Acasă Economie După scumpirile din luna inauarie, Guvernul ia în calcul, să revină la schema de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani

După scumpirile din luna inauarie, Guvernul ia în calcul, să revină la schema de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani

0
89

Guvernul ia în calcul să revină la schema de compensare a preţului la carburanţi cu 50 de bani, dacă se ajunge la 9 lei pe litru, au precizat surse guvernamentale pentru News.ro. Măsura ar urma să fie aplicată pentru o perioadă de 3 luni.

Executivul ia în calcul în cazul creşterii preţurilor la carburanţi să reintroducă măsura de compensare a preţului cu 50 de bani, măsură care a fost în vigoare până la 1 ianuarie 2023. Astfel, dacă preţul carburanţilor ajunge la 9 lei, măsura ar urma să fie reactivată, pentru o perioadă de timp, de 3 luni, au precizat sursele.

Guvernul analizează această măsură după ce în ultimele zile au fost scumpiri din ce în ce mai dese, aproape zilnic.

Liderul pieţei de distribuţie carburanţi, OMV Petrom a ieftinit miercuri după-amiază benzina cu 3 bani/l, după o perioadă de scumpiri repetate, mici, dar dese, efectuate în ultimele 18 zile. În ultimele 2 zile, cotaţiile internaţionale ale petrolului au scăzut cu aproape $2 pe baril.

Ieftinirea vine după ce, cu numai o zi înainte, compania efectuase cea mai mare scumpire zilnică de la începutul anului, de 9 bani/l, aproape dublă celei cu care obişnuise piaţa în ultima săptămână.

Premierul Nicolae Ciucă, a anunţat la sfârşitul anului 2022 despre compensarea preţului la carburanţi că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcţiona. Şeful Executivului a ţinut să precizeze că este doar o măsură de suspendare, guvernul fiind pregătit să o aplice din nou dacă preţurile depăşesc puterea de cumpărare a cetăţenilor.

Cei care au scumpit cel mai mult carburantul au fost austriecii de la OMV Petrom.

După 5 februarie, Guvernul ar lua în calcul să reintroducă subvenţia la carburanţi, potrivit unor surse.

Cu cât s-a scumpit benzina de la începutul anului

31 decembrie 2022: 6,02 lei

24 ianuarie: 6,68 lei

Cu cât s-a scumpit motorina de la începutul anului

31 decembrie 2022: 7,17lei

24 ianuarie: 7,8 lei

Cum a evoluat preţul unui plin de benzină, de 50 de litri

31 decembrie: 301 lei

21 ianuarie: 334 lei

Cum a evoluat preţul unui plin de motorină, de 50 de litri

15 ianuarie: 358,5 lei

21 ianuarie: 390 lei

Începând din vara lui 2022, Guvernul, alături de companiile petroliere, au aplicat un acord prin care statul a suportat 0,25 de lei din prețul unui litru de benzină și de motorină, iar acestea au redus prețul cu alți 0,25 de lei.

La acea vreme, prețul benzinei depășea 8 lei/l și prețul motorinei 9 lei/l.

Apoi, prețul a mai scăzut, dar acum au fost din nou scumpiri ale carburanţilor.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

În loc de martie 2022, ASF s-a sucit și a adoptat azi, noua variantă care prevede ”plafonarea” tarifelor RCA pe o perioadă de șase luni, la nivelul februarie 2023

Au fost stabilite noile tarife plafonate pentru polițele RCA. ASF s-a sucit și în loc de m…