Acasă Eveniment Ministrul Muncii Budăi, huiduit la mitingul BNS: „Vă invit să ne asigurăm că reformele nu vor duce la sărăcirea cetățenilor”

Ministrul Muncii Budăi, huiduit la mitingul BNS: „Vă invit să ne asigurăm că reformele nu vor duce la sărăcirea cetățenilor”

0
618

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a adresat sindicaliştilor care protestează miercuri în faţa Guvernului şi a declarat că îi invită acum să participe în calitate de parteneri în implementarea reformelor din PNRR.

Ministrul Muncii Marius Budăi i-a invitat miercuri pe reprezentanții sindicatelor să fie parteneri în implementarea reformelor din PNRR. „Să ne asigurăm împreună că reforma legii salarizării, reforma legii pensiilor nu vor duce la sărăcirea cetățenilor români”, a spus ministrul la mitingul BNS.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit miercuri în fața sindicaliștilor de la Blocul Național Sindical, care protestează în Piața Victoriei.

Fac aici apel la toate sindicatele, la toate patronatele, dacă am fost cu toții excluși din negocierea PNRR, vă invit acum să fiți parteneri în implementarea reformelor din PNRR, să ne asigurăm împreună că reforma legii salarizării, reforma legii pensiilor nu vor duce la sărăcirea cetățenilor români”, a spus ministrul.

Marius Budăi spune că de săptămâna viitoare va începe implementarea unor măsuri în vederea protejării persoanelor vulnerabile.

Suntem aici ca împreună, prin dialog social, să rezolvăm ceea ce dumneavoastră reclamați și reclamați pe bună dreptate. Începând de săptămâna viitoare vom implementa câteva măsuri care să vină în primul și în primul rând în sprijinul categoriilor vulnerabile. Vă vom invita la dialog pentru implementarea finală”, a adăugat ministrul.

Sindicaliștii de la BNS cer adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice și sociale ale războiului din Ucraina, măsuri pentru securitatea energetică și alimentară a României, precum și reluarea aplicării Legii-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

De asemenea, sindicaliștii cer încheierea unui pact național pentru industria de apărare care să conțină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector, precum și pentru a limita presiunea resimțită de populație de costurile de finanțare pentru dotarea Armatei.„Cerem modificarea în regim de urgență a Legii nr. 62/2011 a dialogului social astfel încât să ne putem exercita fără îngrădiri, drepturile fundamentale la organizare, negociere și grevă, așa cum sunt prevăzute în Constituția României. Vrem negocieri colective la nivel național și sectorial! Cerem dreptul de a negocia pentru federațiile reprezentative la nivel de unitate fără impunerea reprezentanților salariaților ca parte la negocierea colectivă!”, au mai transmis reprezentanții BNS.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost huiduit atunci când a ajuns în mijlocul protestatarilor, într-un număr de aproximativ 5.000 de persoane.

Sunt aici astăzi ca să mă asigur că pentru noi, Guvernul României, dialogul social este extrem de important. Vreau să vă mulţumesc dumneavoastră, să îi mulţumesc domnului preşedinte Costin (Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, n.r.) pentru deschidere şi pentru dialog. Suntem în această perioadă în construcţia unor măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor români, care să vină în sprijinul categoriilor celor mai vulnerabile de persoane. Sunt aici să vă asigur de respectul Guvernului, de respectul meu ca Ministerul Muncii şi vreau să vă asigur de de toată cooperarea. O să vă transmit acum şi aici o invitaţie. Domnule preşedinte, fac apel aici, în faţa cetăţenilor, la toate sindicatele, la toate patronatele.”, a spus Budăi.

Dacă am fost cu toţii excluşi din negocierea PNRR, vă invit acum să fiţi parteneri în implementarea reformelor din PNRR, să ne asigurăm împreună că reforma Legii salarizării, că reforma Legii pensiilor nu va duce la sărăcirea cetăţenilor români. Vreau să acceptaţi această invitaţie, să îmi fiţi parteneri în implementarea acestor reforme. Astăzi o să vă anunţ ceea ce avem deja pe listă. Eu sunt astăzi aici să vă arăt tot respectul meu în primul rând şi al Guvernului şi al partidului care mă susţine. Suntem aici ca împreună prin dialog social să rezolvăm ceea ce dumneavoastră reclamaţi şi reclamaţi pe bună dreptate. Începând de săptămâna viitoare vom implementa măsuri care să vină în primul rând şi în primul rând în sprijinul categoriilor vulnerabile”, a declarat Marius Budăi.

El a menţionat că va fi transmis un material către toate sindicatele şi vor fi chemate la dialog pentru implementarea finală. Blocul Naţional Sindical organizează miercuri un miting de protest în Piaţa Victoriei, urmat de un marş cu deplasare spre Piaţa Constituţiei. Ei au păstrat un moment de reculegere pentru victimele războiului din Ucraina.

Potrivit sursei citate, toate cele 35 de federaţii sindicale afiliate la BNS, atât din sectorul privat cât şi din sistemul bugetar, asigură participarea a cel puţin 5000 de sindicalişti la acţiunea de protest. BNS cere adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice şi sociale ale războiului din Ucraina, la nivel economic şi social.

Pe de altă parte, BNS solicită de urgenţă măsuri pentru securitatea energetică şi alimentară a României şi menţionează că în plan energetic, prioritatea eliminării dependenţei de resursele energetice importate din Rusia se suprapune peste efectele liberalizării pieţei energiei electrice şi a gazelor naturale, fapt care a condus la o puternică interconectare a pieţelor de produse energetice din România (energie electrică, gaze şi combustibil) cu cele europene, cu efecte în special în ceea ce priveşte creşterea preţurilor.

Totodată, organizaţia solicită încheierea unui pact naţional pentru industria de apărare care să conţină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector, precum şi pentru a limita presiunea resimţită de populaţie în urma costurilor de finanţare pentru dotarea Armatei.

Blocul Național Sindical organizează un miting de protest în Piața Victoriei, iar apoi un marș spre Piața Constituției.

La protest sunt așteptați 5.000 de protestatari de la cele 35 de federații sindicale afiliate la BNS, atât din sectorul privat cât și din sistemul bugetar.

Revendicările sindicaliștilor:

  1. Adoptarea unor măsuri de sprijin pentru a compensa efectele economice și sociale ale războiului din Ucraina, la nivel economic și social.

2. Investiții urgente în diverse sectoare (ex. transporturi) dar și măsuri de sprijin pentru problemele specifice cu care se confruntă alte domenii cu risc major de dispariție. (ex. industria navală, industria de confecții etc).

3. Măsuri pentru securitatea energetică și alimentară a României

4. Reluarea aplicării Legii-cadru nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, act normativ suspendat din anul 2021, la jumătatea perioadei de 4 ani prevăzute pentru implementare. Aplicarea integrală a Legii nr. 153/2017 va conduce la eliminarea inechităților salariale din sistemul public, astfel cum a fost convenit cu partenerii sociali in anul intrării în vigoare a legii.

5. Încheierea unui pact național pentru industria de apărare care să conțină măsuri concrete pentru relansarea acestui sector, precum și pentru a limita presiunea resimțită de populație de costurile de finanțare pentru dotarea Armatei

6. Modificarea în regim de urgență a Legii nr. 62/2011 a dialogului social, negocieri colective la nivel național și sectorial.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment

Vezi Și

Protest la poarta penitenciarului Rahova pentru eliberarea fostului primar Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv: ”Nevinovat”

După ce joi l-au condus în aplauze dincolo de poarta închisorii, susținătorii fostului pri…