Acasă Economie Piața asigurărilor din România în derivă, ASF a ridicat autorizaţia companiei Euroins, care intră conform legii, în insolvență

Piața asigurărilor din România în derivă, ASF a ridicat autorizaţia companiei Euroins, care intră conform legii, în insolvență

0
135

Șoc pe piața RCA, ASF a decis insolvența EUROINS, unul dintre asiguratorii care au încheiat cele mai multe polițe pentru români. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat, astăzi, decizia oficială prin care a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins România.

Cutremur pe piaţa asigurărilor auto. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ridicat autorizația companiei Euroins România, lider al pieței RCA, care intră, conform legii, în insolvență. 2,5 milioane de români sunt asigurați la compania Euroins.

ANRE a elaborat un Ordin pentru modificarea şi completarea dispoziţiilor legale privind informarea clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, care aduce îmbunătăţiri cadrului de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, punem la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România.

Consiliul ASF a votat nota de intrare în insolvabilitate a companiei Euroins. ASF a decis să ridice autorizația de funcționare, iar acest lucru duce la insolvență.

2,5 milioane de români au asigurări la Euroins.

Euroins vine cu prima reacţie după ce ASF i-a ridicat autorizaţia de funcţionare.

Referitor la decizia autorității române de supraveghere financiară ASF de a confisca Euroins România (parte a grupului de asigurări Euroins Insurance deținut de Eurohold Bulgaria) prin revocarea licenței de funcționare și deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asigurărilor (FGA) în calitate de administrator interimar al societății, considerăm aceasta ca fiind o preluare ostilă a activelor filialei din România, și ca atare conducerea holdingului informează următoarele:

Într-o nouă dovadă de iresponsabilitate, ASF, instituția care nu a reușit să oprească trei falimente din industria asigurărilor, a eșuat de această dată să înțeleagă un contract de reasigurare, aruncând piața asigurărilor RCA într-un adevărat dezastru: românii vor plăti RCA la prețuri indecente pentru a finanța incompetența autorităților și tâlhăria sistematică practicată de COTAR.

Această decizie confirmă intenția de manipulare a pieței asigurărilor și caracterul premeditat al acțiunilor instituției de supraveghere, după ce a aprobat în ultimele două luni participarea unei bănci de prestigiu precum BERD în calitate de acționar al Euroins și, în același timp, a aprobat subscrierea de capital care demonstrează solvabilitatea și stabilitatea poziției financiare a Euroins, acțiuni neregăsite în sinteza care stă la baza deciziei ASF, care a venit înaintea Raportului solicitat de BERD și înaintea rezultatelor analizei EIOPA.

Conducerea Eurohold va demara procesul de contestare a deciziei privind procedura de faliment.

Conducerea Eurohold si EIG Re consideră această măsură abuzivă, absolut iresponsabilă, mai ales în situația actuala a pieței de asigurări din Romania, și în contradicție cu bunele practici europene.

Decizia consiliului de administrație ASF ignoră contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re, societatea de reasigurare a grupului, și nu ia în considerare situația financiară a reasiguratorului în sine. În plus, consiliul de administrație al ASF a adoptat o decizie care nu ține cont de poziția autorității de reglementare financiară bulgară (FSC), care este principalul organism de supraveghere în cazul EIG Re. Acest lucru încalcă direct legislația europeană și ar putea genera consecințe și măsuri dure la nivel internațional. În plus, decizia consiliului de administrație al ASF nu are în vedere auditul în curs de desfășurare al EIOPA și al BERD în Euroins România, după ce societatea din România a semnalat ambelor instituții acțiunile abuzive ale angajaților departamentului de asigurări al ASF derulate anterior.

Decizia abuzivă a consiliului ASF a provocat activarea art. 26 din contractul de reasigurare semnat de Euroins România și EIG Re, care prevede că în cazul unor acțiuni abuzive și amenințări împotriva companiei din partea terților, inclusiv suspendarea abuzivă sau revocarea licenței sale de către autoritatea de reglementare, EIG Re are dreptul de a se retrage din contractul cu Euroins România și de a păstra integral prima de volum subscrisă a societății românești, fără nicio obligație față de creanțele și riscul aferent unității românești. Astfel, ASF a provocat rezilierea contractului de reasigurare al Euroins Romania cu EIG Re.

Ca urmare a potențialelor măsuri abuzive, consiliul ASF poartă întreaga responsabilitate pentru toate consecințele negative, inclusiv pentru plata daunelor.

Conducerea Eurohold a avertizat deja de mai multe ori că a avut loc un atac organizat împotriva Euroins România și încercări de preluare ostilă a activelor sale susținute de angajați ai autorității de supraveghere a asigurărilor din cadrul autorității locale de reglementare financiară. Din păcate, evenimentele derulate au dovedit acest scenariu și au confirmat intențiile ostile ale acestui grup organizat. Și mai mult din păcate, acțiunile lor au părut să fi indus în eroare consiliul ASF, indiferent de cât de negativ ar fi impactul asupra întregii piețe de asigurări din România și de pierderile care ar fi trecute în sarcina cetățenilor și consumatorilor români.

Conducerea Eurohold consideră că toți acești pași ai autorității de reglementare sunt total iresponsabili ținând cont de explozia prețurilor polițelor de asigurare RCA, declanșată de acțiunile acelorași oameni din departamentul de asigurări al ASF care au atacat Euroins România, având în vedere și riscul de destabilizare a întregii pieţe de asigurări din România.

Mai mult, plafonarea valorii primelor RCA va plasa România în poziția de fi trecută în procedura de infringement din partea Uniunii Europene și va duce inevitabil la creșteri uriașe ale prețurilor RCA, în detrimentul întregii populații„, se arată într-un comunicat al Euroins.

Ciucă a mai spus că plafonarea tarifelor RCA ar putea fi o soluţie pe o perioadă determinată de timp, dar experţii trebuie să stabilească pentru cât timp. Potrivit premierului, ”trebuie soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată. Poate fi o soluţie de plafonare a preţurilor, pe o perioadă determinată de timp. Stabilim cu experţi cât”, a spus premierul, joi, miniştrilor în şedinţa de guvern.

Încă de acum o săptămână, liderul PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, deși nu a dat nume, anunța un posibil faliment pe piața RCA, imediat după ce prețul polițelor de asigurare a crescut, în unele cazuri și cu 40%.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a semnalat probleme majore la Euroins și a trimis la Parchetul General trei plângeri. Una dintre sesizări: compania ar fi respins pe nedrept mii de dosare de pagubă.

La sfârșitul anului 2022, Euroins avea 2,8 milioane de contracte RCA în vigoare, adică 39% din totalul pieței de RCA.

Nicolae Ciucă a explicat care ar putea fi efectele intrării în insolvență a Euroins asupra cetățenilor.

Discuţiile pe care eu le-am avut în calitate de premier cu preşedintele ASF au fost îndreptate tocmai în a afla dacă este nevoie de intervenţie guvernamentală şi care sunt efectele pe care intrarea în insolvenţă a Euroins le poate produce asupra cetăţenilor. Discutăm de o companie de asigurări care are o cotă de piaţă consistentă şi este nevoie în felul acesta să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF şi care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efectele unei astfel de derulări a evenimentelor”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a mai spus că o eventuală intervenţie a Guvernului poate fi doar pe un termen limitat. ”Discuţiile pe care le-am avut cu domnul preşedinte s-au încheiat în sensul în care când vor avea dumnealor o formă finală de evaluare, ne vor prezenta şi nouă care sunt concluziile şi, în funcţie de acestea, şi, sigur, de ceea ce vor propune la nivelul Parlamentului, dacă va fi nevoie, Guvernul să intervină în sensul în care să plafoneze preţul la asigurări. Ceea ce vă pot spune este faptul că nu putem să intervenim pe o perioadă nelimitată, este clar nevoia unui termen foarte bine delimitat în care se poate interveni cu măsuri guvernamentale”, a mai spus premierul.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

În loc de martie 2022, ASF s-a sucit și a adoptat azi, noua variantă care prevede ”plafonarea” tarifelor RCA pe o perioadă de șase luni, la nivelul februarie 2023

Au fost stabilite noile tarife plafonate pentru polițele RCA. ASF s-a sucit și în loc de m…