Acasă Dorel Turistul Iohannis, justificând vacanța de lux în America de Sud: ”Cooperare internațională pentru a învăța din bunele practici dezvoltate în diferite state”

Turistul Iohannis, justificând vacanța de lux în America de Sud: ”Cooperare internațională pentru a învăța din bunele practici dezvoltate în diferite state”

0
0
470

Turistul Klaus Iohannis, a evidențiat ”relaţiile speciale” ale României cu Brazilia, respectiv cu orașul Rio de Janeiro, punctând faptul că, în urmă cu 95 de ani, odată cu stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, România a înființat, la Rio de Janeiro, prima sa legație din America Latină. Președintele României a subliniat rolul activ al comunității românești din Brazilia în promovarea și dezvoltarea relațiilor dintre cele două popoare, mai ales în domeniul cultural.

În cadrul discuțiilor au fost abordate teme de actualitate, între care dinamizarea relațiilor economice, stimularea schimbărilor comerciale și a investițiilor reciproce, combaterea schimbărilor climatice și protecția mediului, dezvoltarea durabilă, educație şi cultură.

Referindu-se la necesitatea redinamizării şi a amplificării cooperării economice, inclusiv comerciale și investiționale cu Brazilia, și respectiv cu Rio de Janeiro, preşedintele României a prezentat oportunitățile economice oferite de România și a invitat investitorii din regiune să vină în țara noastră, evidențiind faptul că pot fi dezvoltate proiecte comune în mai multe domenii. Președintele Klaus Iohannis a precizat că Rio de Janeiro prezintă un interes aparte pentru România, fiind un centru economic, cultural și istoric definitoriu pentru Brazilia.

Apreciind implicarea intensă a autorităților din Rio de Janeiro în aspecte legate de protecția mediului, președintele României a încurajat intensificarea colaborării în acest domeniu, care poate deveni unul din pilonii cooperării sectoriale dintre cele două țări, la nivel central și local.

Cu ocazia întâlnirii, în prezența ”președintelui” Klaus Iohannis, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor din România și Guvernul Statului Rio de Janeiro. Memorandumul vizează cooperarea în domeniile adaptării la schimbările climatice, conservării biodiversității și ecosistemelor, precum și al gestionării și monitorizării pădurilor.

Din discuțiile cu autoritățile locale a reieșit faptul că atât Rio de Janeiro, cât şi orașele din România se confruntă cu provocări comune, precum efectele schimbărilor climatice, poluarea aerului în mediul urban și gestionarea suboptimală a deșeurilor. În acest sens, președintele României a evidențiat faptul că tranziția către orașe sustenabile necesită inovare, investiții în cercetare și dezvoltare, dar şi cooperare internațională pentru a învăța din bunele practici dezvoltate în diferite state.

În cadrul discuției cu autoritățile locale din Rio de Janeiro, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța parcurilor pentru calitatea vieții în mediul urban, dar și nevoia de a proteja pădurile urbane, inclusiv de incendiile de vegetație, exprimând totodată deschiderea pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două țări în aceste domenii.

Totodată, președintele României a remarcat că o tranziție verde de succes presupune și investiții în educație, accentuând faptul că educația privind schimbările climatice și mediul, mai ales pentru tineri, constituie un alt domeniu în care România și Brazilia pot coopera, la nivel central, dar și la nivel local.

De asemenea, Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la Monumentul Național al Eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Primit ieri la Brasilia, Klaus Iohannis, a ținut un discurs anti-rus și pro-ucrainean care a venit oarecum împotriva poziționării regimului la putere, motiv pentru care discursul său a fost cenzurat de televiziunea națională braziliană, care a oprit transmisia de la întâlnirea cu președintele Lula chiar înainte de declarațiile liderului de la București, potrivit ziarului de mare tiraj Estadão.

Gazda, președintele Luiz Inácio Lula da Silva, a ascultat marți un mesaj dur al ”președintelui” României, Klaus Iohannis, cu privire la războiul din Ucraina. Românul a spus, în timpul prânzului de la Itamaraty, că e datoria comunitatății internaționale să vină în apărarea Ucrainei și că Rusia trebuie să fie clar identificată ca ”agresor”, relatează Estadão.

În ultimele zile, Lula a spus de mai multe ori că Statele Unite și Uniunea Europeană, furnizori de arme și resurse pentru apărarea militară ucraineană, încurajează continuarea războiului. Potrivit lui Lula, aceste democrații ar trebui să nu mai trimită arme.

În fața lui Lula, a vicepreședintelui Geraldo Alckmin și a unei bune părți din Ministerul Afacerilor Externe, președintele României a pledat categoric pentru apărarea Ucrainei, țară pe care a definit-o drept ”victimă a agresiunii ruse”. El a spus că Rusia a încălcat Carta Națiunilor Unite și că „toate efectele negative ale acestei agresiuni globale sunt o consecință directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional”.

Discursurile lui Klaus Iohannis nu au fost transmise publicului brazilian în direct. TV Brasil, postul oficial, a întrerupt transmiterea ceremoniei la scurt timp după toastul lui de Lula, înainte ca șeful statului român să înceapă să vorbească, mai scrie Estadão, care a obținut versiunea scrisă a discursului său.

Iohannis a folosit o exprimare bombastică în abordarea viziunii sale asupra conflictului, cu termeni care sunt adesea respinși de sensibilitățile politice, interesele economice și geopolitice, de diplomația națională. El a vorbit, de exemplu, despre un ”război de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei”. Guvernul brazilian folosește de obicei termeni mai blânzi, cum ar fi ”conflict” și chiar ”criză”, pentru a se referi la confruntarea înarmată și susține că preocupările ambelor părți trebuie luate în considerare.

Președintele Lula îl primise cu o zi înainte, la Palatul Alvorada, reședința sa oficială, pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, unul dintre oamenii de încredere al lui Vladimir Putin. Fără nicio observație din partea braziliană, ministrul rus a declarat că Brazilia și Rusia împărtășesc aceeași viziune asupra conflictului. Lavrov a folosit un cuvânt specific în rusă, pentru care nu există o traducere literală în portugheză, dar care în engleză a fost înțeles ca ”aliniere” de către diplomații americani.

În timpul prânzului, Lula nu a pomenit de Rusia, dar a înmuiat tonul adoptat în ultimele zile și a spus din nou, ieri, că Brazilia ”condamnă” încălcarea teritorială a Ucrainei. Lula a fost supus unei presiuni puternice din partea Statelor Unite și a Europei pentru a lua o poziție explicită față de războiul inițiat de Moscova, mai consemnează ziarul brazilian.

Prima Doamnă a României a fost deseori criticată pentru ținutele purtate la evenimente sau întâlniri oficiale. Până pe 26 aprilie, Klaus Iohannis se află într-un un turneu în America Latină, iar, astăzi, urmează să aibă mai multe întrevederi cu autorităţile locale din Rio de Janeiro. Toți ochii au fost ațintiți spre Prima Doamnă a României, căci rochia purtată de aceasta a fost considerată nepotrivită pentru un astfel de eveniment.

În timp ce soția președintelui brazilian a purtat o rochie neagră și un sacou alb, Prima Doamnă a României a optat pentru o rochie vernil, fără mâneci, accesorizată cu o pereche de pantofi roz și o geantă cluth albă.

În Brazilia, Prima Doamnă poartă design românesc, Rochia este din jacqurd de mătase și bumbac, stil minimalist chic, inspirație New Look”, spune designerul Andreea Tincu, cea care i-a creat ținuta lui Carmen Iohannis.

Pe rețelele de socializare, Monica Tatoiu a scris câteva rânduri referitoate la ținuta purtată de Carmen Iohannis la vizita oficială din Brazilia. Afacerista este de părere că Prima Doamnă a României a comis o nouă gafă vestimentară și că ținuta a fost total nepotrivită pentru contextul respectiv.

Iar a comis-o Prima Doamnă călătoare. Cu brațele răvășitoare la vedere între doamne, toate cu sacouri, în Brazilia. O fi zis că merge la carnaval”, a scris fosta femeie de afaceri pe un site de socializare.

Încarcă mai mult
Load More In Dorel
Comments are closed.

Vezi Și

Chile se citește, Chile se pronunță, în orice peroadă, Iohannis, chile de bâlbe și aroganțe în 10 ani de mandat analfabet funcțional

Analfabetul funcțional, Klaus Iohannis și-a ținut primul său discurs din acest an. Toate p…