Acasă Economie Cîțu: ”România a avut în trimestrul trei din 2020 cea mai mare creştere economică din ultimii 20 de ani”

Cîțu: ”România a avut în trimestrul trei din 2020 cea mai mare creştere economică din ultimii 20 de ani”

0
0
867

România a avut în trimestrul trei din 2020 cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani şi cea mai rapidă revenire a economiei, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că în cazul în care se face comparaţia cu media ultimilor 20 de ani, creşterea economică trimestrială este de 1,45%, în timp ce în trimestrul trei, faţă de trimestrul doi, România a înregistrat un plus de 5,6%.

România a avut, în termeni reali, o creştere economică în trimestrul trei din 2020 de 5,6%, faţă de trimestrul precedent. Ce înseamnă această cifră de 5,6%? În primul rând este cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani. Au mai fost recesiuni în România, au mai fost situaţii dificile, nici una nu a fost la fel de dificilă ca aceasta, şi totuşi am reuşit în această perioadă să avem cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani. Mai mult, revenirea economiei trimestrul trei din 2020, relativ la trimestrul doi, este cea mai rapidă revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani. Dacă ne uitam la 2020, avem o perioadă de criză în 2008, 2009, 2010, vedem că revenirea în trimestrul trei din 2020 este cea mai rapidă. Celelalte crize au durat câteva trimestre, au durat chiar câţiva ani de zile. De aici pornim: cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii 20 de ani şi cea mai rapidă revenire a economiei”, a spus Florin Cîţu.

Cu toate astea, nu sunt bani nici pentru pensii și nici pentru alocații.

Florin Cițu a spus ca nu sunt bani pentru dublarea alocațiilor, iar in cazul in care legea va fi promulgata, va trebui sa taie din alta parte pentru a o putea pune in aplicare. “Daca legea va fi promulgata va trebui sa taiem de undeva poate, sa luam bani ca sa putem sa crestem alocatiile, dar eu nu cred ca vom ajunge acolo. Vom vedea”, a spus Florin Citu, intrebat daca sunt bani pentru o eventuala dublare a alocatiilor dupa retrimiterea legii in Parlament, iar institutia o va vota in forma actuala si apoi va fi promulgata. Ministrul Finanțelor a criticat decizia Curții Constituționale și spune…

Am incercat sa reducem pe cat posibil impactul negativ al acestei crize sanitare, care a avut si efecte economice. Orice decizie pe care o iei depinde foarte mult de ceea ce gasesti in momentul respectiv, cand preiei ministerul. Am avut un parlament ostil, o majoritate socialista. In 2017 si 2018 au fost aproape 700 de modificari ale codurilor fiscale, noi nu am facut nicio modificare, ceea ce duce la predictibilitate. Sa ne aducem aminte cum arata economia Romaniei in noiembrie 2019.”, a declarat Florin Cîţu.

Cîţu a mai spus că punctul de pensie va creşte în fiecare an şi a detaliat planul prin care alocaţiile vor fi dublate.

Până acum am crescut cu cea mai mare suma de pana acum si am prezentat un plan pentru dublarea alocatiilor. Conform planului pe care l-am elaborat si pe care l-am prezentat, alocaţiile vor fi crescute treptat, ajungand sa fie dublate in doi ani.

Punctul de pensie va trebui sa creasca in continuare si va creste si in anii urmatori. Va creste in fiecare an. Vom discuta despre cat va creste punctul de pensie in 2021 cand vom prezenta bugetul.

Ministerul va prezenta bugetul la 15 zile dupa învestirea noului guvern. Asta nu inseamna ca nu suntem pregatiti, dar legea ne spune ca trebuie sa vina la 15 zile dupa învestirea noului guvern.”, a spus ministrul de Finanţe.

Florin Cîţu a dat asigurări că nu ia în calcul un acord cu Fondul Monetar Internaţional în privinţa unui împrumut.

Exclud varianta unui acord cu FMI. Am aratat ca, daca ai castigat increderea pietelor, poti finanta un deficit fara un acord cu institutiile financiare internationale. Nu exista aceste discutii. Este acoperit aproape 97% necesarul de finantare pe anul acesta, deci nu este nevoie de un acord cu FMI”, a adăugat Cîţu.

Întrebat despre un plan de creştere a salariului minim pe economie, ministrul Finanţelor a declarat că nu are cunoştinţă despre discuţii în acest sens.

Nu stiu nimic despre discutiile de la ministerul Muncii despre salariul minim. Cand vor ajunge la Finante vom vedea despre ce este vorba.”, a închiat Cîţu.

Florin Cîţu a declarat că în prezent au loc discuţii pe această temă, iar în perioada următoare va veni şi cu o variantă publică legată de acest subiect.

Am discuţii săptămânale cu sistemul financiar-bancar pe această temă. Găsim formula cea mai bună. Cred că în perioada următoare vom veni cu o variantă publică, dar da, vrem să găsim o formulă de prelungire. Cum va arăta această formulă, vom vedea. Dar discutăm despre prelungirea acestei măsuri.

S-ar putea să fie nevoie de garanţii ale statului în continuare, încă nu este o formulă definită, dar clar am spus asta ne gândim, există sectoare în economie, cum este HORECA, de exemplu, unde perioada dificilă se prelungeşte şi atunci trebuie să găsim măsuri care să ajute şi în perioada următoare”, a spus Cîţu.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

ANRE ar putea scumpi energia cu cel puțin 5%, Ministrul Energiei Burduja pare incapabil să ia vreo măsură concretă și sustenabilă

Facebook 19 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email ANRE ar putea scumpi energia cu cel…