Acasă Economie Un nou scandal în coaliție, propunere PSD, compensare la curent în funcție de venit, românii ar putea plăti un preț unic de 1,3 lei/kWh, PNL dezminte

Un nou scandal în coaliție, propunere PSD, compensare la curent în funcție de venit, românii ar putea plăti un preț unic de 1,3 lei/kWh, PNL dezminte

0
0
401

Potrivit unor surse din PSD, ordonanța pe energie va fi modificată până la finalul lunii noiembrie. Mai mult, consumatorii vor plăti un preț unic de 1,3 lei pe kWh, au indicat surse politice, în exclusivitate pentru Realitatea Plus.

Majorarea la 1,3 lei/kWh ar insemna un preț aproape dublu față de pragul maxim de compensare, de 0,68 de lei/kWh.

În noua variantă, compensarea se va face în funcție de venituri, nu de consum, așa cum este în actuala varianta. Mai mult, potrivit propunerilor înaintate de social-democrați, compensarea se va face în baza unor carduri pe care le vor primi românii care se încadrează în pragurile de compensare, în mod similar cu sistemul vaucherelor sociale.

Pe de altă parte, guvernanții vor să introducă plafoane pe venituri. Astfel, compensările se vor acorda în funcție de venitul pe familie. Cu alte cuvinte, cei cu venituri mici ar urmă să plătească un preț chiar mai mic decât în prezent, cel de 0,68 lei/KWh. Iar această compensare ar urma să fie primită pe card și nu sub formă de voucher.

Potrivit unei simulări realizate de Antena 3 CNN, dacă în acest moment, pentru o factură de 255 KW/lună, calculând la un preț de 0,8 lei/KWh, românii ar fi trebuit să plătească 204 lei, după noile reguli, pentru aceeași cantitate de kWh consumată, la un preț de 1,3 lei/KWh, românii vor achita 331 de lei.

În actuala formă a ordonanței privind compensarea prețurilor energiei se prevede că pentru un consum lunar sub 100 de kWh se plătește un preț de 68 de bani, iar pentru un consum de până la 255 de kWh se plătește un preț compensat de 80 de bani.

Ionuţ Stroe dezminte: ”Nu au fost discuţii despre un preţ fix al energiei. Dacă există vreo propunere concretă, ea trebuie să fie avansată de către PSD în coaliţie”.

Purtătorul de cuvânt Ionuţ Stroe a afirmat, întrebat despre faptul că PSD ar dori să fie un preţ fix la energia electrică de 1,2 – 1,3 lei KWh, că nu au existat astfel de discuţii în interiorul coaliţiei, iar dacă social-democraţii au o propunere concretă în acest sens, atunci ea ar trebui avansată într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare şi ulterior anunţată publicului larg.

Nu. În coaliţie nu s-a discutat despre o astfel de modificare prin care să se practice aceste noi tarife plafonate şi compensate. Ca principiu, ideea nu este una nouă, apropo de preţuri sau ajutoare. Sincer eu vă spun că, dacă există vreo propunere concretă, ea trebuie avansată de către sursele dumneavoastră din PSD în cadrul coaliţie. Spun asta pentru că, evident, există disponibilitate din partea noastră, ordonanţa pe energie este perfectibilă. Au existat discuţii pentru modificare chiar şi cu furnizorii, dar trebuie să se pornească pe baze reale, care se pot aplică. Dacă sunt chestiuni serioase, ele trebuie evident promovate în plan intern, după care şi în mass-media, pentru informarea opiniei publice le putem avansa public”, a declarat Ionuţ Stroe, întrebat dacă au fost discuţiii despre un preţ fix al energiei.

Acesta a mai spus această propunere de preţ de 1,3 lei KWh este mult mai mare decât tariful practicat în prezent de 0,68 KWh pentru electricitate.

Ordonanța de Urgență care nu face referire la consumul pe anul acesta, în continuare este o ordonanță strâmbă, făcută în funcție de niște consumuri înregistrate pe anul trecut, Deci nu este onestă din acest punct de vedere. Adică, dacă anul trecut ai avut un consum de sub 100 kWh/lună, anul acesta poți consuma și 3000 de kWh/lună, pentru că vei avea un preț foarte mic.

Faptul că se introduce o componentă socială este lăudabil pentru că cei care sunt vulnerabili trebuie protejați și nu întotdeauna cei care au un consum mic de energie înseamnă că au și venituri mici. Există anumite cazuri în care se încălzesc cu energie electrică și în situația respectivă este posibil ca familia să aibă într adevăr-venituri mici, dar, pentru că nu este o rețea de gaze în zonă sau nu există o altă modalitate de încălzire, să fie nevoiți să fie folosească curentul electric. Deci acesta este un lucru bun. Doar că această nouă ordonanță este tot o mișcare reactivă la o piață care este în continuă zbatere. Deci nu este o soluție. Să nu ne păcălim. Practic statul încearcă să nu mai plătească diferența între costul pieței și costul plătit de utilizatori, de aceea dorește să reglementeze”, explică Ciprian Cherciu.

Încarcă mai mult
Load More In Economie
Comments are closed.

Vezi Și

Ciolacu, iritat de duplicitatea întrebărilor puse de jurnaliști: ”De ce nu îl întrebaţi pe Cîţu? De ce nu aţi ţipat când a făcut datorii de 9,2% din PIB?”

Premierul Ciolacu, iritat de duplicitatea întrebărilor puse de jurnaliști: ”De ce nu îl în…