţi de preşedintele Ucrainei, între timp, pe căile diplomatice, s-a creionat această deplasare împreună cu prim-ministrul, din punctul meu de vedere corectă, ţinând cont de semnalul politic pe care l-a dat România Ucrainei, că au susţinerea a peste 65% din Parlamentul României în acest moment. (…) Domnul Cîţu a avut un program comun cu preşedintele Parlamentului din Elveţia, Macedonia şi prim-ministrul Bulgariei„, a afirmat Ciolacu.

Liderul PSD a mai spus că au fost două delegaţii cu două obiective total separate.

Au fost două delegaţii cu două obiective total separate. O delegaţie politică reprezentând preşedinţii celor două mari partide din România, având o majoritate de peste 65% în Parlament şi prim-ministrul cu mandat din partea preşedintelui, cum este şi normal, deoarece a fost întâlnirea şi cu preşedintele Ucrainei, şi o delegaţie la nivel european formată din mai mulţi preşedinţi de parlamente. Este corectă abordarea şi eu, personal, cu preşedintele Parlamentului (Ucrainei – n.r.) am avut discuţia că urmează a doua zi să vină domnul Cîţu.

Încarcă mai mult
Load More In Dorel

Vezi Și

Hashtagistul Tudor Chirilă, un nou atac la Klaus Iohannis: ”Urcându-se la putere pe un discurs anti PSD, a dat speranţe oamenilor”

Hashtagistul Tudor Chirilă, atac dur la adresa lui Iohannis: ”Urcându-se la putere pe un d…