Acasă Economie Câciu îl copiază pe ex premierul Cîțu, în V: „FMI a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022”

Câciu îl copiază pe ex premierul Cîțu, în V: „FMI a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022”

0
0
347

Ministrul Finanțelor, arogantul oncompetent Adrian Câciu îl copiază pe ex premierul Cîțu, în V: „FMI a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022„.

FMI a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%, ceea ce înseamnă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene, afirmă ministrul de Finanțe, Adrian Câciu.

Astăzi (luni – n.r.) Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit în sus prognoza de creștere economică a României pentru 2022, la 4,8%.

Ce înseamnă asta pentru noi? Pe scurt: o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situația de la nivelul întregii Uniuni Europene„, a scris pe Facebook ministrul Adrian Câciu.

Ministrul de Finanțe explică pe larg consecințele anunțului FMI.

„Pus pe larg, în context, avem:

1. Ultima prognoză a celor de la FMI, datează din primăvară (aprilie 2022) și era de 2,2%. Ce s-a întâmplat din primăvară și până acum? Economiștii Fondului Monetar Internațional au venit aici, au discutat cu noi, au analizat datele din industrie, servicii, produse, le-au contextualizat cu situația externă și au concluzionat că variația PIB-ului pentru 2022 va fi pe un plus 4,8%, cu 2,6 puncte procentuale mai mult fațã de cum arãta economia în primăvară.

2. Europa se află într-o situație complicată. Crizele suprapuse, energetică, de securitate, socială, post-pandemică sunt în plină exprimare. Să poți performa economic în astfel de circumstanțe e un efort extraordinar. Să spună asta alții, nu doar tu, ca politician, ministru de Finanțe, membru în coaliția de guvernământ, e cu atât mai însemnat.

3. Calea e bună, drumul e lung. Datele de la INS pe S1 (5,8% creștere economică), datele de la FMI, împreună cu alte semnale din piața locală și internațională ne arată că impactul măsurilor noastre e unul corect, din perspectivă macro. Dar nu e suficient. Avem în continuare de avansat cu o serie de reforme, printre care: reforma sistemului de asigurări sociale, de rezolvat inegalitățile salariale, de crescut competitivitatea și revigorat exporturile, de contracarat creșterea inflației, și multe altele.

4. Și cred că cel mai important, pe termen scurt, având în vedere contextul, trebuie să gândim și să acționăm pentru protejarea categoriilor vulnerabile. Suntem un întreg. Noi, toți. De la indivizi la comunitãți locale, regionale și până la nivel național. Politicile publice promovate de Guvern se fac pentru oameni, iar dezvoltarea țãrii, pe toate palierele, la toate nivelurile ei, se va face cu contribuția noastră, a tuturor”, încheie Câciu.

Obscurul Florin Cîţu, încearcă să redevină relevant în declarați, în V: ”Urmează o criză economică cel puţin la fel de dură că cea din perioada 2009-2012”. Cîţu mai arată că, ”în ceea ce priveşte măsurile adoptate de UE, în marea majoritate, vor adânci criza economică şi vor întârzia revenirea”.

Senatorul PNL Florin Cîţu, fost premier, prezintă două scenarii privind evoluţia economiei în perioada următoare, el arătând că primul, cel prezentat de oficiali, este că ”totul va fi bine, staţi liniştiţi la locurile dumneavoastră”, iar al doilea, în care crede, este că ”urmează o criză economică cel puţin la fel de dură că cea din perioada 2009-2012”.

Ce ne aşteaptă în perioada următoare? Două scenarii sunt posibile. Primul – cel prezentat de oficiali – totul va fi bine, staţi liniştiţi la locurile dumneavoastră, are grijă statul de toţi etc… Al doilea – pe care l-am prezentat de la începutul anului- urmează o criză economică cel puţin la fel de dură că cea din perioada 2009-2012. Din păcate, măsurile adoptate după 1 aprilie 2022 (când nu mai eram la conducerea PNL), creşterea fiscalităţii, intervenţia directă cu bocancii a statului asupra mecanismelor pieţei şi compensarea facturilor la energie, vor face această criză să fie mai dură şi revenirea economiei, a dobânzilor şi a inflaţiei să fie întârziată cu cel puţin 16 luni”, spune Cîtu pe Facebook.

El arată că, ”dacă luăm în considerare varianta a doua, în care crede, există doar două măsuri importante care ne pot ajuta – reducerea fiscalităţii şi dereglemenarea pieţelor”.

Până acum toate deciziile luate au mers în direcţia opusă – suprareglementare şi suprataxare. Cu astfel de decizii ne ducem cu viteză spre faliment (pieţele financiare ne-au spus-o deja săptămâna trecută când nu au vrut să ne dea bani decât foarte foarte scump)”, precizează fostul premier.

Florin Cîţu mai arată că, ”în ceea ce priveşte măsurile adoptate de UE, în marea majoritate, vor adânci criza economică şi vor întârzia revenirea”.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

Isărescu, despre un nou mandat la BNR: ”Din când în când trebuie să mă uit la buletin, decizia nici nu depinde de mine, depinde de Parlament”

Isărescu despre un nou mandat la BNR: ”Din când în când trebuie să mă uit la buletin, deci…