Acasă Economie Haosul continuă, cine sunt cei care nu mai trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru energie electrică

Haosul continuă, cine sunt cei care nu mai trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru energie electrică

0
106

Mai puțin de două săptămâni mai au la dispoziție cele 5 categorii de români care trebuie să depună declarație pe proprie răspundere pentru ca să beneficieze de prețul plafonat la energie.

Haosul continuă pentru că românii cu mai multe contracte de energie electrică pe numele lor vor fi nevoiți să aleagă unde vor preț plafonat.

Oamenii vor putea face o astfel de opțiune, însă aceasta este restrictivă. Deci au posibilitatea, la locul unde au domiciliul, acolo unde apare în buletin că își desfășoară activitatea sau locuiesc, sau la reședință. Reședința, în conformitate cu legislația în vigoare, reprezintă o altă locuință care poate fi proprietate privată sau în care se poate sta în chirie, dar unde este nevoie să stai cel puțin 15 zile pe an conform legii, dacă este proprietate privată, sau ești în contract de chirie cu un proprietar”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

Potrivit ANRE, nu toți românii care se află într-una dintre aceste categorii vor fi nevoiți să depună declarația.

ANRE-ul și-a asumat că va face o analiză pe toate contractele din România pe care le deține și va comunica fiecărui furnizor o listă cu acei clienți care au un singur loc de consum, astfel încât să nu îi mai punem pe drum pe milioane de oameni pentru a face această declarație. Cumva s-a găsit o soluție tehnică pentru marea majoritate a consumatorilor care era și masa critică.

Pentru toți ceilalți, există situația în care o persoană poate să aibă mai multe locuințe sau poate să aibă o singură locuință și un contract de chirie. În această situație legea prevede două cazuistici. Prima este alegerea clientului la locul de domiciliu, adică să hotărască el că vrea preț plafonat acolo unde are trecută adresa din buletin, sau la locația de reședință. Deci practic, din multitudinea de contracte pe care un client le poate avea, trebuie să se hotărască doar la unul dintre acestea. Iar acest contract trebuie să fie ori domiciliul, ori zona de reședință”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Nici dacă unul dintre contracte s-ar face pe numele soțului sau al soției, lucrurile nu ar fi rezolvate întru totul.

Se rezolvă doar parțial, pentru că după aceea mai trebuie și o declarație. Să zicem că s-ar putea face treaba aceasta, pentru că legea nu prevede nicio restricție din acest punct de vedere, dar având amândoi domiciliul pe una dintre locuințe, ar trebui ca după ce fac acest contract să mai facă și o declarație cum că unul dintre ei stă la reședința cealaltă. Și atunci sunt respectate condițiile. Dar și în situația aceasta este improbabil să se mai poată face toate aceste demersuri până la data de 1 ianuarie 2023”, a concluzionat Dumitru Chisăliță.

Pentru a beneficia de preţuri plafonate la energie electrixă, românii trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere.

Această declarație trebuie completată de:

– familiile care au mai mult de trei copii,

– familiile monoparentale,

– cei care au acasă aparatură medicală.

După ce se completează datele personale, cei care nu locuiesc la adresa din buletin, va trebui să menționeze exact adresa la care locuiesc, pentru a alege pe ce locuință să beneficieze de plafon.

Mai este o categorie care trebuie să beneficieze de acest preț plafonat, este vorba de cei care dețin mai multe case sau au contract cu mai mulți furnizori.

Și pentru aceștia există o cerere pe care trebuie să o completeze, la fel, cu date personale și să bifeze cod client (care se găsește pe prima pagină a facturii).

Pentru chiriașii care locuiesc fără contract înregistrat la ANAF, aceștia trebuie să știe că vor putea beneficia de plafonarea prețului.

Cei care locuiesc în chirie, pot încheia pe cont propriu un contract cu furnizorul de energie electrică. Apoi, pentru a beneficia de prețul plafonat, va fi nevoie de contractul la energie, o declarație pe proprie răspundere prin care să spună că locuiește la acea adresă și cererea.

Bătaie de joc la adresa românilor care trebuie să depună declarațiile pentru a beneficia de prețul plafonat la energie. Milioane de oameni au fost puși pe drumuri din cauza birocrației.

Este vorba despre cei care fac parte din familii monoparentale, bolnavii care depind de aparate medicale sau familiile care au mai mult de trei copii școlarizați.

Premierul Nicolae Ciucă a intervenit in scandal și a cerut ANRE să găsească soluții urgente. Reprezentanții ANRE se întâlnesc astăzi într-o ședință decisivă.

Familiile monoparentale, cele cu mai mult de 3 copii și cei care au acasă aparatura medicală trebuie sa depună o declarație pe proprie răspundere prin care sa solicite sa plătească 0,68 lei pe kWh.

De asemenea, și cei care au mai multe proprietăți trebuie sa declare casa la care locuiesc pentru a plăti la prețul reglementat în funcție de consum.

Aici apare controversa…

Cei din energie spun că, dacă nu va fi declarat locul de consum, se va plăti la prețul din contract care este mult mai mare, în timp ce partea politică susține ca oricum prețul maxim este cel reglementat de 1,3 lei pe kWh și nu poate fi mai mult.

Teoretic un client poate să aibă mai multe locuințe, sau poate să aibă doar o locuință unde are domiciliul și să stea în chirie, unde are și reședință și astfel să beneficieze de preț plafonat la ambele în situația în care are furnizori diferiți.

Având în vedere că responsabil pentru stabilirea categoriei de preț plafonat pentru un client este furnizorul, care conform legii trebuie să se asigure că nu va da un preț plafonat unui client care mai beneficiază și într-un alt loc de consum de preț plafonat, singura variantă legală este ca acel client să prezinte o declarație pe propria răspundere prin care să declare că nu mai beneficiază de preț plafonat la alt punct de consum.

Un client care are două contracte la doi furnizori nu poate să fie verificat de către furnizori deoarece aceștia nu au cum să verifice baza de date a celuilalt furnizor, iar în situația în care un singur client ar beneficia de energie la preț plafonat în timp ce el beneficiază de preț plafonat și la celălalt loc de consum, ambii furnizori ar fi în situația de a încălca legea și ar fi pasibili de a nu primi diferența între prețul plafonat și prețul pieței conform legii, respectiv de a fi amendați cu amendă contravențională de la 100.000 de lei la 400.000 de lei.

Liderii coaliției, președintele PSD, Marcel Ciolacu, și premierul Nicolae Ciucă, au spus ca așteaptă ca ANRE sa vina cu soluțiile aici.

ANRE a venit cu precizări în privința românilor care trebuie sa depune declarațiile pe propria răspundere și cu un model de formular care trebuie depus fizic sau online la furnizorul de energie pana la sfârșitul anului. Adică în 15 zile calendaristice.

Facem precizarea că numai clienții finali casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, cei care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, familiile monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum şi clienții finali casnici cu mai multe locuri de consum care vor să beneficieze de prețul plafonat pentru alt loc de consum decât cel de domiciliu/reședința, trebuie să depună Cerere și Declarație pe proprie răspundere la furnizor, restul clienților casnici beneficiază de preț plafonat în mod automat fără alte formalități.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a publicat un model de cerere și un model de declarație pe propria răspundere pe care milioane de români vor fi nevoiți să le completeze pentru a beneficia de prețuri plafonate.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei vine în sprijinul clienților finali casnici cu următoarele precizări cu privire la prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică, pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Pentru cca. 5 milioane de clienți casnici, prețul final facturat plafonat este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus şi se aplică următoarelor categorii de clienți:

– al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv;

– care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

– care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

– familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate;

Pentru cca. 2,8 milioane de clienți casnici, prețul final facturat plafonat este de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul lunar cuprins între 100,01 și 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

În cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, de acest plafon beneficiind cca. 0,8 milioane de clienţi casnici.

În cazul clienţilor finali casnici, preţul final plafonat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă, astfel:

– clientul final casnic cu un singur loc de consum, beneficiază automat de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar,

– clientul final casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu, poate beneficia de preţul plafonat la care se încadrează conform consumului lunar, fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii depuse la furnizorul de energie electrică, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum.

Având în vedere noile categorii de clienţi finali introduse care pot beneficia de preţul plafonat în urma depunerii unei cereri şi declaraţii la furnizorul de energie electrică, pentru a ușura procedura, ANRE a elaborat un model de Cerere şi un model de Declaraţie pe proprie răspundere pentru a fi folosite în relaţia cu furnizorul. Atât Cererile, cât şi Declaraţiile pe proprie răspundere se pot depune la furnizorii de energie electrică, atât în format fizic, cât şi în format electronic.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

În loc de martie 2022, ASF s-a sucit și a adoptat azi, noua variantă care prevede ”plafonarea” tarifelor RCA pe o perioadă de șase luni, la nivelul februarie 2023

Au fost stabilite noile tarife plafonate pentru polițele RCA. ASF s-a sucit și în loc de m…