Acasă Economie Partea ”liberală” din Guvernul Ciucă, ar vrea să renunțe la compensarea prețului la carburant de 50 de bani, începând cu 1 ianuarie 2023

Partea ”liberală” din Guvernul Ciucă, ar vrea să renunțe la compensarea prețului la carburant de 50 de bani, începând cu 1 ianuarie 2023

0
225

Șoferii din România ar putea să nu mai beneficieze de compensarea prețului carburanților de la începutul anului viitor. Guvernul i-a în calcul să renunțe la reducerea de de 50 de bani/litru pentru consumatori.

Vești proaste pentru șoferi în prag de Sărbători! Partea ”liberală” din Guvernul Ciucă, se gândește să renunțe la compensarea prețului carburanților, iar șoferii riscă să nu mai beneficieze de reducerea de 50 de bani/litru pentru consumatori, spun surse politice.

Șoferii se bucură de această facilitate până la data de 31 decembrie 2022 și ca să beneficieze în continuare de ea și anul viitor, Executivul ar trebui să prelungească măsura prin OUG.

Aceleași surse politice spun că o decizie finală va fi luată la guvernare după vizita premierului Ciucă în Coreea de Sud, care se va încheia pe data de 23 decembrie, însă în acest moment balanța înclină spre oprirea acordării compensației.

Se va mai acorda compensarea la nevoie”, au mai spus sursele citate. Acestea susțin că dacă prețurile la pompă revin la nivelurile ridicate care au justificat introducerea actualei măsuri, compensarea ar putea fi astfel reluată.

Operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate”, se arată în textul Ordonanței de Urgență aflate în vigoare.

Prețul la benzină a scăzut din nou, cel mai ieftin sortiment ajungând la nivelul de la finalul anului precedent.

Cea mai ieftină benzină standard din România costă 6,61 lei pe litru, ajungând la un preț de vânzare de 6,11 bani pe litru cu compensarea de 50 de bani. Un preț asemănător a fost ultima dată pe 29 decembrie, când un litru de benzină standard se vindea cu 6,10 lei. Și benzina premium a înregistrat o scădere, ajungând la 6.57 lei/litru.

Din cauza războiului din Ucraina declanșat în data de 24 februarie 2022, a fost înregistrată o creștere semnificativă a prețurilor la combustibil, benzina standard trecând în doar câteva săptămâni de 8 lei/litru (11 martie).

După o perioadă mică de stagnare, prețul la benzină a început să crească din nou și a atins maximul pe 30 iunie, cu 8,65 lei/litru.

Compensarea de 50 de bani de către stat a oprit într-un final creșterea. Traseul ulterior al prețului a fost unul mai temperat, maximul atins de atunci până în prezent a fost de 7,22 lei/litru, la data de 18 noiembrie.

Operatorii stațiilor de alimentare au efectuat o serie de iefiniri în ultimele două săptămâni, care au dus la scăderea cu aproape un leu din prețul de vânzare.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

În loc de martie 2022, ASF s-a sucit și a adoptat azi, noua variantă care prevede ”plafonarea” tarifelor RCA pe o perioadă de șase luni, la nivelul februarie 2023

Au fost stabilite noile tarife plafonate pentru polițele RCA. ASF s-a sucit și în loc de m…