
Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024, precizările Ministerului de Finanțe, asigurătorii nu sunt de acord: ”Nu este un medicament minune”.
Ministerul Finantelor a publicat in transparenta o propunere de prelungire a tarifelor RCA pana la sfarsitul lunii iunie 2024, in conditiile in care actuala plafonare expira duminica – 31 martie. Pentru a intra in vigoare de saptamana viitoare, proiectul va fi aprobat, cel mai probabil, in sedinta de guvern de joi 28 martie.
Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor RCA, care expiră la 31 martie, a anunțat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
”Vă anunț că am publicat în transparență o propunere de prelungire a plafonării tarifelor RCA până la 30 iunie 2024. Asta pentru că la 31 martie expiră prelungirea adoptată la finalul lui 2023, când am propus să fie păstrate ca prețuri de referință pentru polițele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisă o ajustare a polițelor de 6,8% (echivalentul ratei prognozate a inflației).
Este vorba despre Proiectul Hotarare pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr.1326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie (RCA).
Proiectul contine urmatorul articol unic: ”Se prelungeste perioada de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1326/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru Pagina 2 din 2 prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 1192 din 29 decembrie 2023, pana la data de 30 iunie 2024.”
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca a intrat in circuitul legal o propunere care prevede ca tarifele RCA. ”Va anunt ca am publicat in transparenta o propunere de prelungire a plafonarii tarifelor RCA pana la 30 iunie 2024. Asta pentru ca la 31 martie expira prelungirea adoptata la finalul lui 2023, cand am propus sa fie pastrate ca preturi de referinta pentru politele RCA valorile din 28 februarie 2023, fiind permisa o ajustare a politelor de 6,8% (echivalentul ratei prognozate a inflatiei).”
”Este o solutie temporara, in contextul in care exista inca probleme nerezolvate in piata asigurarilor auto, care se traduc printr-o piata caracterizata de un dezechilibru intre cerere si oferta. Aceste probleme isi vor gasi raspunsul odata cu modificarile legislatiei nationale privind asigurarile RCA. Pana atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supusi soferii cand au loc accidente in care sunt implicate vehicule neasigurate”, a adaugat Marcel Bolos.
El a mai precizat ca, la 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul national auto, doar 7 milioane erau asigurate. In acelasi timp, datele arata ca intr-un singur an se produc peste 25.000 de accidente in toata tara.
Potrivit Notei de Fundamentare, este important de mentionat ca in perioada ianuarie – martie 2024 a fost inregistrat un numar de peste 21.000 de solicitari de alocare a asiguratilor cu risc ridicat ceea ce inseamna ca fiecare asigurator RCA a preluat un numar de aproximativ 2600 de astfel de asigurati.
In document se mai arata ca o astfel de situatie are potentialul de a genera consecinte negative, in sensul unei presiuni suplimentare asupra preturilor dupa data de 31 martie 2024, data la care inceteaza efectele Hotararii Guvernului nr. 1326/2023, situatie cu impact social si economic, printre acestea enumerandu-se:
– imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supusi ceilalti participanti la trafic, in cazul in care vehiculele neasigurate ies in trafic;
– cresterea riscului la care sunt supusi participantii la trafic atunci cand sunt produse accidente de vehicule in care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci cand rezulta vatamari corporale grave sau deces;
– cresterea nevoii de finantare a Fondului national de protectie ca urmare a obligatiei acestuia de a acoperi prejudiciile produse tertelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
– obligatia persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile platite din disponibilul Fondului national de protectie.
Totodata, trebuie avut in vedere faptul ca in prezent se afla pe parcursul legislativ o serie de modificari ale legislatiei nationale privind asigurarile RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.
”Prin aplicarea acestei masuri se combate cresterea excesiva a preturilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor anterior descrise si stabilizarea graduala a pietei de asigurari RCA in vederea evitarii propagarii efectelor negative in alte sectoare ale economiei nationale”, se precizeaza in Nota de Fundamentare a proiectului.
Situatia actuala poate fi incadrata ca si situatie de criza, dezechilibru major intre cerere si oferta si disfunctionalitate evidenta a pietei asa cum acestea sunt stipulate in prevederile art. 4 alin. (3) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In acest caz, Guvernul poate interveni pentru o perioada de timp limitata prin stabilirea modului de determinare a primelor practicate de catre asiguratorii RCA astfel incat imprejurarile care determina situatia de criza sa fie depasita.
Supravegherea practicarii tarifelor de prima maxime de catre societatile de asigurare care practica RCA si stabilite conform Hotararii de Guvern se exercita de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, pe perioada de 3 luni stabilita.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) susține că prelungirea plafonării primelor RCA nu este un „medicament minune” și transmite că a luat notă cu profundă îngrijorare de dorinţa autorităţilor de a prelungi pentru a treia oară perioada de plafonare a primelor RCA, cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în calcul nici măcar efectele inflaţiei, scrie Agerpres.
„Prelungirea plafonării primelor RCA nu este un ‘medicament minune’. Industria de asigurări a luat notă cu profundă îngrijorare de dorinţa autorităţilor de a prelungi pentru a treia oară perioada de plafonare a primelor RCA, cu încă 3 luni, până la 30 iunie 2024, fără a lua în calcul nici măcar efectele inflaţiei”, se arată în comunicatul UNSAR.
Asigurătorii sunt îngrijorați că nu se ia în calcul creșterea inflației și spun că măsura de prelungire a plafonării primelor RCA contravine normelor UE.
”Pe lângă faptul că plafonarea primelor RCA reprezintă o încălcare flagrantă a normelor Uniunii Europene, din care şi România face parte, se omite mereu faptul că preţul poliţelor RCA este influenţat de numărul mare de accidente, de despăgubirile plătite şi de costurile în creştere. Spre exemplu, asigurătorii plătesc taxe şi contribuţii majorate pentru RCA, de la 6,6% în 2021, la circa 13% în 2023. Asigurătorii care nu au ţinut seama de aceste principii economice fundamentale sunt, de altfel, şi cei care au dat faliment în trecut”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, autorităţile justifică o nouă prelungire a plafonării tarifelor RCA prin „reticenţa în ceea ce priveşte apetitul la risc al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asiguraţi”. Astfel, precizează UNSAR, sunt ignorate din nou principiile de funcţionare ale industriei de asigurări, pe baza cărora fiecare asigurător trebuie să fie liber să decidă individual profilul de risc al propriilor clienţi, respectiv să îşi ajusteze politica comercială la frecvenţa şi gravitatea daunelor, precum şi la mutualizarea corespunzătoare a riscurilor.
„Spre exemplu, în cazul vehiculelor folosite pentru transport, frecvenţa accidentelor este de 3 ori mai mare decât media pentru toate tipurile de vehicule (19% vs. 6,6%). Astfel, în medie, din fiecare 100 de vehicule de transport cu masa maximă autorizată de peste 16 tone, cel puţin 19 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau cu vătămări corporale şi decese. Aceste accidente sunt, de regulă, de o gravitate semnificativ mai mare decât în cazul altor categorii de autovehicule. În plus faţă de toate acestea, măsura de prelungire a plafonării se suprapune pe discuţiile privind modificarea Legii 132/2017 privind RCA, unde propunerile industriei de asigurări pentru asigurarea sustenabilităţii pieţei de profil nu au fost luate în considerare. Practic, anumite principii de funcţionare şi aspecte de ordin tehnic menite să repare măcar în parte o serie din dezechilibrele pieţei, pe care industria le-a semnalat în mod constant în ultimii 5 ani, nu sunt incluse între modificările la Legea RCA, în ciuda faptului că sunt dorite inclusiv de către şoferii din România”, subliniază comunicatul.
Începând cu luna aprilie 2023, tarifele RCA au fost plafonate. Iniţial, măsura a fost luată pentru 6 luni, prelungită cu încă 3 luni, pentru ca, mai apoi, la finalul anului trecut, Guvernul să o prelungească încă o dată cu o ajustare de 6,8%, care nici măcar nu acoperea inflaţia din 2023 (10,4% conform INSSE). Dauna medie RCA a crescut la trimestrul trei al anului trecut chiar mai mult decât inflaţia, cu circa 12%, căci despăgubirile nu au fost şi ele plafonate, mai arată organizaţia.
Înfiinţată în 1994, UNSAR reprezintă 22 de companii de profil care deţin o pondere de peste 90% din piaţă locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde de euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică, mai arată sursa citată.
În document, Guvernul susține că măsura de plafonare a prețurilor RCA este necesară pentru a combate „creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor din piață”.
Potrivit Ministerului de Finanțe, pe piață există un număr relativ mic de societăţi de asigurare, ceea ce indică un grad scăzut de concurență, iar numărul celor incluși în categoria asiguraților cu risc ridicat rămâne încă mare.
La finalul anului 2023, din peste 10 milioane de mașini din parcul național auto, doar puțin peste 7 milioane erau asigurate, se arată în documentul Guvernului, citat de Hotnews.
Toate acestea pot genera o presiune suplimentară asupra prețurilor după data de 31 martie 2024, spune Ministerul de Finanțe, care cere prelungirea plafonării tarifelor RCA cu încă 3 luni, pentru a combate creșterea excesivă a preţurilor ce poate avea loc brusc pe fondul dezechilibrelor actuale.
Proiectul de HG ar putea fi adoptat în următoarea ședință de Guvern.
Este o soluție temporară, în contextul în care există încă probleme nerezolvate în piața asigurărilor auto, care se traduc printr-o piață caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.
Aceste probleme își vor găsi răspunsul odată cu modificările legislației naționale privind asigurările RCA. Până atunci, nu putem neglija riscul la care sunt supuși șoferii când au loc accidente în care sunt implicate vehicule neasigurate.
La 31 decembrie 2023, din 10 milioane de vehicule din parcul național auto, doar 7 milioane erau asigurate. În același timp, datele arată că într-un singur an se produc peste 25.000 de accidente în toată țara”, a scris Marcel Boloş pe Facebook.
Conducerea ASF și transportatorii au în continuare puncte de vedere diametral opuse asupra modificărilor legislative ce vizează stabilirea prețului polițelor RCA și efectul lor asupra pieței.
ASF a transmis un set de propuneri de modificare a stabilirii preţului poliţelor RCA, dar reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) acuză instituția de reglementare că face jocurile asiguratorilor și consideră că 80% dintre măsurile propuse de instituția de reglementare vor duce, de fapt, la scumpirea poliţelor cu 30-40%.
După falimentele răsunătoare din asigurări, piaţa RCA se pregăteşte de schimbări majore. Şoferii îşi vor putea repara maşinile în regie proprie doar în limita a 400 de euro. În plus, amenzile din trafic vor scumpi poliţa obligatorie Proiectul, care vine şi cu alte noutăţi, a trecut azi de votul Senatului.
În fiecare an, 50% dintre păgubiţi își repară autoturismele în regie proprie, cu banii primiţi de la firmele de asigurare. În noua lege RCA, plafonul este limitat la 400 de euro.
Daniel Zamfir, senator: ”Atunci când există o daună, aceasta să fie reparată într-un service autorizat, nu în spatele blocului, nu cu nea Gigi, nu tu singur, dai doua ciocane şi ai rezolvat problema. Aceste sume să fie fiscalizate. Nu în spatele blocului, că acolo se lucrează la negru.”
Sunt şi modificări care vor scumpi poliţele. Şoferii care rămân fără permis o perioadă vor plăti mai mult la RCA. De exemplu, cei care vor fi prinşi că trec pe roşu sau că nu dau prioritate. Acum, sistemul după care se formează tariful ia în calcul un singur criteriu: dacă șoferul a făcut accident sau nu.
Florin Căruceru: Noul proiect anulează RCA-ul de o lună, dar dă posibilitatea să plătim poliţa în 4, 6 sau 12 rate. În plus, cei care folosesc maşina sezonier vor putea cere firmei de asigurare să suspende polița, cu 5 zile înainte. Atenţie, maşina trebuie parcată pe un domeniu al proprietarului. Dacă poliţiştii o găsesc pe spaţiul public, amendează şoferul. Sunt schimbări şi în privinţa sancţiunilor. Cei prinși fără RCA plătesc acum o amendă de 2.000 de lei. Noua lege înjumătăţeşte suma pentru cei care plătesc în termen de 15 zile. În plus, din toamnă, sancţiunile pentru maşinile fără asigurare ar putea fi date pe baza înregistrărilor făcute de camerele de supraveghere ale CNAIR.
Alexandru Petrescu, preşedintele ASF: Existând acest tip de urmărire, monitorizare, evident că vor fi mai motivaţi să-şi plătească RCA-ul. Şi, pe măsură ce vom avea un număr mai mare de plătitori de RCA, şi preţul RCA-ului se va reduce. În partea a doua a acestui an, în 2025, vom vedea preţuri cu mai puţină volatilitate.
Reprezentanții transportatorilor spun că modificările nu vor avea efectul urmărit de ASF.
Vasile Ştefănescu, COTAR: 95% din amendamentele ASF nu vor duce în niciun caz la scăderea poliţei RCA. O să vedeţi o mărire a poliţei RCA între 30 şi 50 la sută.
Tot noul proiect introduce RCA-ul în regim de franşiză, după model Casco. Cei care vor alege această poliţă vor plăti un preţ mai mic, dar îşi iau angajamentul ca, în caz de accident, să suporte o parte din daună. Legea RCA urmează să fie dezbătută şi în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
