Acasă Economie Fără număr de la Cîțu prin PNRR: ”Construim 450 de km de autostradă, sute de școli și de creșe, vom renova zeci de spitale”

Fără număr de la Cîțu prin PNRR: ”Construim 450 de km de autostradă, sute de școli și de creșe, vom renova zeci de spitale”

0
407

Premierul Florin Cîțu, vicepremierii Dan Barna, Kelemen Hunor și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea, au prezentat miercuri, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), trimis oficial la Bruxelles luni. Forma finală transmisă Comisiei Europene a planului a fost publicată și pe site-ul ministerului Investițiilor Europene, împreună cu anexele.

Sunt foarte bucuros să vă anunț că revenirea nostra bugetară a fost acceptată. Vestea buna este ca PNRR a fost acceptat de Comisia Europeana.

PNRR a fost depus luni, azi îl prezentăm în detaliu. Este un program foarte important pentru România. A fost lansat când eu eram încă ministrul al Finanțelor. A fost negociat de președintele Klaus Iohannis, iar anul acesta am avut 2 vizite la Bruxelles pentru a ne asigura că avem un plan bun.

Este vorba de 29,2 miliarde de euro pentru a construi 450 km de autostradă, sute de școli și de creșe, vom construi și renova zeci de spitale. Vom avea un spital construit în 2024.

Criza din sănătate a arătat foarte clar limitele sistemului de sănătate. Sunt 3 mari sectoare care primesc bani – transporturi, sănătate și educație.

De ce luăm și împrumuturi prin PNRR? România are nevoie acută de investiții. Aceste împrumuturi vor merge doar în investiții, nu în consum. Împrumuturile prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică. Toate aceste investiții se termină în 2026.

Componenta de reforme – toți din clasa politică o știm, că România are nevoie de reforme. În PNRR am pus date clare până la care vor avea loc reforme. Reforma sistemului de pensii – vrem un sistem de pensii bazat pe sustenabilitate și vom face asta. Reforma justiției – reparăm ce au făcut alții. Reforma companiilor de stat – se va opri sifonarea banilor de la stat. Prin PNRR ne asigurăm că banii vor ajunge în toate colțurile României”, a spus Florin Cîţu.

Dan Barna

Prin depunerea PNRR România accesează o resursă care va schimna semnificativ componente din statul român. Chiar dacă nu ar fi fost pandemia România ar fi avut nevoie de reforme. Acest guvern exact această asumare o are, de realizare a acestor reforme.

Faptul că UE alocă o sumă importantă pentru a ajuta țările să treacă mai repede peste efectele pandemiei e un instrument să nu mai invocăm scuzele invocate de 30 de ani când a fost vorba de reforme. Acest program ne obligă să reușim.

Câteva principii ale PNRR: distribuirea echitabilă, geografică, a fondurilor. PNRR e gândit să nu lase pe nimeni în urmă și să acopere toate regiunile.

Descentralizarea – autoritățile locale trebuie să-și dea dovada implicării și competenței. Resursele sunt la îndemâna lor pentru ca primarii și șefii CJ să dea dovada responsabilității. Autoritățile locale sunt parte a acestui program.

La final vom avea 2.000 de clădiri renovate și 1.500 de blocuri renovate. Sunt mii de clădiri care așteptau renovare seismică sau energetică. Nuca cea mai tare din PNRR este infrastructura. Am rămas consecvenți pe acaeastă componentă în program. Avem A7, 324 de km în zona cea mai văduvită, capetele de la A8.

Pe partea de transformare digitală, avem 8,5 milioane de cetățeni vor avea carte de identitate electronică, care nu ne fură sufletele, ne simplifică viața de zi cu zi.

Acest program, acele mii de pagini pe care le veți vedea ascund în spate mii de ore de muncă ale unor oameni care nu sunt cunocuți. Îi mulțumesc lui Cristian Ghinea că a avut ficatul și calmul de a duce la bun sfârșit un efort uriaș. Acele mii de pagini nu s-au scris singure.”, a declarat vicepremierul Dan Barna.

Kelemen Hunor

România nu a mai avut de mult timp un plan de țară. Fără exagerare, putem spune că PNRR este un plan de țară, extrem de echilibrat, un plan socio-economic, care va garanta prosperitate pentru toți.

Dacă reușim să implementăm acest proiect vom construi o țară mai bună. PNRR va uni societatea și nu va dezbina pe termen lung.

Pentru banii din PNRR pentru unitățile administrativ-teritoriale, propunem 4 categorii de beneficiari principali: municipii reședință, muncipii, orașe și comune. Toate comunitățile vor fi susținute în mod echilibrat și corect prin PNRR, fără discriminare politică.

Educația va primi 3,6 miliarde de lei. Punem accent pe reducerea abandonului școlar, educație timpurie și la finalul acestor investiții vom crește cu cel puțin 10% numărul elevilor înmatriculați la liceele agricole, vor fi create 20.000 de locuri de recreere și lectură în școli, 20.000 de locuri în campusuri, 140 de creșe înființate și 10 centre de învățământ dual.”, a spus preşedintele UDMR.

Cristian Ghinea

Ministrul Proiectelor europene, Cristian Ghinea, a anunţat, luni, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost depus oficial la Comisia Europeană.

Am trimis PNRR la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La ora 15.30 am terminat de upload toate cele 240 de fişiere care înseamnă acum PNRR, împărţit pe 30 de capitole (…) Este o muncă enormă pe care colegii mei din Minister au făcut-o, în ultima săptămână am stat aici până la 12 – 1 noaptea. Le mulţumesc tuturor pentru dedicare. Suntem aproape de capătul drumului. În acest moment, România are PNRR oficial depus”, a explicat ministrul Cristian Ghinea.

Anterior, premierul Florin Cîţu a anunţat că documentul oficial referitor la PNRR va fi evaluat de către CE pentru a fi trasată forma finală.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Ludovic Orban, dublarea alocațiilor amânată de la 1 Iulie, la 1 Ianuarie 2022

Ludovic Orban, a venit cu un anunţ neaşteptat de părinţi. Preşedintele PNL a declarat că a…