Acasă Economie Dan Vîlceanu, prima zi ca ministru, prima gafă, șeful de la finanţe nu știe cât e inflaţia, calcule ciudate

Dan Vîlceanu, prima zi ca ministru, prima gafă, șeful de la finanţe nu știe cât e inflaţia, calcule ciudate

0
1,557

Noul ministru de Finanţe, nu ştie cât e inflaţia, Dan Vîlceanu a fost prins pe picior greşit joi, de jurnalişti. Chiar în prima zi când a preluat funcţia de ministru de finanțe, Dan Vîlceanu a arătat că nu ştie cât este inflaţia în România şi a contrazis datele oficiale.

Pe de altă parte, noul ministru a avut informaţii precise despre preţul unui litru de carburant.

Nu, inflaţia nu este la un nivel-record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale (…) Din punctul meu de vedere lucrul acesta trebuie discutat în primul rând cu titularul problemei care este Banca Naţională„, a spus, joi, Vîlceanu.

Potrivit datelor publicate luna aceasta de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în iulie, de la 3,9% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit.

Recent, şi BNR a anunţat că a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 3,4% pentru sfârşitul anului viitor. Întrebat, astăzi, de jurnaliști de unde a avut bani să cumpere titluri de stat în valoare de peste 700.000 de lei, Dan Vîlceanu a declarat:

Am avut două companii pe care le-am lichidat în momentul în care am intrat în Parlament, tocmai pentru a evita astfel de întrebări. Şi cred că am făcut bine. Dacă vă uitaţi în declaraţia de avere, scrie că am avut aceşti bani tocmai din lichidarea unei companii”.

„Banii nu apar în cont nici acum”

Păi, să nu facem noi acest lucru, așa cum ne-a îndrumat domnul Vîlceanu, să ne uităm? Atât de sigur a fost pe domnia sa. „Am lichidat firmele când am devenit deputat. Pe una v-am prezentat-o ieri, este în insolvență”. Nu avea ce să adune de pe urma acelei societăţi. Este pe pierderi an de an, de aceea şi în insolventa. Haideţi să vedem documentele. Primul dintre ele: 2016 decembrie, intrarea în Parlament a domnului Vîlceanu. În anul acela, vinde o casă de vacanţă de 120.000 de lei, zice domnia sa. O să vedeți că banii nu apar în cont nici acum, nici anul viitor, că în mod normal declaraţia 2017 este aferentă lui 2016. Apar 206.000 de lei dintr-o chirie, un împrumut de 63.000 de lei acordat în nume personal.

Haideţi să ajungem la situaţia firmelor, că a zis că de la firme are bani. Da? Dividende de 7000 de lei de la una dintre societăţi, cealaltă vă spuneam că nu figurează. 2017, apare din senin şi ar fi încasat 48.000 de lei. Nu apare anterior, dar ministrul de Finanțe din ziua de astăzi, la data cu pricina, fie că e 2016, fi că e 2017, nu are un leu în cont. Domnia sa e cu cearşaful, cu salteaua sau pe unde se spune că mai ţin oamenii banii dacă nu îi ţin la bancă. Dividende de 4000 de lei. Din chirie, ne blurează. Nu spune câţi ban a luat din chirii, dar pe aia pe care i-a luat anul trecut nu îi bagă în conturi.

„Țineţi-vă bine!”

Mergem mai departe: 2018. Primii bani în cont: 118.000 de lei. Chirie spune că încasează pentru o hală industrială – 208.000 de lei. Dividende 0. Vinde un BMW X 3 – ţineţi-vă bine! – care are vechime un an. Vinde o maşină nouă de valoarea asta cu 10.000 de euro. Practic a făcut-o cadou. I-o fi făcut-o cuiva cadou şi a zis: „Dă-mi ceva să trec acolo în declaraţia de avere, că sunt deja în al treilea an de completare”. 2019, din nou, dividende 0. Bani din lichidarea unei societăţi. Nimic pe zona asta. Primii bani în cont se reduc un pic, de la 118.000 la 115.000, în 2019. În 2020, în iunie, scad la 58.000 de lei. Chiria scade şi ea. Dividende 0. Ultima declaraţie este cea de la finalul lui 2020. Banii din cont scad cu aproximativ 22.000 de lei. Ţineţi minte suma asta, că, din 22.000 de lei, domnia sa dă bani în campania electorală de 133.000 de lei, dă un împrumut de 401.000 de lei şi cumpără titluri de stat de 731.501 de lei. Cel mai grav este faptul că mai apare un împrumut primit – nu înţelegem dacă este rambursat, dacă i-a dat cineva aceşti bani împrumut – de 560.000 de lei.

A avut bani din lichidarea unei companii, o companie este în insolvență şi atenţie ce trece pe ultima sută de metri domnul Vîlceanu: „restituire capital social (această sumă va fi declarată şi în declaraţia de avere din 2021)”. Păi, dacă e din 2021, înseamnă că e aferentă anului fiscal 2020 – 733.338 de lei. Vreţi să le mai adunăm o dată?„, a spus Oana Zamfir, în emisiunea Decisiv, de la Antena 3.

Noul ministru al Finanțelor era acuzat de evaziune fiscală. Motivul clasării a fost pe ”fapta nu există”, Dan Vîlceanu având calitatea de suspect, după cum arată Parchetul General: ”Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect”.

În ciuda clasării pe ”fapta nu există”, o parte din dosar a fost disjunsă, partea ce privește alte persoane, și declinată la alt parchet. În dosar au fost vizați Dan Vîlceanu și firma părinţilor lui, din Rovinari. Dosarul ar fi plecat de la un control al ANAF Gorj, arată sursa citată. Controlul a fost făcut după ce inspectorii au primit sesizări din alte judeţe privind un comportament de tip fantomă din partea mai multor firme care au livrat materie primă către Trefo Rovinari, conform unei anchete publicată de România liberă în ianuarie 2020. Suspiciunile au fost că tranzacțiile erau doar pe hârtie, cu scopul de a diminua impozitul pe profit și de a deduce TVA. Se pare că facturile firmelor care livrau materie primă către Trefo erau semnate toate de persoane care se numeau Stănescu şi aveau acelaşi scris, deşi erau din zone diferite ale ţării. În plus, în 2017, Dan Vîlceanu ar fi închiriat o maşină de la firma părinţilor săi, iar echipa de control a stabilit că firma a dedus TVA în valoare de 22.599 de lei, ”reprezentând 50% din taxa pe valoare adăugată aferentă achiziţiei autoturismului”, dar nu a putut stabili dacă autoturismul a fost folosit exclusiv în scop economic.

Iată ce răspunde Parchetul pentru sursa citată:

În cauza care face obiectul interesului dumneavoastră, instrumentată de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 8 februarie 2021, a fost dispusă soluția de clasare, în baza dispozițiilor art. 16 lit. a din Codul de procedură penală – “fapta nu există”. Clasarea cauzei a vizat săvârșirea de către persoana la care faceți referire a infracțiunilor de evaziune fiscală – art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005, spălarea banilor – art. 29 din Legea nr. 656/2002 și constituirea unui grup infracțional organizat – art. 367 din Codul penal.

În sarcina persoanei cercetate s-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, respectiv 2008 – 2016 cele două societăţi comerciale la care era administrator ar fi evidențiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect.

De asemenea, în dosar, față de alte persoane, s-a dispus disjungerea cauzei și declinarea acesteia la o altă structură de parchet, potrivit competenței materiale și teritoriale, cu privire la infracțiunile prev. și ped. de art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005 , art. 29 din Legea nr. 656/2002 și art. 367 din Codul penal.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Șeful ANAF, ”liberalul” Heiuș, dezvăluie cât câștigă unii profesori din meditații: „Un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro”

Șeful ANAF, ”liberalul” Lucian Heiuș, dezvăluie cât câștigă unii profesori din meditații: …