Acasă Eveniment Miting pentru democrație și pro-Europa în Piața Universității, românii care nu vor să fie întorși înapoi în negura comunismului, ies în stradă, ”Libertate”

Miting pentru democrație și pro-Europa în Piața Universității, românii care nu vor să fie întorși înapoi în negura comunismului, ies în stradă, ”Libertate”

0
0
20

Miting pentru democrație și pro-Europa în Piața Universității, românii care nu vor să fie întorși înapoi în negura comunismului, ies în stradă, ”Libertate”.

Mii de bucureșteni, printre care artiști, actori şi persoane publice, s-au adunat în Piaţa Universității pentru a manifesta pentru ca România să urmeze cursul pro-european. Mișcarea, intitulată „România speră” a fost organizată în contextul actual al alegerilor prezidențiale, cursă în care sunt doi candidați cu opinii diferite referitoare la libertatea şi democrația ţării noastre, opinii care au împărțit România în două tabere. Cei prezenţi şi-au exprimat paşnic dorința ca România să rămână liberă în comunitatea europeană.

În Piaţa Constituției s-a amenajat şi o scenă, acolo unde nume cunoscute din societatea civilă au ţinut un discurs, iar artiștii şi actorii au menținut atmosfera cu muzică şi voie bună.

Protestul a început la ora 20:00 cu melodia „Vreau o țară ca afară”, de la Vunk.

Până la momentul redactării acestei știri, manifestația s-a derulat în mod pașnic, cu momente în care câţiva din cei prezenţi, care au adus şi tricolorul, au strigat şi: „Țara nu e de vanzare, Rusia nu e salvare”, „Tinerii va cer in cor, nu votati un dictator”, ”Vrem UE, nu URSS”, aluzie la declarațiile lui Călin Georgescu candidatul independent votat de peste 2 milioane de români în turul 1 al alegerilor prezidențiale şi care în discursurile sale a criticat UE şi NATO şi şi-a exprimat o poziție care sprijină „înțelepciunea rusă”.

Contracandidata sa, Elena Lasconi a spus în schimb că susţine parcursul pro-european al României.

”Sunt student la Ştiinţe Politice şi învățam despre dictatură şi libertate în fiecare zi. Locul României nu este între dictatori, ci în comunitatea de ţări libere, democratice care se ghidează după nişte valori comune în care credem şi noi, cei care suntem aici. Vreau să am dreptul să vorbesc liber, să protestăm dacă este cazul, să citesc liber, nu să ne ascundem cum spunea bunicul meu în comunism”, a spus un tânăr.

”Sunt studentă la Științe Politice. Îmi place foarte mult România. Nu îmi doresc să plec de aici. Îmi doresc ca ţara mea să fie prosperă şi să fie în Europa. Nu m-am așteptat niciodată să trăiesc momentele pe care l-au părinţii noștri la vârsta noastră”, a mai spus o tânără.

Susţinători ai căii pro-europene a României participă, joi seară, la un amplu miting în Piaţa Universităţii din Bucureşti. Oamenii au adus cu ei steaguri ale României, ale Uniunii Europene şi scandează ”Jos comunismul!”, ”Libertate” şi ”Europa”. Printre cei prezenţi se numără persoane publice, activişti, dar şi oameni care susţin că vor ca România să nu iasă din Uniunea Europeană şi din NATO.

Mitingul intitulat ”România speră” a început joi, la ora 20:00. Printre cei care au anunțat că vor participa se numără Oana Pellea, Victor Rebengiuc și soția sa Mariana Mihuț, Marius Manole și Dan Teodorescu & Trupa Taxi.

Piaţa Universităţii s-a umplut, joi seară, de manifestanţi pro-Uniunea Europeană şi pro-NATO.

Manifestanţii au adus cu ei steaguri ale României, ale Uniunii Europene şi scandează împotriva comunismului.

Mii de oameni participă joi seara, în Piaţa Universităţii, la un miting „pentru libertate şi democraţie”, potrivit asociaţiei Geeks for Democracy, organizatorul manifestaţiei. Cei strânși acolo scandează „Jos fascismul”, „Aici este Europa”.

Vorbitorii care participă la miting au ţinut discursuri ironice la adresa lui Călin Georgescu.

”Cred că este cea mai gravă situaţie de după 89 şi cred că depăşeşte în gravitate mineriadele, mai ales cea din 13-15 iunie. Atunci, mineriadele ne-au aruncat ani, dacă nu decenii, înapoi. Acum riscăm altceva: riscăm izolaţionism şi riscăm să trecem pe un mal al istoriei în care am mai fost, să coborâm după ce am urcat. (…) Nu avem de ales între o candidată pe care o cheamă Elena Lasconi şi Iisus Hristos”, a spus unul dintre vorbitori.

Printre manifestanţi se numără Codin Maticiuc.

”Ăsta este singurul semnal de alarmă pe care îl trag eu aici: cine ar susţine pe un om cu minim 15 milioane de euro? Oare vrem să votăm pe un om în spatele căruia nu ştim cine este? (…) Acest «habar nu avem» mă sperie”, a spus Codin Maticiuc.

Carmen Uscatu, una dintre fondatoarele Asociaţiei ”Dăruieşte Viaţă”, se află în Piaţa Universităţii.

”Pentru că îi simt pe oameni dezorientaţi spun un lucru: uitaţi-vă către cei doi candidaţi şi decideţi pe cine să ascultaţi gândindu-vă la ce au făcut. Uitaţi-vă că, da, două femei, împreună cu o comunitate de 350.000 de oameni şi peste 8.000 de companii au făcut un spital. Speranţa vine din Europa, nu vine din Rusia. Eu nu am întâlnit nicio mamă care a aflat într-o zi că copilul ei are cancer, să ar vrea să plece în Rusia să-l trateze. Atunci când decidem pe cine alegem sau când decidem să nu ieşim la vot, decidem cum să fim trataţi într-un spital”, a spus Carmen Uscatu.

Melania Medeleanu a afirmat: ”Nu-mi vine să cred că a venit un moment în care să ieşim din nou în stradă, de astă dată să apărăm libertatea. Vă rog pe aceia dintre voi care credeţi că nu aveţi cu cine să votaţi: votaţi cu democraţia! Vă rog pe cei care nu mergeţi la vot să mergeţi, votaţi libertatea pentru că miza este uriaşă”.

La miting au vorbit Andreea Marin, membri ai trupei ”Taxi”.

Călin Georgescu a fost catalogat drept o ”hologramă”, care ”nu are conţinut, un tub digestiv cu cravată care spune platitudini, care îşi ia un aer de mare înţelept şi care prosteşte lumea”.

Marele actor Victor Rebengiuc spune că a fost amenințat din cauza candidatului Călin Georgescu. Celebrul artist le-a povestit miilor de oameni din Piața Universității cum a fost amennițat cu „un topor în cap”.

Scriitorul Radu Paraschivescu le-a transmis celor prezenţi că România riscă să fie izolată, în contextul turului II al alegerilor prezidenţiale.

”Cred că este cea mai gravă situaţie de după 1989. Cred că depăşeşte în gravitate mineriadele (…). Acum riscăm izolaţionism şi şi riscăm să trecem, de pe un mal al istoriei, unde am mai fost până acum 35 de ani, înapoi, după ce am avut ani de zile, decenii, în care am urcat. Cu şovăieli, cu neîmpliniri, cu frustrări, cu accidente, cu paşi înapoi, cu momente de deprimare, cu momente de dubiu, dar am continuat să urcăm. Şi acum, doar un om rău intenţionat nu observă că România din 2024 nu mai seamănă cu România anilor ’90”, a spus Paraschivescu.

„Există o singură zi când aleg să-mi exprim o opțiune în acest sens – în ziua votului. Dacă un om e imparțial, nu înseamnă că nu are dreptul să voteze. Are chiar datoria să o facă, dacă e un om responsabil.

În ciuda ofertelor pe care le-am pierdut numărul de-a lungul anilor de a intra în politică, răspunsul meu a fost mereu nu, pentru că eu aleg să fac binele pe calea mea, așa cum pot și știu eu, și nu pot face nimic bun acolo unde nu am destulă pricepere sau pasiune. Asta nu înseamnă că nu există oameni potriviți să facă politică și ne place sau nu, cei desemnați de noi fac apoi legile care ne afectează viețile (…).

Indiferent cu cine am votat, ne-am făcut-o cu patimă, ci cu rațiune și cu calm, acceptând și opiniile altora, alegând din perspectiva mea ceea ce credeam eu la acel moment, că ne poate duce înainte, pe drumul democrației de care avem atâta nevoie, într-o lume în care războaiele fără scrupule, violența și întunericul amenință o lume întreagă, nu doar pe noi”, a mai spus Andreea Raicu.

„Cât despre actualii candidați, pe unul nu-l cunoșteam deloc, dar între timp, de nevoie, m-am documentat.

Pe cea de-a doua candidată de această dată, o vedeam crescând poate în timp, cunoscându-i rădăcinile și cele făcute până acum, vedeam că are o șansă, însă, în mod onest, nu a fost opțiunea mea în ziua votării.

Lucrurile se schimbă însă, la timpul prezent, realizând în ce pericol real ne aflăm cu toții, ca țară, în interior și în relație cu lumea largă, cu cei pe care îi vrem alături de noi și raportându-mă la trecutul dureros la care nici nu vreau, cu niciun chip nu vreau să mă mai gândesc (…)”, adaugă Andreea Raicu.

Un miting asemănător celui de la Bucureşti se desfăşoară şi la Cluj. Acolo, studenţii au ieşit în stradă şi scandează mesaje pro-europene. Manifestaţia de la Cluj se desfăşoară în faţa Prefecturii.

Și în alte județe studenții protestează. În fața prefecturii din Cluj Napoca, sute de studenți sunt așteptați să se alăture protestului pentru a cere să fie respectate valorile democratice și apărate drepturile fundamentale ale cetățenilor.

Tinerii s-au adunat în faţa Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde au vizionat un film documentar despre Revoluţia din Decembrie 1989 şi au purtat afişe şi pancarte cu mesaje precum „Studenţii de azi, liderii de mâine”, „România, nu uita, Europa-i casa ta”, „România-i ţara mea şi nu vreau să plec din ea”, „Informaţie, nu manipulare”.

„E manifestarea unor studenţi care sunt implicaţi, atât în activităţi la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. Avem acces şi ne sunt deschise porţi spre oportunităţi pe care unii dintre noi, poate mai mari decât noi, nu le-au avut. Ar fi păcat să nu profităm de ele. (… Noi ne-am adunat astăzi aici nu ca să instigăm la ură, nu în semn de lipsă de respect faţă de opinia unor oameni, ci pur şi simplu să transmitem mesajul nostru, faptul că vrem să ne menţinem pe un drum euro-atlantic”, a declarat preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Sergiu Covaci.

Potrivit organizatorilor, la manifestaţie au participat studenţi din Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Baia Mare, Galaţi, Constanţa, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Oradea, Petroşani, Sibiu, Suceava.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vezi Și

Proteste ale susținătorilor ”pacifistului” Kalin Giorgescu și AUR, manifestații ”Pro Pace”, cu unul din drapelele de luptă al soldaților ruși în Ucraina

Facebook 111 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Proteste ale susținătorilor ”pacif…