Acasă Economie Isărescu, întrebat dacă vor exploda facturile la energie: ”Nu au cum să explodeze, nu avem un scenariu exploziv, țara trebuie să treacă printr-o dietă”

Isărescu, întrebat dacă vor exploda facturile la energie: ”Nu au cum să explodeze, nu avem un scenariu exploziv, țara trebuie să treacă printr-o dietă”

0
0
12

Isărescu, întrebat dacă vor exploda facturile la energie: ”Nu au cum să explodeze, nu avem un scenariu din ăsta exploziv, nici preţurile nu explodează”.

Isărescu, întrebat dacă vor exploda facturile la energie: Nu au cum să explodeze. Nu avem un scenariu din ăsta exploziv. Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează.

Mugur Isărescu a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă, dacă el crede că vor exploda facturile, în scenariul eliminării plafonării la energie.

”Constat şi eu că ne plac cuvintele tari: explozii ş.a.m.d. Nu au cum să explodeze. Dar întrebaţi în altă parte, nu aici. Nu avem un scenariu din ăsta exploziv. Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Preţurile cresc continuu”, a spus Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că preţurile la energie nu au cum să explodeze, că nu există un asemenea scenariu la BNR. ”Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Preţurile cresc continuu”, a adăugat Isărescu.

”În America, unii spun că alegerile au fost câştigate de Partidul Republican din considerente de inflaţie. Sau unul dintre motivele principale. Inflaţia este o componentă a lumii în care trăim. Eu, care împlinesc 30 de ani de la prima călătorie în America, când am fost prima oară, intram cu un dolar la MC Donalds şi mâncam un hamburger, beam un suc, luam o plăcintă şi plecam cu 20 de cenţi rest. Nu mai poţi face asta sub nicio formă”, a mai spus guvernatorul BNR.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că preţurile la energie nu au cum să explodeze, că nu există un asemenea scenariu la BNR. ”Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Preţurile cresc continuu”, a adăugat Isărescu.

Mugur Isărescu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă el crede că vor exploda facturile în scenariul eliminării plafonării la energie.

”Constat şi eu că ne plac cuvintele tari: explozii ş.a.m.d. Nu au cum să explodeze. Dar întrebaţi în altă parte, nu aici. Nu avem un scenariu din ăsta exploziv. Şi inflaţia, cu toate creşterile, se va menţine sub 5%, deci nici preţurile nu explodează. Asta e lumea în care trăim. Preţurile cresc continuu”, a afirmat Isărescu.

El a precizat că unii analişti consideră că Partidul Republican a câştigat alegerile în SUA din considerente de inflaţie.

”În America, unii spun că alegerile au fost câştigate de Partidul Republican din considerente de inflaţie. Sau unul dintre motivele principale. Inflaţia este o componentă a lumii în care trăim. Eu care împlinesc 30 de ani de la prima călătorie în America, când am fost prima oară, intram cu un dolar la MC Donalds şi mâncam un hamburger, beam un suc, luam o plăcintă şi plecam cu 20 de cenţi rest. Nu mai poţi face asta sub nicio formă”, a declarat guvernatorul BNR.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că nu se va mai vedea un nou puseu inflaţionist în lunile noiembrie şi decembrie, dar a menţionat că inflaţia nu se mai duce în jos aşa cum se întâmpla în vară. ”În vară eram mai optimişti. (…) Inflaţia CORE este cea care duce preţurile în jos, dar credem că mai ales seceta îşi va spune cuvântul”, a arătat el.

Mugur Isărescu a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, dacă vom vedea un nou puseu inflaţionist în noiembrie şi decembrie.

”Nu. Vă spun direct nu. Nu ăsta e mesajul nostru. Nu vedem că inflaţia se mai duce în jos, aşa cum am văzut-o în vară. În vară eram mai optimişti. (…) Inflaţia CORE este cea care duce preţurile în jos, dar credem că mai ales seceta îşi va spune cuvântul”, a declarat Mugur Isărescu.

El a fost întrebat şi despre creşterea importurilor de alimente pe fondul scăderii producţiei interne de alimente şi cum va putea fi reglată această balanţă între importuri şi exporturi.

”O bună parte din explicaţii rezultă în anul dificil din punct de vedere agricol, seceta. Mai dificil decât în alte ţări pentru că seceta a fost în mai toată Europa, dar la noi mai pronunţat. Aţi văzut şi impactul asupra producţiei. Dar în cazul importului de produse agroalimentare al României, şi pe noi ne preocupă, cred că sunt probleme mai degrabă structural decât cele care ţin de politica monetară şi vor trebui să facă obiectul unei analize sectoriale în sensul de ce se întâmplă în agricultura românească şi în industria alimentară”, a afirmat Isărescu.

El a menţionat şi că problema există şi din cauza faptului că spaţiile de depozitare din România pentru legume şi fructe sunt mult mai mici.

”O bună parte din problemă derivă din faptul că, de exemplu, la legume, fructe, spaţiile de depozitare din România sunt mult mai mici. Deci iarăşi probleme structurale. Mai mult chiar nu sunt pregătit să vă răspund, nu este chiar domeniul nostru de activitate”, a transmis guvernatorul BNR.

Isărescu: Investiţiile au contribuit la un deficit public, dar problema este dinamica şi mărimea deficitului/ Cred că a mişca problema de la un guvern la altul nu este cea mai fericită abordare

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, afirmă că investiţiile au contribuit la deficitul public, dar a explicat că problema o reprezintă dinamica şi mărimea deficitului. El consideră că mutarea problemei de la un guvern la altul nu este ”cea mai fericită abordare”.

Guvernatorul BNR a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, despre afirmaţia premiului Marcel Ciolacu conform căreia se justifică acest deficit bugetar prin prisma nivelului foarte ridicat al investiţiilor din ultimii ani şi dacă i se pare corectă această afirmaţie.

”Nu am altă părere. Nu îl contrazic pe domnul premier al României. Aşa este, investiţiile au contribuit la un deficit public, dar problema este dinamica şi mărimea deficitului. Şi nu este de ieri, de astăzi. Cred că a mişca problema de la un guvern la altul nu este cea mai fericită abordare. Dar asta este politica. Noi nu ne putem băga în politică. Evităm pe cât este posibil ca această instituţie să intre în dezbaterea electorală”, a declarat Isărescu.

El a precizat că micşorarea deficitului public trebuie să aibă o anumită cadenţă pentru păstrarea credibilităţii. ”Dar dinamica deficitului public şi mai ales afişarea unui grad de neputinţă din partea ţării, anunţăm că micşorăm deficitul, dar de fapt el se majorează, asta contează foarte mult. Contează chiar mai mult că ajunge datoria publică la 60%. Când ne angrenăm şi antrenăm într-o micşorare a deficitului public, trebuie să aibă o anumită cadenţă ca să îşi păstreze credibilitatea. Pentru o perioadă electorală cred că am vorbit chiar mult”, a afirmat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR, întrebat când ar putea fi redusă dobânda cheie: Cu inflaţia mergând în jos şi prognoza este clar că se duce în jos, dobânzile se vor duce în jos. Când? Când inflaţia va merge în jos într-o manieră sustenabilă

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat că dobânzile se vor duce în jos deoarece inflaţia scade, iar prognoza confirmă acest lucru. El nu a putut să ofere şi un termen pentru când vor scădea dobânzile, arătând că acest lucru se va întâmpla ”când inflaţia va merge în jos într-o manieră sustenabilă”.

Guvernatorul BNR a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, când şi în ce condiţii ar putea exista o reluare a procesului de reducere a dobânzii cheie.

”Imediat ce inflaţia se duce în jos. Şi acum putem să gândim aşa ceva, dar uitaţi, anumite măsuri fiscale, de exemplu, care ar putea să fie introduse în prima jumătate a anului pot să împingă preţurile în sus. Cum ar veni ca noi să reducem dobânda acum, apoi să fim obligaţi să o ducem în sus. Trebuie să aşteptăm acele măsuri de corecţie ca să ne putem adapta la ele. Cu inflaţia mergând în jos şi prognoza este clar că se duce în jos, dobânzile se vor duce în jos. Aţi pus întrebarea când? La asta răspund mai greu. Când inflaţia va merge în jos într-o manieră sustenabilă”, a răspuns Mugur Isărescu.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

După intrarea în turul doi a legionarului Călin Georgescu, BNR intervine să țină cursul euro sub 5 lei, pierderi de 5 miliarde de euro

Facebook 36 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email După intrarea în turul doi a legion…