Acasă Economie Preţul energiei pe bursă în februarie, de patru ori mai mare decât anul trecut, ”măsurile” impuse de Guvern, o bășcălie

Preţul energiei pe bursă în februarie, de patru ori mai mare decât anul trecut, ”măsurile” impuse de Guvern, o bășcălie

0
139

Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare – PZU), a avut o medie de 932 lei pe MWh în luna februarie 2022, valoare de patru ori mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 234 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier.

Lovitură pentru români. Preţul energiei pe bursă în februarie, de patru ori mai mare decât anul trecut. Totuşi, preţul în februarie a fost mai mic decât cel din luna anterioară, ianuarie 2022, când cotaţia era 949 lei pe MWh.

Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 2,158 miliarde de lei în luna februarie, în creştere cu 296% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu doar 1,2%, până la 2.282.471 de MWh.

Cota de piaţă a PZU a fost de 49,95%, în creştere cu 7%.

Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 329 de participanţi, dintre care activi au fost 227.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.

Consumatorii de energie vor fi sprijiniţi de la bugetul de stat de la 1 aprilie, dar specialiştii vin cu avertismente în ceea ce priveşte facturile. Vom avea preţuri plafonate la energie şi gaze de la 1 aprilie pe o perioadă de un an, însă puţini dintre noi vor beneficia cu adevărat. Preţurile plafonate sunt mai mari faţă de anul trecut şi cad ca o povară pe umerii românilor care, în proporţie de peste 50% se află, deja, în clasa de sărăcie energetică.

La energia electrică, preţurile plafonate vor fi raportate la consum. Pentru un consum mediu lunar mai mic sau egal cu 30-100 kilowati oră vom plăti un tarif de maximum 68 de bani pe kilowat oră. Pentru o factură medie cu un consum cuprins între 100 şi 300 kilowati oră se va aplica un tarif de maximum 80 de bani pe kilowat oră, potrivit documentului anunţat de Guvern.

Guvernul a publicat, joi seara, în transparență decizională, proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

MĂSURI PENTRU CONSUMATORII CASNICI:

– plafonarea prețurilor finale facturate la energie electrică pentru clienții casnici vulnerabili sau care se pot regăsi într-o situație de sărăcie energetica, pe două tranșe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021 și a prețurilor finale la gaze naturale;

ENERGIE ELECTRICĂ:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

GAZE NATURALE – PREȚ REGLEMENTAT de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus:

MĂSURI CONSUMATORI NON – CASNICI:

– plafonarea prețurilor finale facturate pentru energie electrică și gaze naturale pentru clienții non-casnici, excepție fiind marii consumatori care vor beneficia de schema specifică industriei

ENERGIE ELECTRICĂ – maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.

GAZE NATURALE – maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preț reglementat de 250 lei /MWh.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

PSD anunţă viziunea pentru noul Cod Fiscal 2022: ”Echitate socială și solidaritate între contribuabili”

PSD anunţă viziunea pentru noul Cod Fiscal 2022: ”Echitate socială și solidaritate între c…