Acasă Economie Compania Elefant Online S.A., care deține magazinul elefant.ro, a intrat în insolvență, potrivit unei decizii a Tribunalului București

Compania Elefant Online S.A., care deține magazinul elefant.ro, a intrat în insolvență, potrivit unei decizii a Tribunalului București

0
0
250

Tribunalul București a admis cererea retailerului online Elefant.ro de a intra în insolvență. Decizia vine la aproape un an de la intrarea în insolvență a unui alt retailer important din piața de e-commerce românească, Vivre.

Magazinul online Elefant.ro, controlat de antreprenorul Ion Sturza, a intrat în insolvență. Tribunalul București a admis, joi, cererea de deschidere a procedurii generale a insolvenței depusă de companie la finalul lunii ianuarie 2024.

Instanța a decis să accepte cererea companiei de a intra în insolvență, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată. Amitim că, la 31 ianuarie, Elefant Online S.A., care deține magazinul Elefant.ro, i-a anunțat pe investitorii săi de pe Bursa de Valori București că a introdus pe rolul Tribunalului București, Sectia a-VII-a Civila, o cerere de deschidere a procedurii generale a insolvenței.

Retailerul online Elefant, cu obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (ELF26), a anunţat că Tribunalul Bucureşti a admis cererea companiei de deschidere a procedurii generale a insolvenţei, desemnând BDO Business Restructuring SPRL în calitate de administrator judiciar provizoriu. Următorul termen acordat în dosar este la data de 13 iunie 2024.

”Admite cererea debitorului ELEFANT ONLINE S.A. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvenţă deschide procedura generală împotriva debitorului ELEFANT ONLINE S.A. În temeiul art. 66 alin. 7 din Legea 85/2014, califică cererile creditorilor Patria Bank S.A., Fan Courier Express S.R.L., Fribourg Capital S.R.L, Universul Juridic S.R.L., Didactica Publishing House S.R.L., Omniconvert S.R.L., Corint Logistic S.R.L., Cargus S.R.L., Univers Enciclopedic Books S.R.L., Evolution Prest Systems SRL, Editura Epsilon Ascendo SRL, Spearhead Systems S.R.L., Grup Editorial Litera S.R.L., Postis Express S.A. ca fiind declaraţii de creanţă”, se arată în decizia publicată de către Tribunalul București.

Elefant Online este compania care operează elefant.ro, unul dintre cei mai mari jucători locali de pe piața de e-commerce. În 2023 avea în jur de 2,5 milioane de clienți, un marketplace în care activau peste 400 de companii și un portofoliu de 3 milioane de produse. Potrivit celor mai recente date de la Ministerul Finanțelor (2022), Elefant Online avea pierderi de 27 de milioane lei, la o cifră de afaceri netă de 183 de milioane, față de 15 milioane în 2021.

Datele arătau că 88% din cifra de afaceri a companiei venea din vânzările online prin elefant.ro. Cea mai performantă categorie de produse, de-a lungul timpului, au fost cărțile, dar ulterior accentul s-a pus pe retail. Chiar și așa, în 2022 cărțile reprezentau 51% din vânzări, urmate de jucării și parfumuri. Comanda medie a scăzut însă de la 164 la 143 de lei în același an.

Tranzacția eșuată cu evoMAG.

În mai 2023, magazinul online românesc evoMAG (Evolution Prest Systems S.R.L.), controlat de antreprenorul Mihai Pătrașcu, a anunțat că va cumpăra majoritar Elefant.ro. Câteva luni mai târziu, în noiembrie 2023, tranzacția a eșuat.

Fondatorul Elefant.ro, Ion Sturza, ar fi vrut inițial să cedeze, astfel, afacerea către evoMAG. Mai exact, compania Millenium Gold Resources Limited, controlată de Sturza, intenționase să cedeze pachetul de acțiuni de 58,8355% din compania Elefant Online către compania Evolution Prest Systems S.R.L. (firma care operează magazinul online evoMAG).

Evolution Prest Systems S.R.L. trebuia să preia și pachetul de acțiuni de 9,6206% deținut la Elefant Online de fondul de investiții Catalyst Romania, condus de antreprenorul și investitorul Marius Ghenea. De precizat că, în 2022, Catalyst a făcut o investiție de 2 milioane de euro în evoMAG.

În noiembrie anul trecut, evoMAG, cel mai mare seller din marketplace-ul elefant.ro, a decis că nu va mai cumpăra un pachet majoritar de acțiuni în companie, deși achiziția fusese anunțată cu 6 luni înainte. Evolution Prest Systems S.R.L, compania din spatele evoMAG, urma să dețină 68,4% din elefant.ro. O lună și jumătate mai târziu, Gherasim Briceag, directorul financiar al Elefant Online, și-a anunțat demisia.

CEO-ul evoMAG, a explicat astfel tranzacția care apoi a picat: „În 2020-2021, business-urile din online au crescut și cu 50%. Problema este că oamenii au comportamente și revin la ele, iar foarte multe businessuri au fost în dificultate. Atunci noi ne-am întrebat ce putem face strategic. Avem bani să cumpărăm magazine online? La nivelul 2020-2021 nu(…) Anul trecut am reușit să aducem un fond de investiții, Catalyst România. Apoi au apărut mai multe oportunități, noi ne-am uitat la mai multe businessuri mari în România, aflate într-o anumită situație, nu neapărat rea și am ajuns la această oportunitate(de a cumpăra elefant.ro n.r.) deși eram în discuții cu mai multe, dar unele au picat din diverse considerente, că știți că deal-urile vin, dar puține se închid”, preciza Mihai Pătrașcu la finalul lunii septembrie 2023, în cadrul evenimentului ecomTEAM, organizat de wall-street.ro.

Printre creditorii companiei sunt Patria Bank, Fan Courier Express., Fribourg Capital, Universul Juridi., Didactica Publishing House, Omniconvert, Corint Logistic., Cargus, etc.

Administrator judiciar provizoriu a fost numită BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea debitorului.

Termenul limită de depunere, de către creditori, a opoziţiilor la încheierea de deschidere a procedurii este de de 15 zile de la primirea notificării.

Firma este controlată de omul de afaceri Ion Sturza, fost prim-ministru al Republicii Moldova, el fiind și cel care fondat magazinul online Elefant.ro.

În luna mai a anului trecut, Elefant ajunsese la o înțelegere pentru a fi preluat de către evoMAG, dar ușterior tranzacția a căzut.

Magazinul online Elefant.ro a fost lansat în anul 2010, de omul de afaceri basarabean Ion Sturza (63 de ani), fost prim-ministru al Republicii Moldova în anul 1999. Ajuns lider pe piața online de carte, în România Elefant.ro s-a dezvoltat, în ultima vreme, ca ”mall online” și marketplace, fiind un jucător semnificativ în vânzările de parfumuri, cosmetice, jucării și ceasuri.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Marcel Ciolacu, nevoit să îl contrazică din nou pe mult prea vorbărețul de la Finanțe, Boloș: Este exclus să crească taxele şi impozitele din 2025

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Marcel Ciolacu, despre creşterea ta…