Acasă Economie Rata inflației în creștere, dobânda cheie, majorată de BNR la 5,50%, dar mai mică decât estimau analiștii

Rata inflației în creștere, dobânda cheie, majorată de BNR la 5,50%, dar mai mică decât estimau analiștii

0
61

Banca Națională a României (BNR) a majorat vineri dobânda cheie cu 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%, sub așteptările unor analiști, potrivit unui comunicat transmis de instituție.

Astfel, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

– majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;

– majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;

– păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;

– menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Analiștii se așteptau ca BNR să majoreze dobânda cheie cu până la un punct procentual, în ședința de politică monetară de vineri, ei estimând că aceasta ar putea fi ultima creștere semnificativă de dobândă.

Doar doi din 12 economiști dintr-un sondaj realizat de Bloomberg au prezis această măsură, majoritatea așteptându-se la o repetare a majorării de un punct procentual, operată luna trecută.

Analiștii Erste estimau o creștere de 75 de puncte de bază, în timp ce analiștii ING Bank se așteptau la o creștere de un 100 de puncte de bază, la 5,75%.

Așteptările pentru o repetare a mișcării din iulie au crescut după ce guvernatorul Mugur Isărescu a declarat că ritmul de înăsprire va fi redus abia după ce vor fi observate „primele semne de încetinire a inflației”, scrie Bloomberg.

BNR a majorat costurile de împrumut de opt ori într-un an, pentru a domoli cea mai rapidă creștere a prețurilor din 2003 încoace.

Dobânda cheie din România va fi în continuare cea mai mică rată cheie din regiunea Europa Centrală și de Est.

Potrivit băncii centrale, creșterea prețurilor, care a depășit 15% în luna iunie, ar urma să rămână de două cifre până anul viitor. Într-o nouă prognoză privind inflația, pe care o vor prezenta pe 9 august, oficialii băncii au declarat că inflația va atinge un vârf în trimestrul al treilea, urmat de un declin treptat.

În prezent, ING creionează o altă creștere de 50 de puncte de bază în octombrie și de 25 de puncte de bază în noiembrie, ducând rata cheie la 6,50% până la sfârșitul anului.

La ședința anterioară de politică monetară, din 6 iulie, BNR a majorat dobânda cheie cu un punct procentual, la 4,75%, peste așteptările analiștilor, din cauza inflației galopante. Majoritatea analiștilor se așteptau la o creștere cu 0,75 puncte. Aceasta a fost cea mai mare majorare de dobândă cheie din 2008 până în prezent, potrivit datelor consultate de Economedia.

Ce înseamnă o majorare de dobândă

Banca centrală majorează dobânda cheie pentru a domoli inflația. De fiecare dată când BNR majorează dobânda, băncile o urmează și cresc dobânzile atât la credite, cât și la depozite, pentru a opri consumul pe credit și a stimula economisirea.

Băncile comerciale sunt așteptate să majoreze și ele dobânzile, în linie cu BNR.

De altfel, dobânzile la credite au urmat în acest an trendul dobânzii-cheie. ROBOR la 3 luni, folosit drept dobândă reper pentru creditele vechi, a trecut recent de pragul de 8%, când dobânda cheie este la 4,75%. La începutul anului ROBOR se situa ușor peste nivelul de 3%, la 3,01 – 3,02%, când dobânda cheie era la 1,75%.

Ce înseamnă creșterea dobânzii cheie a BNR pentru banii tăi? În primul rând, cum spuneam mai sus, dacă ai luat de la bancă credite în lei cu dobândă variabilă, legată de ROBOR, așteaptă-te la creșteri ale ratei pe care o ai de plătit, rată care oricum a crescut cu mult față de cât plăteai anul trecut.. Dacă ai depozite, vei obține un randament mai bun (dar care va rămâne tot mult sub rata inflației). Dacă ai carduri de credit, acestea ar putea fi brusc mai costisitoare. Dar să le luăm pe rând.

Consumatorii sunt deja afectați de costurile tot mai mari ale vieții, indiferent că vorbim de prețul plinului de combustibil sau de puiul luat din supermarket.

Acum, că BNR a mai și scumpit banii, costul împrumuturilor – fie că sunt pentru locuință, pentru mașină sau ca să mergi într-o excursie după toți anii de pandemie și restricții- va crește.

Creșterea dobânzilor de către băncile centrale (pentru că nu e doar cazul BNR) se datorează situației economice globale, mult mai complicate decât era în urmă cu doar doi ani. A venit pandemia, care a ”scurtcircuitat” lanțurile de aprovizionare, apoi războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei, care au zguduit piețele energetice. Și continuă să o facă.

BNR va mai scumpi anul acesta banii.

Deocamdată, consumatorii resimt mai puternic creșterea inflației, dar efectele deciziilor BNR vor fi cu atât mai pronunțate cu cât banca centrală va urca mai sus dobânda cheie.

Pentru bănci, decizia BNR de marți nu aduce neapărat fericire. Cu cât mai mult cresc ratele la credit, cu atât mai mult crește probabilitatea ca unele împrumuturi să devină neperformante, ceea ce îi ustură pe bancheri la bani, fiind nevoiți să constituie rezerve financiare (provizioane) la BNR. Dacă mai punem la socoteală că ei vor fi nevoiți să recompenseze mai bine deponenții (adică să mai scoată alți bani în plus din buzunare), nici băncile și nici consumatorii nu sunt fericiți de deciziile boardului prezidat de Mugur Isărescu. Și atunci, de ce a scumpit CA al BNR, leii?

Ce sunt de fapt ratele dobânzilor de referință?

Indicii de referință bazați pe rata dobânzii – cunoscuți și sub denumirile „rate ale dobânzilor de referință”, „rate de referință” sau „dobânzi de referință” – stau la baza tuturor tipurilor de contracte financiare, precum credite ipotecare, descoperiri de cont și alte tranzacții financiare mai complexe, spune Banca Centrală Europeană. Ele au un rol esențial în sistemul financiar și în cel bancar, precum și în economie în ansamblu. Dar ce anume le face atât de importante? Și din ce motive sunt, în prezent, reformate?

Ratele dobânzilor de referință sunt utilizate și de persoane fizice și de firme.

De exemplu, băncile le utilizează atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii.

O bancă ar putea accepta să împrumute bani unei companii la o rată a dobânzii convenită, stabilită la o anumită rată a dobânzii de referință plus 2%, ceea ce înseamnă că respectiva companie ar plăti o dobândă cu 2% superioară ratei de referință actuale. Așadar, costul împrumutului crește dacă rata dobânzii de referință se majorează și scade dacă rata dobânzii de referință se reduce. În acest caz, rata dobânzii de referință poate constitui o referință fiabilă, independentă și relativ simplă pentru toate părțile implicate.

Companiile pot utiliza ratele dobânzilor de referință pentru a evalua poziții bilanțiere; cu alte cuvinte, aceste rate permit unui contabil să calculeze mai ușor care este, în ultimă instanță, valoarea companiei (mai exact, a activelor financiare pe care aceasta le deține).

Alte utilizări ale ratelor dobânzilor de referință includ: calcularea penalităților pentru descoperirile de cont aferente conturilor de numerar, calcularea dobânzilor pentru unele depozite ale persoanelor fizice și acordul privind dobânzile la credite ipotecare și împrumuturi pe segmentul de retail.

Multe credite în lei cu dobânda variabilă sunt ancorate la un indice numit ROBOR, care reprezintă dobânda medie cu care băncile își împrumută între ele bani. Vineri, ROBOR la 3 luni era cotat la 8,12%, iar cel la 6 luni la 8,23.

Decizia BNR va afecta atât ratele la credit cât și recompensa dată pentru depozitele bancare.

În cazul cardurilor de credit, decizia de vineri a BNR va însemna scumpirea dobânzii pe care banca o percepe la utilizarea banilor. Dacă ești posesorul unui asemenea card și ai datorii la el, ar fi bine să ți le stingi cât mai repede, pentru că, cu cât va crește BNR dobânda cheie de acum încolo, cu atât vei avea mai mult de suferit în viitor.

Deși BNR a scumpit banii, majorând dobânda de referință, această majorare nu se transferă imediat în ratele pe care le avem la bănci. Actualizarea dobânzilor bancare are loc în general trimestrial, depinzând de la bancă la bancă și de detaliile fiecărui contract de credit

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Șeful ANAF, ”liberalul” Heiuș, dezvăluie cât câștigă unii profesori din meditații: „Un profesor a declarat venituri de vreo 60.000 de euro”

Șeful ANAF, ”liberalul” Lucian Heiuș, dezvăluie cât câștigă unii profesori din meditații: …