Acasă Economie Coaliţia de guvernare a decis să prelungească cu încă trei luni măsura compensării preţului la carburanţi cu 50 de bani pe litru

Coaliţia de guvernare a decis să prelungească cu încă trei luni măsura compensării preţului la carburanţi cu 50 de bani pe litru

0
31

Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni seară, ca măsura compensării preţului carburanţilor cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni, afirmă surse politice.

Sursele citate au precizat că măsura va fi aplicată atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.

Liderii politici au decis ca preţurile la carburanţi – benzină şi motorină – să fie in continuare compensate cu 50 de bani pe litru încă trei luni, au relatat aceleaşi surse, impactul prelungirii măsurii fiind estimat la 175 de milioane de lei pe lună.

În cursul zilei de luni, a fost vehiculată informaţia conform căreia coaliţia de guvernare ia în calcul să prelungească subvenţionarea preţului doar pentru motorină, nu şi pentru benzină, la acel moment, nefiind cert dacă va fi menţinut cuantumul de 50 de bani al subvenţiei, afirmă surse politice. Argumentul invocat pentru a nu mai subvenţiona preţul benzinei este acela că în acest caz preţul oricum a scăzut.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat miercuri, că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile. Referitor la măsura luată de Guvern şi anume reducerea de 50 de bani a preţului de la pompă, care expiră la finalul lunii septembrie, liberalul a precizat că se va discuta în coaliţie şi în Guvern ce se va întâmpla de la 1 octombrie, iar decizia va fi anunţată ulterior.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la finalul lunii septembrie va fi realizată evaluarea completă a măsurii de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani.

Benzina standard a coborât luni sub pragul de 7 lei pe litru în toate staţiile din capitală în urma deciziei Lukoil, MOL şi Rompetrol de a prelua exemplul liderului pieţei, OMV Petrom, de sâmbătă şi de a reduce în acest weekend preţul carburanţilor cu 15 bani/l. În prezent, cea mai scumpă benzină poate fi achiziţionată cu 6,98 lei/l în câteva staţii OMV, MOL şi Rompetrol, iar cea mai ieftină poate fi cumpărată cu 6,83 lei/l într-o staţie Petrom şi 3 staţii Lukoil, situate în zona Bucureştii Noi/Chitila.

Astfel de preţuri nu au mai fost înregistrate din luna februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina.

Preţ benzină şi motorină 20 septembrie 2022. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișa pe 20 septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,29 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,61 lei/litrul.

Prețurile reale pe care șoferii le plătesc la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,79 lei pe litru la benzină și 8,11 lei pe litru la motorină.

Liderul pieței a scăzut prețul cu 10 bani pe litru, doar la benzină , prețul motorinei rămânând nemodificat. O ieftinire semnificativă care vine după două ieftiniri de amploare operate săptămâna trecută, când prețurile au fost reduse cu câte 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină.

După această modificare crește și mai mult diferența de preț dintre motorină și benzină, motorina fiind cu peste 1,3 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Partidele din coaliția de guvernare au căzut de acord să prelungească schema actuală de reducere cu 50 de bani pe litru a prețului benzinei și motorinei, în forma actuală, până la sfârșitul anului, potrivit unor surse guvernamentale. Mecanismul, stabilirt în iunie, fusese legiferat pentru trei luni, și ar fi urmat să expire la finalul acestei luni.

”Liberalii” ar fi propus în ședința de luni a Coaliției, ca măsura compensării prețului carburanților cu 50 de bani să fie menținută doar pentru motorină, nu și pentru benzină, pe motiv că benzina oricum s-a ieftinit. De partea cealaltă, PSD ar fi dorit ca prețul să fie în continuare compensat și pentru benzină, și pentru motorină, iar UDMR ar fi susținut ca mecanismul actual să fie susținut până în primăvară. S-a căzut de acord să fie menținută schema actuală încă trei luni.

Această schemă presupune ca o reducere de 25 de bani din prețul carburantului să fie susținută de stat, cu condiția ca alți 25 de bani să fie scăzuți din preț prin efortul propriu al companiilor petroliere. Mecanismul voluntar, legiferat în iunie, a fost adoptat de marile companii din sector, așa că toate firmele mari au redus, începând cu 1 iulie, prețurile carburanților cu 50 de bani pe litru.

Preţul benzinei a crescut cu 20% de la începutul anului, iar cel al motorinei, a transmis Consiliul Concurenței. Preţul mediu al benzinei standard în România, conform informaţiilor din Monitorul Preţurilor, a fost, pe 2 septembrie, de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani aplicată), în timp ce motorina se comercializa, în medie, cu 8,37 lei/litru (cu reducere).

De la începutul anului, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani/litru, preţul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%.

La motorină, preţul cu taxe a fost cu 4% mai mic faţă de media UE (locul 12), fără taxe – cu 1,4% mai mic faţă de media UE (locul 16) şi fără taxe şi cu reducerea de 50 de bani, cu 8,2% mai mic faţă de media UE. Totuși. față de media europeană, veniturile românilor sunt de trei-patru ori mai mici.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Sute de mii de români vor plăti de astăzi rate mai mari la credite, IRCC a crescut la 4,06%

Sute de mii de români vor plăti de astăzi rate mai mari la credite, IRCC a crescut la 4,06…