Acasă Eveniment ”Marșul Anti-Sărăcie” Cartel Alfa a ajuns și în București!, sindicaliștii protestează față de prețurile și facturile din ce în ce mai mari

”Marșul Anti-Sărăcie” Cartel Alfa a ajuns și în București!, sindicaliștii protestează față de prețurile și facturile din ce în ce mai mari

1
152

Caravanele de sindicaliștii de la Cartel Alfa care organizează „Marșul Anti-Sărăcire” au ajuns astăzi în București. În Capitală vor sunt organizate acțiuni de protest față de prețurile și facturile din ce în ce mai mari.

”Marșul Anti-Sărăcie”, așa cum a fost numit de sindicaliștii Cartel Alfa, ajunge joi, 20 octombrie, în București. Două caravane au pornit din Ardeal și Moldova, iar joncțiunea se va face azi în Capitală, unde sunt așteptate proteste de amploare.

Protest în Capitală. “Marșul Anti-Sărăcire” ajunge joi la București. Cele două caravane ale confederației sindicale Cartel Alfa se întâlnesc în Capitală, unde vor organiza manifestații în Piața Victoriei și în Piața Revoluției.

Protestul sindicaliștilor din fața Guvernului este programat să înceapă la ora 11.30. Nemulțumiți de scăderea puterii de cumpărare, angajații din Poliție și penitenciare se alături și ei protestului.

Președintele Confederației cartel Alfa, Bogdan Hossu:

Manifestația din Piața Victoriei va fi urmată de un marș pe Calea Victoriei, cu un nou miting la orele 14:00 în Piața Revoluției, în fața Ministerului Muncii și Ministerului Energiei, urmată de întoarcere în Piața Victoriei pe bulevardul principal.”

Coloanele de oameni nemulțumiți se vor strânge azi în Capitală. La orele 11:30, românii se adună în Piața Victoriei, acolo unde este sediul Guvernului, iar la 14:00, în Piaţa Revoluţiei.

Nemulțumirile sunt arhicunoscute și pot fi rezumate simplu – oamenii reclamă scumpirile din acest an, care au dus la creșterea costului de trai!

Ce îi nemulțumesc pe protestatari?

– stoparea creşterii preţurilor;

– creşterea salariilor şi a pensiilor;

– deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii Dialogului Social;

– aplicarea integral şi fără discriminare a Legii 153/2017 şi a Legii 195/2020!

Caravanele cu protestatari au plecat luni din Zalău și din Suceava și, în fiecare zi, s-au oprit în localitățile de pe drum pentru a organiza proteste. Mii de oameni au protestat în orașele Zalău, Deva, Tg.Jiu, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Bacău, Galați și Slobozia.

Cele două caravane se întâlnesc astăzi, la Bucureşti unde vor fi organizate un miting și un marș în Piața Victoriei și în Piața Revoluției. Protestele vor începe la ora 11.30 în Piaţa Victoriei și la ora 14.00 în Piaţa Revoluţiei.

Sindicaliștii cer stoparea creşterii preţurilor, creşterea salariilor şi pensiilor, deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii Dialogului Social și aplicarea integral și fără discriminare a Legii 153/2017 și Legii 195/2020.

Cei de la Cartel Alfa au demarat proteste în oraşele afectate de criza energetică după ce mii de întreprinderi fie au redus numărul de salariaţi, fie au fost închise.

În sectorul economic, întreprinderile se resimt. Deja avem este 9.000 de întreprinderi care sunt închise la ora actuală, din cauza crizei energetice.

Tragem un semnal de alarmă decidenților, dar dacă nu se vor lua măsuri rapide, lucrurile vor derapa foarte uşor„, a declarat Bogdan Hossu, preşedinte CNS ” Cartel Alfa”.

”Solidaritatea Sanitară protestează în stradă

Scăderea continuă a salariilor reale din sănătate a înghițit deja creșterile salariale anterioare, reducând continuu puterea de cumpărare și aruncând o bună parte din lucrătorii din sistemul public de sănătate în situația de sărăcie salarială (vizibilă în special în cazul majorității personalului auxiliar sanitar și a celui nemedical). Eroii de ieri au fost uitați, recunoașterea socială a sacrificiilor făcute și a riscurilor asumate fiind rapid înlocuită de indiferență. Profesioniștii care au crezut anterior că recunoașterea muncii depuse și a importanței sociale a activității lor profesionale se îndrepta către calea cea bună, încep acum să părăsească unitățile publice de sănătate, mulți dintre ei alegând soluția migrației. Inflația accelerată generează lipsuri ce afectează calitatea serviciilor medicale și calitatea vieții profesionale.

În acest context Federația ”Solidaritatea Sanitară” anunță participarea la protestele din data de 20.X.2022 pentru susținerea solicitărilor generale și, mai ales, pentru promovarea revendicărilor specifice profesioniștilor din sănătate. Membrii Federației ”Solidaritatea Sanitară” prezenți la acțiune își vor manifesta nemulțumirea în fața celor mai importante instituții responsabile pentru situația lucrătorilor din sănătate, respectiv Guvernul, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății, solicitând implementarea solicitărilor organizației.

Așteptările legitime ale profesioniștilor din sănătate sunt transpuse în revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”, acestea vizând:

– acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de legea salarizării pentru anul 2022, respectiv acordarea creșterii integrale a salariilor de bază prevăzute de legea salarizării pentru toți lucrătorii din sănătate (inclusiv pentru personalul nemedical și personalul auxiliar sanitar);

– raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază în plată, plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază și calcularea salariilor de bază prin raportarea coeficienților de ierarhizare din legea salarizării la salariul de minim brut în plată. Cuplate cu actualizarea continuă, (conform ratei inflației), a salariului minim, aceste măsuri ar putea echilibra veniturile salariale reale ale profesioniștilor din sănătate;

– implementarea unor măsuri reale de sprijin a lucrătorilor din sănătate, centrate pe actualizarea valorii indemnizației de hrană la prețurile actuale ale alimentelor;

– modificarea și aplicarea legii privind recunoașterea îndeplinirii accelerate a stagiului de cotizare/pensionarea anticipată pentru toți lucrătorii care își desfășoară activitatea în condiții de muncă deosebit de periculoase;

– respectarea prevederilor privind limitele timpului de lucru;

– negocierea și semnarea unui nou CCM la nivel de sector, cu includerea tuturor drepturilor și solicitărilor legitime;

– elaborarea părții privitoare la Sănătate din noua lege a salarizării împreună cu federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector.

Dacă guvernanții se arată în continuare indiferenți față de soarta profesioniștilor din sănătate, participarea la acest protest ar putea fi doar începutul. Având în vedere faptul că în curând expiră Contractul colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, fapt care generează dispariția unor serii întregi de drepturi negociate și dă posibilitatea de a deschide un conflict colectiv de muncă, programul protestelor ia în considerare toate formele de acțiune, inclusiv greva generală.

Federația „Solidaritatea Sanitară” atenționează guvernanții asupra dovezii pe care pandemia a furnizat-o în privința relevanței implementării planurilor de acțiune propuse de noi: în condițiile în care creșterile salariale din perioada 2016-2018 au determinat retenția profesioniștilor din sănătate, generând reziliența sistemului public de sănătate, este evident că aceasta este direcția corectă de acțiune. Resursa umană din sănătate are caracter strategic, finanțarea ei adecvată având caracterul unei investiții, nu al unei cheltuieli”.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment

Vezi Și

”Bombardierul” fugar din Capitală, fiul unei cântăreţe de manele, a fost reţinut după 24 de ore, Michelle Antonio Șerban este acuzat de tulburarea liniştii publice şi distrugere

Şoferul fugar din Capitală a fost reţinut. Michelle Antonio Șerban, este acuzat de tulbura…