Acasă Economie Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunță: ”Se ieftinesc gazul și curentul electric în România”, care vor fi noile tarife

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunță: ”Se ieftinesc gazul și curentul electric în România”, care vor fi noile tarife

0
58

După o creștere explozivă și nejustificată a prețurilor la energiee electrică și gaze, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunță în an preelectoral, scăderea tarifelor pentru populație.

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe susținut de PSD, din Guvernul Nicolae Ciucă, anticipează o scădere a prețurilor din energie. Anunțul a fost făcut vineri, 12 mai.

Economia și cetățenii nu trebuie să plătească erorile sau distorsiunile unei piețe imperfecte, în continuare. Trebuie să înțelegem că acum avem un preț scăzut la energie. Avem o inflație astăzi de 11,2%. Principala cauză a acestei scăderi a inflației o reprezintă intervenția Guvernului, intervenție criticată de-a lungul timpului de piață, asupra prețurilor la energie.

Deci iată un efect care se va propaga într-un orizont de timp și către populație. De fapt, deja se simte la facturi, dar se va simți și la celelalte prețuri la bunuri și servicii.

Drept pentru care este necesară o analiză de context pe noul context de preț mediu pe ultimele luni dar și pe ‘futures’, pentru că ceea ce avem în Bursă, se observă un preț mult mai mic anul acesta decât anul viitor și o adaptare a plafoanelor sau a modului de schemă de sprijin pentru cetățeni și pentru economie la noul context”, a explicat Adrian Câciu, zilele trecute.

Adaptarea unei scheme poate să însemne prețuri și mai mici. Haideți să vedem care va fi rezultatul analizei, când se va face, pentru a ajunge la prețuri care sunt cele din piață”, a completat analistul.

Ieftinirile ar putea fi consistente:

Cu cât s-ar reduce factura la energie electrică (la un consum de 350kW)

Preț plafon: 1,3 lei – sumă factură: 455 lei

Preț plafon: 1,1 lei – sumă factură: 385 lei

Cu cât s-ar reduce factura la gaze (la un consum de 1500 kWh)

Preț plafon: 0,31 bani- sumă factură: 465 lei

Preț plafon: 0,25 bani – sumă factură: 375 lei

Între timp, economistul Adrian Negrescu a anunțat cum sunt operate, de fapt, scumpirile și ieftinirile la gaze și curent electric: din pix.

Statul român s-a folosit de prețurile la energie pentru a-și salva bugetul. A forțat creșterea prețurilor la producătorii de energie și gaze pentru a determina un val de inflație menit să-i aducă mai mulți bani din taxe și impozite. A fost o decizie cinică, un artificiu din pix. Autoritățile s-au bătut cu pumnul în piept că n-au crescut taxele însă, de fapt, au scos mai mult de la populație și firme prin mama tuturor taxelor, prin inflație”.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a reacţionat la raportul Comisiei Europene, care prognozează o creştere economică reală mai mare pentru România, de 3,2% în 2023, faţă de 2,5%, cât estima iniţial.

Comisia Europeană a prezentat astăzi prognoza de primăvară, îmbunătățind estimările privind indicatorii macroeconomici ai României faţă de prognoza de iarnă„, a anunțat ministrul Finanțelor.

Creştere economică 2023 de 3,2% (faţă de 2,5% cât era anterior, în iarnă sau 1,8% în prognoza de toamnă), deficit public 4,7% (faţă de 5% cât estima CE anterior), rata şomajului la 5,4% (faţă de 5,8% în estimările din iarnă) şi o pondere a datoriei publice în PIB la 45,6% în anul 2023 (faţă de 47,3% cât estimase anterior)”, constată Adrian Câciu.

Principala ancoră pe care se bazează prognozele Comisiei sunt fondurile europene, din exerciţiile financiare clasice, dar şi cele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR):

Ancorele pe care se bazează aceste estimări bune pentru România în contextul dat rămân, în continuare, absorbţia fondurilor europene pe care le avem la dispoziţie din exerciţiul 2014-2020 şi din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 precum şi implementarea Planului de Redresare şi Rezilienţă care vor finanţa investiţiile şi implicit vor consolida creşterea economică„.

Aşa cum am anunţat încă din ianuarie (când spuneam că vom avea o creştere economică mai mare decât cea prognozată) prognozele se îmbunățesc pe măsura ce acţionezi credibil şi sustenabil.

Două observaţii la prognoza CE de astăzi: În materie de deficit public ne menţinem însă angajamentul de a atinge un deficit de 4,4% în acest an şi acest lucru este foarte posibil dacă folosim la maxim ancorele de care am amintit mai sus, adică fondurile europene avute la dispoziţie.

În ceea ce priveşte scăderea ponderii datoriei publice în PIB la 45,6% această trebuie făcută, este în graficul estimat şi înseamnă consolidarea traiectoriei sustenabilă de reducere a datoriei publice a României.„, a mai spus Adrian Câciu.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

”Liberalul” Lucian Heiuş, teleleu: ”Veniturile au fost supraestimate, eu cred că, astăzi România nu este pregătită pentru impozitarea progresivă”

”Liberalul” Lucian Heiuş, teleleu: ”Veniturile au fost supraestimate, eu cred că, astăzi R…