Acasă Eveniment Proteste ”anti sărăcie” azi în Bucureşti şi în marile orașe din ţară, românii sufocaţi de facturile și prețurile mari ies în stradă

Proteste ”anti sărăcie” azi în Bucureşti şi în marile orașe din ţară, românii sufocaţi de facturile și prețurile mari ies în stradă

0
269

Zeci de proteste ”anti sărăcie” au loc, duminică, simultan, în mai multe orașe din România. În județul Sibiu, oamenii s-au adunat în fața sediului Prefecturii. Aceștia protestează împotriva creșterii prețurilor și împotriva Guvernului.

Reprezentanții partidului AUR Sibiu au reușit să scoată în stradă până în 100 de oameni în cadrul unei manifestații în fața Instituției Prefecturii, reprezentanta Guvernului de la București în teritoriu. ”Este o acțiune apolitică, vrem să ne delimităm de orice partid politic. Este un protest împotriva acestor facturi aberante”, spune Sebastian Suciu, liderul filiale sibiene a AUR, tot el membru al Senatului României.

În prima fază vom protesta în fața Prefecturii, este un protest apolitic. Vrem să ne delimităm de orice partid politic sau de orice influență politică. Este un protest al tuturor oamenilor împotriva acestor facturi aberante care au venit și care vor urma, a inflației, a nivelului scăzut de trai care pe care îl resimțim cu toții, unii mai mult, alții mai puțin.

Pe zi ce trece vedem că coșul zilnic, dacă îl putem numi așa, e până la urmă invers proporțional cu câștigurile și puterea de cumpărare a cetățenilor. Guvernul, la ora actuală, nu ia niciun fel de măsură pentru a compensa într-un mod cât mai palpabil și să vină în ajutorul populației.

Principalele sloganuri – în primul rând „Demisia Guvernului corupt”, ”Noi muncim, nu vrem să furăm”, ”Vrem condiții decente pentru poporul român”, ”Vrem facturi mai mici la utilități”. În ritmul acesta ne vom îndrepta ca înainte de 89 când se raționaliza energia electrică”, a declarat Suciu pentru Turnul Sfatului.

Potrivit lui, manifestația va dura până la aproximativ ora 17:00, la ea fiind așteptați să participe în jur de 100 de persoane. ”Prefectura este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Nu vom scanda lozinci politice, ne așteptăm să vină peste 100 de persoane. Repet, nu am vrut și nici nu ne dorim în momentul actual să politizăm această manifestație. AUR nu a organizat această manifestație, nicidecum, este doar un îndemn, atâta timp cât nimeni nu vrea să adune mai mulți oameni pentru ca actualul Guvern și Parlament să vadă nemulțumirea oamenilor. De aceea, noi ne-am hotărât că am putea să aducem acești oameni aproape și să fim alături de ei”.

Odată cu alinierea participanților la protest pe trotuarul din fața clădirii Prefecturii, aceștia țineau în mâini foi cu diverse sloganuri și cerințe, precum și scaundau lozinci, inclusiv politice: ”Jos Guvernul”, ”Nu vrem să fim conduși de hoți”, ”PSD și PNL aceeași mizerie” sau ”Iohannis trădător”.

Întrebat la ce rezultate se așteaptă de la acțiunea de astăzi, având în vedere că duminica Instituția Prefecturii nu lucrează, Suciu ne-a răspuns că ”ori că ar fi plină Prefectura, ori că nu, protestul nostru ar trebui să fie auzit”. Totodată, el a precizat că manifestanții nu vor mărșălui spre centrul orașului: ”Nu vrem să ieșim din litera legii, nu vom organiza marș, vom protesta doar în fața Prefecturii”.

Filiala AUR Sibiu are aproximativ 300 de membri în întreg județul.

Zeci de oameni au ieșit duminică în stradă pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor și împotriva guvernului. ”Manifestările fac parte dintr-o serie de proteste începute duminica trecută la București, unde peste 10.000 de români și-au strigat nemulțumirile față de actuala guvernare. Atât în Piața Universității cât și în marșul de pe principalele bulevarde ale capitalei, protestatarii au scandat lozinci împotriva PSD și PNL, principalii vinovați de situația dezastruoasă în care a fost adus poporul român, de a nu-și mai putea plăti facturile imense la energie și ratele la bănci”, anunțat grupul de inițiativă civică ”România iese în stradă.

Aproximativ 70 de persoane au venit, duminică, în municipiul Sibiu, la Prefectura din oraș, pentru a protesta împotriva creșterii preșurilor și a guvernului PSD-PNL. Aceștia au adus cu ei steaguri și pancarte pe care au scris lozinci.

Doar noi suntem Sibiul? Am venit de la Mediaș, din Dumbrăveni, pentru acest protest”, a spus unul dintre participanți.

Nu am vrut noi, de la nivelul partidului AUR, să ieșim în stradă. Oamenii ne-au solicitat asta, de când am fost la București, în 2 octombrie. Ne-am adunat la Prefectură pentru a striga problemele oamenilor având în vedere facturile mari care deja au început să vină, inflația care a crescut destul de mult, acest guvern care nu lucrează pentru stabilitatea poporului și vinde bucata cu bucata această țară”, a spus Sebastian Suciu de la AUR Sibiu.

Am ieșit în stradă pentru binele României, că tot mai rău este”, spune un protestatar. ”Am ieșit pentru că nu se mai poate trăi în România, este guvernată de un sistem terorist de stat. E inadmisibil ce se întâmplă”, spune alt protestatar.

Protestul este avizat de către Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu. Oamenii pot sta în fața prefecturii până la ora 17:00.

La protest sunt prezenți și jandarmii. ”Vor acționa pentru siguranța participanților și pentru prevenirea și combaterea incidentelor, care ar putea să afecteze climatul de ordine publică la protestul organizat în fața sediului Instituției Prefectului Sibiu”, au spus vineri reprezentanții IJJ Sibiu.

Și timișorenii n-au prea ieșit în stradă la protestul organizat de grupul ”România iese în stradă”. Doar câteva zeci de persoane au mers în fața Prefecturii Timiș.

La ora 14:00, duminică, s-au adunat puținii protestatari în fața Palatului Administrativ. Oamenii au fost chemați să își arate nemulțumirea față de scumpirile din ultima perioadă.

Aproximativ 30 de persoane participă astăzi la un protest inițiat de AUR în fața Instituției Prefectului Județului Constanța.

Protestatarii sunt nemulțumiți printre altele de Regulamentul Parcărilor, lucrările desfășurate în municipiul Constanța, dar și de deciziile de demolare a unor biserici din Constanța.

La acțiunea de protest participă și Dumitru – Viorel Focșa, deputat AUR de Constanța.

Peste 100 de persoane, în principal membrii AUR dar și simpatizanți, au protestat astăzi în centrul municipiului Satu Mare față de politicile guvernamentale. Principala nemulțumire este cea legată de prețul energiei. Membrii AUR și suporterii lor au cerut majorarea pensiilor și politici sociale, precum plafonarea prețului la energie și carburanți, dar și decizii economice care să intervină asupra prețurilor la alimente.

Protestatarii s-au adunat în fața sediului AUR, asta după ce protestul fusese anunțat de grupul de inițiativă civică ”România iese în stradă”, asociat partidului. Cu pancarte pe care și-au scris nemulțumirile și cu însemne de partid, protestatarii au pornit spre zona centrală a municipiului Satu Mare, într-un marș care a vizat pasajul Cornelui Coposu și Piața Libertății, pentru ca principala oprire să fie în fața sediului Prefecturii Satu Mare de pe strada Cuza Vodă.

Membrii de partid și susținătorii lor s-au declarat nemulțumiți de situația economică, în special de facturile mari la energie electrică și gaze, arătând cu degetul spre coaliția de la guvernare, spre PSD-PNL-UDMR, partide ale căror decizii ar fi dus la explozia de prețuri.

Cei prezenți la marșul de protest au cerut și indexarea pensiilor, dar și creșterea acestora, începând cu această toamnă.

În plus, cei care au ieșit la protest, au solicitat și intervenția statului pentru a influența prețul produselor alimentare, afectate nu doar de inflație, ci și de creșterile de prețuri la carburanți.

Potrivit organizatorilor, ”PSD și PNL sunt principalii vinovați de situația dezastruoasă în care a fost adus poporul român, de a nu-și mai putea plăti facturile imense la energie și ratele la bănci”.

”Fără hoție la energie!”, ”PNL, PNL, ultima mizerie” și ”PSD și PNL ne-au umflat facturile!”, au fost lozincile strigate de cei care au răspuns apelului AUR la potest.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment

Vezi Și

”Bombardierul” fugar din Capitală, fiul unei cântăreţe de manele, a fost reţinut după 24 de ore, Michelle Antonio Șerban este acuzat de tulburarea liniştii publice şi distrugere

Şoferul fugar din Capitală a fost reţinut. Michelle Antonio Șerban, este acuzat de tulbura…