Acasă Economie Românii vor primi facturi mai mari decât se așteptau, chiar dacă se încadrează în consumul lunar prevăzut de lege

Românii vor primi facturi mai mari decât se așteptau, chiar dacă se încadrează în consumul lunar prevăzut de lege

0
0
186

Românii vor primi facturi mai mari decât se așteptau, chiar dacă se încadrează în consumul lunar prevăzut de lege.

”După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că deși au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au prețul de 1,8 lei/kWh.

Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc să achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare). De ce?

Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat, doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255 / 300 kWh.

Oamenii trebuie să știe că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021, degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieții (cel puțin dublu față de prețul plafonat)”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), conform Adevărul.

În ce privește consumul de gaze naturale, specialistul spune că „după ce au fost asigurați că nu va crește prețul la gaze, cca. 40% din consumatorii casnici de gaze vor achita în iarna 2022/2023, prețuri plafonate, care vor fi până la dublu față de prețul mediu plătit pentru gaze în iarna 2021/2022”.

”Astfel, în iarnă o casă din această categorie, care consuma 6.000 kWh/luna, anul trecut proprietarul achita pentru gaze 1.020 lei/lună, anul acesta urmează să achite până la 1.860 lei/lună”, precizează Chisăliță.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

Isărescu, despre un nou mandat la BNR: ”Din când în când trebuie să mă uit la buletin, decizia nici nu depinde de mine, depinde de Parlament”

Isărescu despre un nou mandat la BNR: ”Din când în când trebuie să mă uit la buletin, deci…