Acasă Economie Ordonanța privind plafonarea unor produse alimentare a fost publicată, lista produselor fără adaos a fost modificată și subțiată

Ordonanța privind plafonarea unor produse alimentare a fost publicată, lista produselor fără adaos a fost modificată și subțiată

0
0
212

Guvernul a decis: prețul alimentelor de bază va fi plafonat în continuare, pentru încă două luni. Decizia a fost luată după discuțiile de la Guvern cu reprezentanții marilor magazine. Proiectul de ordonanță de urgență a fost publicat în transparență decizională. Din lista produselor plafonate s-au scos produsele de Crăciun și a fost adăugat magiunul.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că a decis prelungirea cu 60 de zile a ordonanţei privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Ordonanţa a fost deja publicată.

Guvernul a decis prin ordonanţă: prețul alimentelor de bază va fi plafonat în continuare, pentru încă două luni. Decizia a fost luată după discuțiile de la Guvern cu reprezentanții marilor magazine. Proiectul de ordonanță de urgență a fost publicat în transparență decizională. Din lista produselor plafonate s-au scos produsele de Crăciun și a fost adăugat magiunul.

Guvernul s-a răzgândit iar în privinţa plafonării preţului la alimentele de bază. Măsura se va aplica doar două luni şi nu trei ca până acum. În plus, pe lista alimentelor cu preţ redus nu a mai intrat carnea de miel ci untul şi magiunul. Alte şase produse au fost eliminate şi se vor scumpi cu 10%.

Deşi retailerii şi procesatorii au respins prelungirea plafonării, Guvernul a decis să extindă măsura pentru două luni. Lista alimentelor cu preţ redus s-a schimbat.

„De pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat vor fi eliminate carnea tocată, orezul, cozonacul, bulionul, drojdia și margarină. Pe lista vor fi adăugate și două alimente noi: untul de până la 250 gr și magiunul de până la 350 de gr”, transmite Florentina Lazăr, reporter Observator.

Magiunul are adaos comercial de până la 150%. La producător un borcan costă 13 lei, însă în supermaketuri preţul ajunge la 29 de lei. De la 1 februarie produsul s-ar putea ieftini cu până la 10 lei.

17 alimente vor avea preț scăzut în următoarele două luni. Printre ele pâine, lapte, brânza, ouă, ulei, zahăr. Deşi Guvernul şi-ar fi dorit să adauge pe listă carnea de miel, în urma discuţiilor cu reprezentantii marilor magazine s-a renunţat la idee.

George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele comerciale: Carnea de miel e un produs sezonier şi în general în magazine e o cantitate redusă pentru acest produs.

Din aprilie, retailerii vor ca pretul sa fie controlat altfel si să nu se mai intervină din 3 în 3 luni în piaţă.

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR): Niște măsuri punctuale care să contracareze niște creșteri abuzive sau niște creșteri speculative, de monopol; să nu uităm la covid când a crescut prețul la spirt de 7 ori, la drojdie de 6 ori.

George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele comerciale: Genul acesta de intervenții administrative își au un scop și un rol pe termen scurt dacă lucrurile se prelungesc. Nu putem exclude și apariția unor efecte colaterale

Cum ar fi fentarea statului. La raft au apărut produse cu gramaje schimbate doar pentru a nu intra sub incidenţa măsurii, cum ar fi mălaiul de 1.05 kg. Alţi comercianţi au scumpit produsele neplafonate: detergenţi, cosmetice şi hârtia.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum și pentru implementarea unor măsuri de sprijin a fost publicată marți.

Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum și pentru implementarea unor măsuri de sprijin a fost publicată marți.

Lista de produse agricole şi alimentare:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 1, grăsime 1,5%, cu excepția UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu „000” până la 1 kg
6. Mălai pănâ la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 21
9. Carne proaspătă pui*
*Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc**
**Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac***
*** Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac****
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Smântână- 12% grăsime
16. Unt până la 250 grame 17. Magiun până la 350 grame.

Şeful Exectutivului a adăugat că românii trebuie să beneficieze în continuare de stabilitatea preţulor la alimente şi este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei.

”Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut. Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Marcel Ciolacu, nevoit să îl contrazică din nou pe mult prea vorbărețul de la Finanțe, Boloș: Este exclus să crească taxele şi impozitele din 2025

Facebook 21 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Marcel Ciolacu, despre creşterea ta…