Acasă Eveniment Marș de protest în semn de solidaritate cu Fâșia Gaza, în București și în marile orașe Europene, se cere recunoașterea statului palestinian și oprirea focului

Marș de protest în semn de solidaritate cu Fâșia Gaza, în București și în marile orașe Europene, se cere recunoașterea statului palestinian și oprirea focului

0
0
112

Sute de susținători ai palestinienilor au protestat în București. Aceștia au solicitat oprirea bombardamentelor. Autoritățile române au fost în alertă. Miting de susținere pentru Palestina în București. Peste 500 de participanți strigă Palestina Liberă și Israel Terorist. Participant: ”Crimele Hamas sunt fake news”.

Peste 500 de persoane participă sâmbătă la un miting pro-Palestina în centrul Capitalei. Da la Piața Universității, în marș spre Parcul Izvor. Manifestația a fost organizată de Organizația comunității palestiniene.

Susținătorii poporului palestinian din Capitală au ieșit la protest. Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a cere oprirea bombardamentelor asupra palestinienilor din Fâșia Gaza și recunoașterea statului palestinian. Manifestanții au organizat un marș la București.

Asociația Comunității Palestiniene din România a obținut avizele necesare pentru a desfășura „Marșul de protest împotriva uciderii în masă de către Israel a civililor din Fâșia Gaza„.

Manifestanții strigă sloganuri precum: Palestina liberă, Free Palestine, Israel terorist, Netanyahu terorist, Trăiască Palestina!

La miting ia parte și ambasadorul Palestinei la București. Printre manifestanți sunt și români care cer oprirea războiului.

Unul dintre manifestanți a declarat că măcelul comis de teroriștii Hamas la 7 octombrie ar fi ”fakenews”. Tot el a spus că Hamas nu e o organizație teroristă, ci una de eliberare.

Reamintim că, teroriștii Hamas au ucis peste 1.400 de civili israelieni în atacul din 7 octombrie și au comis crime abominabile, arzând și decapitând copii și femei însărcinate. Ca răspuns, Israelul a lansat un atac asupra fiefurilor Hamas din Fâșia Gaza.

Asociația Comunității Palestiniene din România a obținut avizele necesare desfășurării unui ”Marș de protest împotriva uciderii în masă de către Israel a civililor din Fâșia Gaza”. Marșul va avea loc sâmbătă, de la ora 12:30 și va începe de la Fântâna de la Universitate.

Marșul de protest, organizat de Asociația Comunității Palestiniene, va începe de la Fântâna de la Universitate spre Bd. Regina Elisabeta – Calea Victoriei – Bulevardul Națiunilor Unite cu punct final alveola centrală a Parcului Izvor, potrivit datelor publicate de organizația Solidaritate România Palestina. De la ora 13:00 se va pleca din punctul amintit, iar până la ora 15:00 se va desfășura un miting în alveola centrală a Parcului Izvor.

Manifestația publică se desfășoară la îndemnul ”Jalya Palestina”, Asociația Comunității Palestiniene din România, iar organizatorii cer ”Libertate, justiție și pace pentru poporul palestinian!”.

Potrivit descrierii evenimentului, organizatorii ”fac un apel tuturor românilor la solidaritate cu cele peste două milioane de oameni Fâșia Gaza, cel mai mare lagăr de concentrare din istorie, care se află, de aproape o luna de zile, sub bombardamentele și asalturile forțelor de ocupație israeliene.”

Mâine se împlinește o lună de când membrii grupării teroriste Hamas au răpit sute de israelieni și a fost declanșat războiul între Fâșia Gaza și Israel.

Ultimul bilanț al Ministerului Sănătății al Hamas, de joi, arăta că peste 9.000 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza, de la începutul războiului cu Israelul. Dintre acestea 3.760 sunt copii, potrivit AFP. Cel puțin 32.000 de oameni sunt răniți de când au început bombardamentele în Gaza, potrivit sursei citate anterior.

Pe de altă parte, 242 de persoane ar fi ținute în captivitate de cei din gruparea teroristă Hamas, potrivit ultimului bilanţ al Israelului.

Punctul de trecere al frontierei dintre Fâșia Gaza și Egipt a fost deschis de trei zile pentru evacuări limitate, iar miercuri și joi au fost evacuați circa 700 de cetățeni străini, potrivit oficialilor de frontieră.

Nu este primul miting organizat în semn de solidaritate cu poporul palestinian. Și acum două săptămâni, pe 21 octombrie , cei de la această asociație au organizat un miting. De asemenea, un miting pentru susținerea palestinienilor a fost organizat la sediul Ambasadei Statului Palestina din Capitala României pe 20 octombrie.

Măsurile de securitate pentru mai multe obiective din București au fost sporite în acest context.

În mai multe țări au avut loc astfel de manifestații de susținere a palestinienilor, iar unele dintre ele au avut parte de incidente.

Cei de la Asociația Comunității Palestiniene vor următoarele lucruri, potrivit paginii de Facebook a evenimentului :

1. Încetarea bombardamentelor și retragerea armatei israeliene din Fâșia Gaza;

2. Ridicarea blocadei ilegale asupra Fâșiei Gaza;

3. Încetarea ocupației Cisiordaniei, inclusiv Ierusalimul de Est;

4. Abolirea regimului de apartheid;

5. Punerea în aplicare a rezoluțiilor ONU;

6. Recunoașterea de către Israel a dreptului la existență a poporului palestinian și a Statului Palestina.

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti anunţă că la mitingul pro-palestinian organizat sâmbătă în Capitală o femeie în vârstă de 20 de ani şi un bărbat, în vârstă de 29 de ani, au fost depistaţi având asupra lor spray cu substanţă iritant-lacrimogenă iar un tânăr de 18 ani, o petardă. Cele trei persoane au fost conduse la sediile Secţiilor de Poliţie 1 şi 17 pentru continuarea cercetărilor, precizează autorităţile.

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti transmite că în urma adunării publice organizate de Asociaţia Comunităţii Palestiniene din România, au fost constatate şi întocmite 3 acte de sesizare în vederea înaintării către organele abilitate, în conformitate cu prevederile art. 372 Cod Penal, privind Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase şi cu prevederile Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive.

Potrivit Jandarmeriei Capitalei, ”o femeie, în vârstă de 20 de ani şi un bărbat, în vârstă de 29 de ani, au fost depistaţi, în zona de acces, având asupra lor câte un spray cu substanţă iritant-lacrimogenă”.

De asemenea, pe timpul marşului, un bărbat, în vârstă de 18 ani, a fost depistat cu un material pirotehnic, şi anume o petardă.

Cele trei persoane au fost conduse la sediile Secţiilor de Poliţie 1 şi 17 pentru continuarea cercetărilor. Pe timpul desfăşurării adunării publice, Jandarmeria Capitalei, alături de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu, a luat toate măsurile necesare pentru asigurarea unui climat de siguranţă la nivelul Capitalei, respectiv pentru asigurarea ordinii publice şi protecţiei participanţilor”, arată Jandarmeria Bucureşti.

Sute de persoane au participat, sâmbătă, la un marş de solidaritate cu palestinienii. Oamenii au adus steaguri ale acestei ţări, pancarte cu mesaje prin care cer încetarea conflictului şi scandează ”Opriţi războiul!”, „Opriţi genocidul”, ”Jos ocupaţia!”, ”Jos Israel”, ”Libertate! Vrem dreptate!” şi ”Palestina liberă”.

Mii de persoane demonstrează, sâmbătă, la Berlin în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, victime ale bombardamentelor lansate de Israel după atacul ucigaş al teroriștilor Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, transmite AFP conform news.ro. La Paris, demonstranţii scandează ”Palestina va trăi, Palestina va învinge” iar la Londra, traficul la Oxford Circus a fost blocat.

Estimăm numărul manifestanţilor la aproximativ 3.500, dar sosesc mai mulţi”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Atmosfera a fost calmă la începutul mitingului. Mulţi veniseră cu familiile şi copiii lor. Pe pancarte se putea citi ”Salvaţi Gaza”, ”Opriţi genocidul” şi ”Încetaţi focul”, au observat jurnaliştii AFP.

Participanţii, dintre care mulţi purtau keffiyeh, eşarfa purtată de activiştii palestinieni, s-au adunat pe celebra Alexander Platz din centrul Berlinului, strigând ”Palestina liberă”.

Numeroase steaguri palestiniene, cu cele trei dungi negre, albe şi verzi şi triunghiul roşu, fluturau deasupra mulţimii.

Manifestaţia, convocată de mai multe asociaţii de susţinere a palestinienilor, s-a desfăşurat sub sloganul ”Apăraţi drepturile democratice fundamentale: libertate de exprimare şi pentru palestinieni”.

Organizatorii declaraseră că se aşteaptă la aproximativ 2.000 de participanţi, dar poliţia a estimat că ar putea fi cel puţin 10.000, şi a desfăşurat aproximativ 1.400 de poliţişti pentru a supraveghea marşul, care ar trebui să se încheie în jurul orei 18:00 GMT pe Potsdamer Platz.

De asemenea, poliţiştii au impus condiţii stricte, avertizând că orice ”negare a dreptului Israelului de a exista, prin declaraţii antisemite, incitare la ură, apologia violenţei sau a terorismului” este ”pedepsită” şi va fi condamnată penal.

Mai multe manifestaţii de susţinere a palestinienilor din Gaza, dintre care aproape 9.500, majoritatea civili, au murit în ultima lună, potrivit mişcării islamiste Hamas, au degenerat în ultimele săptămâni în Germania, cu ciocniri uneori violente între poliţie şi manifestanţi.

Poliţia declarase că se teme de noi tensiuni la această manifestaţie, ca urmare a interdicţiei oficiale de joi de a desfăşura în Germania activităţi legate de Hamas şi de asociaţia Samidoun, ai cărei membri sunt acuzaţi că au sărbătorit în stradă atacul mişcării islamiste împotriva israelienilor, soldat cu peste 1.400 de morţi, majoritatea civili.

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a fost criticată în special de opoziţia conservatoare pentru ceea ce ea susţine că a fost o întârziere în punerea în aplicare a interdicţiei anunţate în urmă cu două săptămâni de Olaf Scholz.

În Franța, câteva mii de protestatari care cer o încetare imediată a focului în Gaza participă la un marş pro-palestinian pe străzile Parisului, unii dintre ei strigând ”Israel, asasinule”.

Demonstranţii îl vizează şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron, scandând ”Macron, complice”. Unii poartă pancarte pe care scrie ”Încetarea imediată a focului”, un strigăt scandat, de asemenea, în mod repetat de mulţime. Pe banerele de pe un camion cu sistem de sonorizare din centrul marşului se poate citi „Opriţi masacrul din Gaza”.

Demonstranţii scandează, de asemenea, ”Palestina va trăi, Palestina va învinge”, mulţi dintre ei purtând steaguri palestiniene.

Traseul planificat de manifestanţi trece între două pieţe publice mari din estul Parisului, République şi Nation. Şeful poliţiei pariziene a autorizat marşul, dar a promis că orice comportament considerat antisemit sau care simpatizează cu terorismul nu va fi tolerat de către poliţiştii mobilizaţi pentru a menţine ordinea.

La Londra, Poliţia metropolitană a interzis protestatarilor să se adune în faţa ambasadei israeliene din Londra, în timp ce în capitala britanică începe un alt weekend de demonstraţii în masă împotriva Israelului, pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas din Gaza.

Poliţia spune că o parte dintre manifestanţi au blocat traficul la Oxford Circus, înainte de a fi îndepărtaţi de către ofiţeri.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Un nou scandal în Camera Deputaţilor, între parlamentari AUR şi USR, Dan Tanasă, către Victor Ilie: ”Mă gunoiule, mă, ai pus mâna pe mine”

O nouă zi, un nou scandal în Parlament. A fost un schimb dur de replici în sedința Camerei…