Acasă Economie Urmează modificări în Codul Fiscal din 2023, se schimbă taxele și modul de impozitare pentru PFA și SRL

Urmează modificări în Codul Fiscal din 2023, se schimbă taxele și modul de impozitare pentru PFA și SRL

0
90

Anul 2023 vine cu modificări importante în privința modului de impozitare și administrare a PFA-urilor dar și a SRL-urilor. Anumite taxe vor fi majorate, dar vor introduse şi unele plafoane noi pentru plata contribuţiilor.

Românii care câştigă un venit suplimentar prin prestarea de activităţi, vor avea şi mai mult bătăi de cap, începând cu anul 2023. Asta pentru că, potrivit modificărilor Codului Fiscal, de anul viitor, statul bagă mai adânc mâna în buzunarele lor.

Concret, dacă vrei să ai o microîntreprindere în 2023, este necesar ca până la 31 decembrie 2022 să ai, cel puţin, un angajat cu normă întreagă, iar veniturile să nu depăşească plafonul de 500.000 de euro.

Firmele vor plăti taxe mai mari, atât pentru salariați, cât și pentru dividende. Consultantii fiscali recomanda ca alegerea între SRL şi PFA sa fie facută în funcţie de profilul activitatii, dar si veniturile incasate.

Dacă unul dintre criterii ar fi cât de repede poţi să utilizezi banii, în mod evident, răspunsul este PFA. Dacă un al criteriu de analiză este taxele plătite, atunci veniturile brute până la circa 7500 de lei sunt similare ca şi taxe ca şi PFA, adică taxele ar fi aproape similare, identice, aş putea spune.

Dacă veniturile lunare brute sunt mai mari de 7500, atunci microîntreprinderea, cu un salariat este mai bună, din punct de vedere fiscal, în sensul că se plătesc mai puţine taxe.

Din punct de vedere a administratorilor, cel mai mult vor avea de suferit firmele noi, care se află la început de drum. Acolo se vor înregistra cele mai mari taxe.

Pe de altă parte, pentru stat există şi riscul ca unele firme să înveţe trucuri prin care să păcălească sistemul.

Cu cât taxele sunt mai mari, cu atât mai mult va exista evaziune fiscală, asta este clar şi e dintotdeauna.

Sfatul ”experţilor” este să se facă simulări pe fiecare caz in parte pentru a alege cea mai avantajoasă variantă, din punct de vedere fiscal.

Ce se schimbă pentru PFA-uri:

1. Reducerea pragului pentru norma de venit de la 100.000 de euro la 25.000 de euro.

2. Creșterea plafoanelor CAS și CASS.

Ce se schimbă pentru SRL-uri:

1. Modul de încadrare ca microîntreprindere. Cifra de afaceri anuala trebuie sa nu depaseasca 500.000 euro.

2. Crește cota impozitului pe dividende de la 5 la 8%.

3. SRL-urile care nu au angajati trec de la 1% impozit pe venit, la 16% impozit pe profit.

Încarcă mai mult
Load More In Economie

Vezi Și

Comisia Europeană, estimează o creștere economică de 5,8% pentru România, de două ori mai mare decât anticipa în primăvară, Ciucă reacționează

Comisia Europeană estimează, că economia României va crește cu 5,8% în acest an, estimarea…