Acasă Economie ROBOR, creştere spectaculoasă, după ce BNR a decis majorarea dobanzii de politică monetară de la 3% la 3,75%

ROBOR, creştere spectaculoasă, după ce BNR a decis majorarea dobanzii de politică monetară de la 3% la 3,75%

0
46

ROBOR, o nouă creştere explozivă după decizia BNR de a majora dobânda cheie. ROBOR creşte puternic miercuri, după ce BNR a decis miercuri majorarea dobanzii de politică monetară la 3,75%, de la 3%.

Lovitură pentru mii de români. ROBOR la trei luni a crescut la 5,37%, faţă de 5,21%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 12 martie 2013 şi până acum.

ROBOR la şase luni a crescut la 5,50%, faţă de 5,32%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 28 martie 2013 şi până acum.

La începutul anului 2022, ROBOR la trei luni se afla la 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022.

De asemenea, BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022, păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară şi menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile. BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și utilizează instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu…”, a anunțat Banca Națională.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Românii nu mai au bani de asigurări RCA, prețurile au depășit orice imaginație, statul român își canibalizează economia

La finalul anului 2021, prețurile polițelor RCA au explodat, după falimentul liderului de …