Acasă Economie Sute de mii de români vor plăti de astăzi rate mai mari la credite, IRCC a crescut la 4,06%

Sute de mii de români vor plăti de astăzi rate mai mari la credite, IRCC a crescut la 4,06%

0
84

Sute de mii de români vor plăti de astăzi rate mai mari la credite, IRCC a crescut la 4,06%.

Banca Națională a României a publicat astăzi noua valoare a IRCC trimestrial, ea fiind calculată la 4,06%, în creștere de la 2,65% pe an.

Acesta este un record absolut pentru IRCC de la intrarea în vigoare, în mai 2019. Atunci, IRCC a avut un nivel de 2,36%, dar a scăzut treptat până la valoarea minimă de 1,08% în noiembrie 2021. Au urmat o creștere susținută, iar pentru primul trimestru din 2022 valoarea lui a fost calculată de BNR la 2,65%. Astăzi, 30 septembrie, Banca Națională a anunțat noua valoare a IRCC trimestrial, care urmează să fie folosită de bănci pentru calcularea ratelor clienților în următoarele trei luni.

IRCC este zilnic și trimestrial, cel trimestrial fiind folosit la creditele acordate clienților după mai 2019 – atunci când a înlocuit ROBOR la 3 luni.

IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. La nivel de zi, IRCC a, înregistrat și el creșteri în ultimele luni, odată cu ROBOR la 3 luni. Astfel, în trimestrul al doilea, aprilie-iunie, IRCC zilnic a avut o valoare minimă de 2,16% și o valoare maximă de 5,16%.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului. Astfel, astăzi, în ultima zi a celui de-al treilea trimestru, este publicat IRCC aferent trimestrului II din 2022.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Comisia Europeană, estimează o creștere economică de 5,8% pentru România, de două ori mai mare decât anticipa în primăvară, Ciucă reacționează

Comisia Europeană estimează, că economia României va crește cu 5,8% în acest an, estimarea…