Acasă Dorel Nicușor ”Plicușor Ban”, strânge cureaua mucureștenilor: ”Nu vor fi evenimente gratuite în Capitală, anul acesta va ieși pe plus”

Nicușor ”Plicușor Ban”, strânge cureaua mucureștenilor: ”Nu vor fi evenimente gratuite în Capitală, anul acesta va ieși pe plus”

1
738

Nicuşor ”Plicușor” Dan, consideră că, în perioada în care Gabriela Firea a fost primar general al Captitalei, s-au cheltuit prea mulţi bani pentru orgaizarea târgului de Crăciun. Edilul şi–a exprimat convingerea, că în acest an târgul de Crăciun va ieşi pe plus.

În opinia mea, trebuie să schimbăm filosofia bugetară a Bucureştiului, să aducem bani pentru acele lucruri de care bucureştenii au nevoie. Au nevoie de o infrastructă de transport public, sanitară. Sunt cheltuielile cu bugetul relativ limitat pe care-l avem.

Eu cred că în acest an târgul de Crăciun va ieşi pe plus. Nu vom mai cheltui bani. Din păcate, nu este în execuţia bugetară, nu este defalcat târgul de Crăciun, dar în opinia mea sumele pe care Municipalitatea le cheltuia cu târgul de Crăciun în anii anteriori erau între trei şi şase, şapte milioane de lei”, a declarat Nicuşor Dan.

În ceea ce priveşte taxa de intrare la târgul de Crăciun, Nicuşor Dan a spus că a luat această decizie în beneficiul bucureştenilor. ”A existat o concurenţă neloială pe care Primăria a făcut-o către operatorii de evenimente. Noi avem o piaţă a operatorilor de evenimente, firme private care plătesc impozite la stat. Din cauză că Primăria făcea eveniment gratuit, nu era rentabil pentru ei să facă evenimente. Eu cred că e util să lăsăm această piaţă să se dezvolte şi în beneficiul bucureştenilor. O să vedeţi că anul viitor nume mari care o să vină să performeze în Bucureşti”, a spus primarul general.

Primarul general vrea să crească preţul plătit de bucureşteni pentru căldură la 280 de lei, însă nu are susţinerea Consiliului General. În aceste condiţii, Nicuşor Dan a discutat cu ministerul Finanţelor despre modalităţile în care Guvernul poate ajuta Municipalitatea.

În urma discuţiilor cu ministrul Finanţelor Adrian Câciu, Nicuşor Dan a anunţat că bucureştenii vor plăti în continuare 164 de lei la căldură, cât timp Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu va modifica hotărârea din 2011.

Edilul Capitalei a declarat, vineri, că fiecare partid și-a exprimat public opinia în ceea ce privește majorarea prețului la gigacalorie, susținând că în oponia sa creșterea la 280 de lei este rezonabilă.

PNL-PMP susțin această majorare la 280 de lei, care ține cont de mai mulți factori. Ține cont de creșterea prețului gazului, ține cont de prețurile care sunt în țară pe același serviciu, ține cont de neajunsurile pe care, din păcate, bucureștenii le au, nu are rost eu să le explic acum, ține cont de faptul că nu s-a mai făcut o creștere din anul 2011, când prețul total, cel care acum e 980 de lei, atunci era 320 de lei cu totul, deci bucureștenii plăteau 164 din 320, acum plătesc 164 din 980. PNL-PMP susțin această creștere, care în opinia mea e rezonabilă, USR nu s-a pronunțat, așteaptă să vadă care este răspunsul din partea Guvernului, iar PSD s-a exprimat public că nu susține o majorare”, a spus Nicușor Dan.

În ceea ce priveşte subvenţia la termie, primarul a declarat că deocamdată nu poate fi estimat cuantumul ajutorului acordat Capitalei, care ar urma să fie stabilit prin legea bugetului de stat pe anul viitor. Pe de altă parte, Nicuşor Dan a menţionat că până pe 31 decembrie Bucureştiul nu are „o nevoie urgentă” de susţinere financiară din partea Guvernului, deoarece creşterile de preţuri au survenit la 1 noiembrie, iar factura pe noiembrie se plăteşte în ianuarie.

Bugetul de stat pe anul 2022 este în lucru şi discuţia a fost care sunt urgenţele până la finalul anului 2021 şi care este necesarul începând cu anul 2022. Răspunsul final o să vină – pentru cei ca noi, care au nevoile în special pe anul 2022 – o să vină prin bugetul de stat. (…) Avem o mare nevoie la începutul lunii ianuarie şi discuţia este dacă această nevoie pentru începutul lunii ianuarie o ne fie dată în decembrie sau în ianuarie, după eventuala aprobare a bugetului de stat. (…) În acest moment, Guvernul analizează urgenţele pe luna decembrie. Şi, în paralel, Guvernul lucrează la legea bugetului de stat„, a spus primarul.

Nicușor Dan a mai spus că există două tarife, cel total, de producție, care va fi văzut până la sfârșitul anului, și va fi până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, aproximativ 980 de lei, iar după scăderea TVA-ului, va fi aproximativ 870 de lei. În ceea ce privește banii pe care îi plătesc bucureștenii pe căldură, Nicușor Dan a afirmat că până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, prețul gigacaloriei rămâne nechimbat, respectiv 164 de lei.

După cum știți, există două tarife. Există tariful total de producție, pe care o să îl vedeți, mai sunt niște etape procedurale, trebuie să treacă pe la ANRE ș.a.m.d., dar o să îl vedeți până la sfârșitul anului. El, până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, o să fie aproximativ 980 de lei, acesta este tariful total pe București. După scăderea de TVA de la 13 ianuarie, o să fie aproximativ 870 de lei. În ceea ce privește banii pe care îi plătesc bucureștenii, până când Consiliul General nu o să modifice hotărârea din 2011, bucureștenii vor plăti 164 de lei, cum plătesc și azi”, a mai precizat Nicușor Dan.

Întrebat la plecare de jurnaliști dacă s-a vaccinat, Nicușor Dan a spus că nu a făcut-o încă, dar o va face în această săptămână.

Am intrat pe baza unui test. Săptămâna asta mă vaccinez. Azi sau în weekend. Nu pot să spun (ce vaccin va face – n.r.), dar în două doze. Ca să lămurim, eu am trecut prin boală, am avut imunitate naturală, am spus apoi că fac investigații și mă voi vaccina, ceea ce voi face”, a declarat Nicușor Dan.

Întâlnirea de la Palatul Victoria, la care au participat premierul Nicolae Ciucă și mai mulți miniștri, a rămas fără concluzii privind costurile căldurii din București. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu știe încă dacă va primi bani de la Guvern. Edilul spune că până la sfârșitul anului situația este sub control, dar recunoaște că ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare în ianuarie.

Încarcă mai mult
Load More In Dorel

Vezi Și

Hashtagistul Tudor Chirilă, un nou atac la Klaus Iohannis: ”Urcându-se la putere pe un discurs anti PSD, a dat speranţe oamenilor”

Hashtagistul Tudor Chirilă, atac dur la adresa lui Iohannis: ”Urcându-se la putere pe un d…