Acasă Economie Proiect la votul decisiv, plata salariilor în numerar ar putea fi interzisă, banii și plățile cash ar putea dispărea în viitorii ani

Proiect la votul decisiv, plata salariilor în numerar ar putea fi interzisă, banii și plățile cash ar putea dispărea în viitorii ani

0
152

Românii și-ar putea lua în curând adio de la banii cash, în urma unui proiect de lege aflat în circuitul parlamentar și aprobat de Comisiile de Buget. Plățile se vor putea efectua doar în baza cardului.

Banii cash vor dispărea din România. Proiectul de lege care se află în Parlament și a fost aprobat de Comisiile de Buget încearcă să elimine banii cash din tranzacții.

Totodată, salariile nu vor mai fi plătite cu bani cash, doar în anumite excepții, iar plățile la magazine vor fi efectuate cu cardul, comercianții fiind obligați să accepte acest mod de plată.

Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, este prevederea care va duce la dispariția banilor cash.

Proiectul de lege are scopul de incluziune socială și oferă instituțiilor statului control asupra tranzacțiilor, diminuând cazurile de fraudă.

Prin excepție, vor exista câteva categorii de persoane care vor putea primi salariul cash. Mai exact, consumatorul vulnerabil din punct de vedere financiar, definit la art.4 lit. e) din Legea nr.258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază, precum și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pot primi, la cerere, în numerar drepturile care li se cuvin potrivit prevederilor legale în vigoare.

Exceptate pot fi și categoriile de personal din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

Comercianții vor fi obligați să accepte metoda de plată cu cardul.

Persoanele juridice prevăzute la alin.(1) și (3) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanțe de urgență. Acestea afișează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului.

Avansul prevăzut la alin.(5) se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăşi 1% din valoarea avansului acordat.”, este menționat în prezenta lege.

Proiectul de lege va fi pus în aplicare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Plata cash este din ce în ce mai puțin folosită în magazinele din Europa. Spre exemplu, un celebrul lanț german de retail Gravis a anunțat că nu mai acceptă decât plățile cu cardul sau aplicațiile mobile.

Multe magazine din Europa nu mai acceptă plata în numerar, iar plata cash se pare că va dispărea în curând.

Spre exemplu, celebrul lanț german de retail Gravis, un comerciant autorizat de produse Apple, a anunțat printr-un anunț special că bancnotele și monedele nu mai sunt acceptate în niciunul dintre cele 40 de magazine ale sale din Germania.

Astfel, în magazine vor fi acceptate doar plățile cu carduri de credit, carduri de debit și aplicații pentru portofelul digital.

În calitate de cel mai mare retailer autorizat Apple, scopul nostru este să oferim clienților noștri o experiență de cumpărături modernă, fără întreruperi, care completează un proces de plată simplu și sigur”, a declarat Jan Sperlich, Managing Director al GRAVIS.

Todată, un renumit lanț de magazine de electronice dar și câteva restaurante cunoscute au anunțat oficial că nu mai acceptă plăți în numerar.

În schimb, companiile Netto, Kaufland și Edeka au anunțat că vor continua să accepte numerar, deoarece este o metodă de plată simplă și flexibilă.

Aldi Nord spune că, a existat o creștere a plăților fără numerar, mai ales după pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, retailerul a asigurat că va continua să accepte numerar în viitor.

De asemenea, Parlamentul României vrea transparență totală pentru ANAF, la finanțele cetățenilor. Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat, salariile nu vor mai putea fi plătite în numerar, ci doar pe card. Așadar, românii își vor primi salariile în curând doar prin transfer bancar.

Șeful ANAF, ”liberalul” Lucian Heiuș, spune că o soluție pentru diminuarea evaziunii fiscale și a faptelor de corupție ar fi eliminarea banilor în format numerar. Acesta ar fi totuși un scenariu radical pentru români, iar conspiraționiștii spun că este o măsură de control a oficialilor.

Principalul argument al ANAF este că prin reducerea circulației banilor fizici, se reduce evaziunea fiscală, prin forme precum ”salariul în plin” sau ”bani la sacoșă”.

Deși banii electronici aduc o serie de beneficii, pot fi de asemenea periculoși. Avocata Veronica Dobozi explică de ce trebuie să fim foarte atenți atunci când îi utilizăm.

”Banii electronici au denumiri diverse, cum ar fi banii electronici, banii digitali și moneda electronică. Este un tip de bani care sunt stocați digital, în comparație cu hârtia tangibilă sau moneda. Teoretic, cel mai mare avantaj al banilor electronici este că se pot utiliza cu ușurință prin transferuri online și wireless. Banii electronici sunt cel mai simplu mod de a face cumpărături și de a primi plăți oricând, oriunde, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, 365 de zile pe an.

Crize precum pandemia de Covid-19 au facilitat și impulsionat utilizarea monedei electronice, mulți comercianți și instituții preferând să limiteze sau chiar să stopeze utilizarea banilor fizici. Deși există mai multe avantaje de a trece la banii electronici, există și câteva dezavantaje care pot speria clienții în ceea ce privește frauda, problemele de confidențialitate, istoricul de credit prost etc.

Pentru a obține o imagine mai clară, iată câteva avantaje și dezavantaje ale monedei electronice.

În favoarea utilizării banilor electronici:

• Mai puține furturi din buzunare pentru că nu există bani tangibili de furat;
• Schimb valutar mai ușor în timpul călătoriilor internaționale;
• Eficient în manipularea, stocarea și depunerea banilor de hârtie;
• Gestionarea numerarului costă bani precum depozite, dulapuri etc.;
• Mai puțină spălare de bani, deoarece există întotdeauna o urmă de hârtie digitală.

În defavoarea utilizării banilor electronici:

• În timpul încălcării datelor, dacă toți banii dvs. sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea bani pe care să vă bazați;
• Șansele de a scurge informații personale la o posibilă încălcare a datelor;
• Nu toată lumea are un cont bancar pentru a se bucura de bani fără numerar;
• Adevărul universal este că banii virtuali sunt mai greu de economisit decât banii fizici;
• Tentația de a cheltui excesiv poate crește.

Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot fi șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc.

De curând, Federal Reserve Bank (banca centrală a SUA) a lansat un nou concept: ”moneda digitală a băncii centrale” (Central Bank Digital Currency (CBDC)”). Totul este digital, ”urmăribil”/“programabil”. În plus, o recentă știre ne anunță că “peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizează și clasifică cele mai importante proiecte ale băncilor centrale privind banii digitali.”

În multe privințe, “banii digitali programabili” ar fi o fantezie devenită realitate pentru economiști, care cred că economiile sunt conduse de comportamentul uman, iar comportamentul uman este condus de stimulente, care ar putea fi integrate în banii digitali.

Evident, nu e nicio surpriză că mai ales sancțiunile pot fi ușor integrate în banii digitali. De exemplu, în utilizarea combustibililor fosili ar putea fi încorporată o suprataxă la nivel de TVA, în comparație cu utilizarea energiei verzi. Cumpărarea cerealelor cu zahăr poate crea un mic debit, în timp ce cumpărarea, de exemplu, de broccoli ar putea crea un mic credit. Cumpărarea unei arme, în schimb, sau a oricărui produs ce ar putea fi folosit ca armă, ar putea fi restricționată din start. Și așa mai departe.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la Bacalaureat, sindicatele, o nouă ofertă de la Guvern

Consiliul Naţional al Elevilor solicită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor …