Acasă Economie Haos și brambureală, firmele de asigurări auto își schimbă din nou condițiile de vânzare a polițelor RCA, urmează noi scumpiri

Haos și brambureală, firmele de asigurări auto își schimbă din nou condițiile de vânzare a polițelor RCA, urmează noi scumpiri

0
76

Haos și brambureală, firmele de asigurări auto își schimbă din nou condițiile de vânzare a polițelor RCA, urmează noi scumpiri. Vești proaste pentru șoferi! Asiguratorii schimbă regulile de vânzare a RCA-ului. Cine sunt cei care vor plăti polițe mai scumpe.

Firmele de asigurări auto au anunțat că își schimbă condițiile de vânzare a RCA-ului. Mai nou, șoferilor li se vor cere date precum anul fabricației autovehiculului, data primei înmatriculări, kilometrajul, dar și data obținerii permisului auto.

Printre noile date cerute de asigurător vedem data fabricației autovehiculului, data primei înmatriculări, kilometrajul și data obținerii permisului auto.

Asiguratorii schimbă regulile de vânzare a RCA-ului. Reprezentanții firmelor de asigurări spun că de acum, orașul în care circulă autovehiculul este extrem de important și asta pentru că cu cât este mai mare și mai aglomerat, cu atât riscul de accident crește, influențând astfel prețul asigurării.

Orașul în care circulă autovehiculul este extrem de important. Cu cât orașul este mai mare și mai aglomerat, cu cât riscul de accident crește, în același timp cu prețul asigurării.

Pe de altă parte, cu cât mașina este mai veche, riscul de apariție a unei defecțiuni care poate conduce la un accident este mai mare, motiv pentru care polița va fi mai scumpă.

La fel și în cazul în care șoferul sau mașina a trecut deja prin accidente rutiere.

Să nu uităm și de numărul de kilometri, care, cu cât este mai mare, cu atât prețul asigurării crește. Și asta deoarece se consideră că, dacă autovehiculul are un număr mare de kilometri, șoferul acestuia circulă mai mult, iar riscul de accidente este mai crescut.

Important de menționat este faptul că aceste date sunt cerute de către asigurătorul care are cele mai mici prețuri.

Evident, și pentru cei care au mașini mai vechi, va fi mai greu să ia o poliță mai ieftină.

Ba mai mult, unele firme de asigurare își reziliază contractele pe care le au cu societățile de intermediere. Pe scurt, denunță la RCA pentru că NU li se mai pare profitabil.

Mai mult, asiguratorii atrag atenția că cu cât mașina este mai veche, riscul de apariție a unei defecțiuni care poate duce la un accident este mai mare, motiv pentru care polița va fi mai scumpă.

Polițe mai scumpe vor plăti și șoferii a căror mașină a trecut deja prin diverse accidente rutiere.

De asemenea, numărul de kilometri va influența și el valoarea poliței. Cu cât numărul de kilometri al unui autovehicul este mai mare, cu atât prețul asigurării crește și asta pentru că se consideră că șoferul acestuia circulă mai mult, iar riscul de accidente este mai crescut.

Trebuie să precizăm faptul că toate aceste date enumerate mai sus sunt cerute de către asigurătorul care are cele mai mici prețuri.

Asiguratorii subliniază faptul că cei care au mașini mai vechi vor reuși cu greu să își ia o poliță mai ieftină.

Ieșirea de pe piață a Euroins, cel mai mare asigurator RCA din România până de curând, care a venit la circa un an și jumătate după falimentul City Insurance, a zguduit puternic piața asigurărilor RCA din România. Tarifele au crescut în ciuda deciziei guvernanților de la plafona prețurile.

Pentru a opri creșterile tarifelor RCA, autoritățile au decis să le plafoneze la nivelul celor maxime de la finalul lui martie 2023. Totuși, la acest moment, față de sfârșitul lunii anterioare, s-au înregistrat creșteri pe aproape o treime din segmente, iar pe restul au scăzut, dar unele cu doar câțiva lei, scrie Gândul.

Prețul RCA este compus din mai mult elemente, inclusiv orașul de domiciliu, dar vârsta șoferului și capacitatea cilindrică sunt de bază. În plus, prețul RCA pe care un șofer îl plătește depinde de încadrarea într-o clasă a sistemului Bonus-Malus, care pornește de la clasa B/M B8, cea mai mare existentă, unde coeficientul aplicat asupra primei de asigurare este de 50%, în timp de pentru clasa clasa B/M M8, cea mai gravă, se acordă o penalizare de 80%.

Conform datelor din piață obținute de Gândul, dintre cele 35 de categorii de vârstă și motorizare, 13 au întregistrat creșteri, iar 22, scăderi ale celui mai mic preț existent pe piață. Datele reprezintă cel mai bun preț la care s-a vândut efectiv RCA în luna februarie, respectiv martie.

În prezent, niciun român nu mai plătește mai puțin de 900 de lei pentru o asigurare auto obligatorie pe un an, conform calculelor Gândul, făcute pe baza prețurilor de vânzare în piață, pentru clasa 0 Bonus-Malus. Este vorba de cele mai ieftine tarife propuse de asigurători, cele care sunt alese preponderent, pe toate segmentele de vârstă a șoferilor și capacitate cilindrică a autovehiculelor, la sfârșitul lunii martie, când Euroins a rămas fără autorizație.

Cea mai iefitină poliță vândută pe piață a fost de 921 de lei, pentru un șofer cu vârsta cuprinsă între 31 și 40 de ani, cu o mașină cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 și 1,4 litri. Aceasta scăzuse de la 931 de lei la finalul lunii februarie.

Cele mai multe și consistente creșteri de prețuri sunt la mașinile cu capacitate de până în 1,2 litri și între 1,2 și 1,4 litri, dar și la mașinile mai puternice și șoferi mai tineri.

Potrivit datelor analizate de Gândul, o creștere consistentă a prețului minim este la categoria de vârstă 41 – 50 de ani, pentru mașinile cu motor sub 1,2 litri, care a ajuns la 1.042 de lei, de la 883 de lei.

Cea mai scumpă poliță este, previzibil, la categroia de vârstă sub 30 de ani, pentru mașini cu peste 2,5 litri. Aceasta a ajuns la 2.652 de lei, la finalul lui martie, față de 2.326 de lei, cu o lună înainte.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

”Liberalul” Lucian Heiuş, teleleu: ”Veniturile au fost supraestimate, eu cred că, astăzi România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă”

”Liberalul” Lucian Heiuş, teleleu: ”Veniturile au fost supraestimate, eu cred că, astăzi R…