Acasă Eveniment 5 ani de la Colectiv: Lanț uman în centrul Capitalei, în memoria victimelor. Pe când un lanț uman și pentru victimele actualului guvern?

5 ani de la Colectiv: Lanț uman în centrul Capitalei, în memoria victimelor. Pe când un lanț uman și pentru victimele actualului guvern?

0
0
526
Pe când în București un lanț uman și în memoria victimelor generate de incompetența, impotența, reaua voință, aroganța, vanitatea, oportunismul politic, dictatura militară și hoția din timpul pandemiei generate de înfecția cu SARS-COV-2?
 
Victimele care au pierit prin spitale cu zile, căci au fost sănătoși internați cu forța, victimele decedate din alte boli pentru că nu au mai avut acces la sistemul medical de sănătate, căci spitalele erau pline de oameni sănătoși, sau de asimptomatici, victimele care din cauza depresiei sau a disperării și-au pus capăt zilelor, pentru toți cei pieriți pentru că au ascultat chemarea președintelui și au ieșit la vot pe 27 septembrie, pentru toți aceștia care în ultimele 8 luni au plecat cu zile dintre noi, pe când un lanț uman? Căci în fiecare zi în România, avem câte un Colectiv!
 
Pentru toți acești morți, cine își asumă vina, responsabilitatea? Pentru toți acești plecați la ceruri prea curând, cine va plăti?
 
”Au trebuit să moară oameni ca să plece guvernul Ponta” ne traducea scrâșnit groparul națiunii, cioclul cățărător pe cadavre, hoitarul României. Ca să plece guvernul Orban, în timpul căruia au murit 6.867 de români, ce ar trebui să se întâmple? Poate ne spuneți dumneavoastră domnule președinte, că tot vă plac șezătorile de presă.
 
Corupția ucide, așa ne spuneau…dar vanitatea, ambițiile politicianiste, aroganța, incompetența, ticăloșia…astea nu ucid?

Un lanț uman se va întinde vineri seara în centrul Capitalei, între clubul Colectiv și Curtea de Apel unde se judecă dosarul tragediei. Sunt 5 ani de când 65 de tineri au murit în clubul care a luat foc.

Manifest organizat în Capitală în memoria victimelor incendiului de la Colectiv: Un lanț uman „al tăcerii” format din 400 de persoane se va întinde între clubul Colectiv și Curtea de Apel unde se judecă dosarul tragediei. În urmă cu 5 ani, 65 de tineri își pierdeau că urmare a incendiului izbucnit în club, în timpul unui concert.

Sprijinite de zidul Curții de Apel București au fost așezate vineri portretele tuturor tinerilor care și-au pierdut viață cu 5 ani în urmă. Lângă portrete sunt aprinse candele în memoria acestora.

Mesaje emoționante au curs toată ziua pe rețelele de socializare, din partea prietenilor și familiilor celor pierduți în noaptea incendiului sau în lunile care au urmat. Dar și postari ale celor rămași cu traume și cicatrici provocate de arsurile grave suferite.

Sute de persoane au aprins vineri candele în fața clubului dar și în față Curții de Apel București, unde încă se judecă dosarul Colectiv.

Încă de dimineață au ajuns la Clubul Colectiv Președintele Klaus Iohannis, mai apoi Ludovic Orban dar și Ministrul Muncii, Violetă Alexandru. Tot de la primele ore ale dimineții a fost prezent acolo cu o coroana de flori din partea Parlamentului și din partea PSD, Robert Cazanciuc, șeful Senatului.

Mai mulți politicieni au postat vineri mesaje pentru familiile celor care și-au pierdut viață sau au fost răniți în incendiul de la Colectiv:

Premierul Ludovic Orban: Un gând pios în memoria celor plecați dintre noi în incendiul Colectiv, ne rugăm pentru ei. Pentru familiile lor, prietenii, oamenii dragi lor și pentru cei care au trecut la propriu prin focul suferinței, cuvintele sunt prea mici pentru a le șterge lacrimile și a le alina durerea. Le putem fi însă aproape prin ceea ce vom face pentru a li se face dreptate și pentru că astfel de tragedii să nu se mai întâmple.„, a fost mesajul postat astăzi pe pagina de Facebook a Guvernului

Astăzi, am vizitat locul tragediei de la Colectiv, pentru a onora memoria victimelor și a mă ruga pentru cei aflați încă în suferință. Nu pot să îmi închipui prin ce trec familiile celor care au pierit, majoritatea în agonie teribilă. Am citit povești și mărturii ale celor care au fost răniți sau care încă duc o luptă zilnică. Deși nu pot să șterg răul din trecut, pot să îi asigur că Statele Unite sunt partenerul lor de neclintit în crearea unei Românii lipsite de corupție, conduse de un guvern transparent, care servește nevoile cetățenilor săi. Nu trebuie să uităm mesajul „Corupția ucide”; le datorăm acest lucru celor care au murit, celor care au fost răniți, familiilor și prietenilor îndoliați, precum și generațiilor viitoare”, a declarat Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Călin Popescu Tăriceanu a atenţionat cu privire la politizarea excesivă a acestui eveniment, precum şi la dezastrul ce încă persistă în domeniul sanitar, în ciuda eroismului cadrelor medicale: „La 5 ani după tragedie, astăzi avem în fiecare zi câte un Colectiv! În fiecare zi 100 de români pierd lupta cu coronavirusul într-un sistem medical la fel de neprietenos, în ciuda medicilor care, ca și atunci, fac și acum adevărate acte de eroism„, a scris acesta intr-o postare pe Facebook.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, la 5 ani de la Colectiv: „Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare”

Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii, a vorbit despre lucrurile care inca lipsesc sistemului sanitar, intr-o postare pe pagina Ministerului pe care il conduce:

După 5 ani, lucrurile pentru tratarea “marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro.

Dar încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea”marelui ars” în țară. Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment
Comments are closed.

Vezi Și

Îmbrânceală ”de dreapta” în Parlamentul României, ”liberalii” Dan Vîlceanu și Florin Roman, bătaie cu mușcături și înghiorlăieli pe holurile Parlamentului

Facebook 174 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Parlamentul României a fost scena …