Acasă Economie Ce e mai greu de abia urmează…!

Ce e mai greu de abia urmează…!

0
1
885

Se zice că în, cazuri de crash-uri economice, cele mai afectate sunt statele dezvoltate, statele cu o economie, industrie, infrastructură și un nivel de trai al populație peste medie și așa și este, există o logică economică pentru care se întâmplă asta!

Roțile dințate ale economiei și industriei, însșți bazele existenței noastre, sunt interconectate și întrepătrunse, cu cât un stat e mai conectat la aceste roți, cu atât mai mult va avea de suferit atunci când roate aceste rotițe vor înceta să se mai învârtă. Cu cât mai multe angrenaje își vor opri mișcarea, cu atât mai mare va fi dauna, cu atât mai greu de repornit.

Să luăm ca exemplu companiile aeriene, sau cele de turism…dacă populația planetei își va înceta mișcarea pentru o vreme din cauza epidemiei (eventuală posibilă pandemie), atunci nu doar companiile aeriene, sau cele de turism vor avea de suferit, ci și serviciile conexe, auxiliare, servicii de catering, restaurante, hoteluri, aeroporturi, zone turistice, ghizi, evenimente, tot acet lanț se va prăbuși.

De ce scade la bursă prețul barilului de petrol la nivel mondial? Tocmai pentru că aceste mecanisme nu se mai învârt cum se învârteau, oferta este mare, rezervele de petrol se acumulează pentru că nu se mai consumă, cererea este în scădere, iar trendul probabil că va continua, cel puțin până la mijlocul acestui an, atunci când specialiștii cred, că odată cu venirea anotimpului cald, epidemia va intra în remisie (nu mai e valabil n.r) și angrenajele vor putea treptat pe cale naturală să repornească.

Nu sunt specialist, pe departe, dar cred că adevăratul pericol nu e coronavirusul, acesta mai devreme sau mai târziu se va stinge și va oferi omenirii un moment pentru a își trage sufletul și a se reorganiza până la începutul lui 2021! Adevăratul pericol e ce va rămâne în urmă, pentru că, să nu ne facem iluzii, consecințele economice vor fi din cele mai rele, depinde cât de mult se va prelungi această criză.

Colac peste pupăză, noi românii mai traversăm și o criză politică și guvernamentală, taman la momentul nepotrivit (nu că ar exista un moment potrivit pentru așa ceva), dar totuși, nu ne aflăm deloc într-un moment bun, nu că nu ne-am căutat-o cu lumânarea, până la urmă, avem ce ne-am dorit, ce am votat și ce am susținut! Poate învățăm ceva din asta, chiar dacă mă tare îndoiesc…deși ar trebui, ar trebui să putem avea capacitatea să învățăm din greșeli și să nu le mai repetăm, deși s-a dovedit că nu e deloc așa!

Să nu ne îmbătăm cu apă rece, chiar dacă printr-un noroc chior și prin contribuția activă a specialiștilor în domeniu, așa puțini câți au mai rămas ei, (Raed Arafat, Streinu Cercel, Alexandru Rafila și alții), chiar dacă România nu se va confrunta cu un număr atât de mare de cazuri de infectări, precum Italia de exemplu, urmează să ne străbată valul de emigranți și mai apoi, treptat, undele de șoc economice care deja se resimt, nu se anunță deloc un an bun, iar cuvântul de bază nu e cumpătare, ci oportunist, ”anticipate”!

Un lucru e cert însă, odată cu subturarea motoarelor industriei globale, pe planetă, o perioadă cel puțin, se va respira ceva mai bine, Greta Thumberg probabil că e în extaz, are ce și-a ”dorit”!

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunță o nouă intervenție în piața liberă prin limitarea adaosului comercial la produsele româneşti

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Ministrul Agriculturii Florin Barbu…