Acasă Eveniment Proteste azi la fabrica de armament din Prahova unde se face muniţie termobarică și în Piaţa Victoriei, oamenii cer soluţii în criza preţurilor

Proteste azi la fabrica de armament din Prahova unde se face muniţie termobarică și în Piaţa Victoriei, oamenii cer soluţii în criza preţurilor

0
63

A fost protest la Uzina Mecanică Plopeni, fabrică de armament, la doar câteva zeci de kilometri de locul unde se află miniştrii Economiei şi Apărării, care anunţă un contract de fabricare de rachete, la Ploieşti. Angajaţii de la Plopeni cer salarii mai mari, la doar câteva zile după ce acolo s-a anunţat fabricarea de muniţie cu efect termobaric.

Protestul spontan a început încă de dimineaţă, atunci când câteva zeci de angajaţi ai Uzinei Mecanice Plopeni au refuzat să mai intre la primul schimb.

Oamenii sunt nemulţumiţi de salariile extrem de mici şi cer o majorare, acordarea de sporuri pentru condiţii de muncă periculoase şi bonuri de masă, care au fost anulate în urmă cu doi ani.

Vorbim de angajaţi ai serviciului de pază dar şi de cei din sectorul pirotehnic, care au salarii între 1.500 şi 1.700 lei, iar în condiţiile scumpirilor din ultima vreme, practic nu mai au cum trăi.

Săptămâna trecută, în poligonul uzinei de la Plopeni au fost testată chiar muniţia performantă termobarică. Ministrul Economiei anunţa atunci că fabrica va putea produce astfel de armament, considerat de importanţă strategică şi cu mare potenţial pe piaţa militară.

Sute de oameni au protestat azi și în Piaţa Victoriei, în faţa guvernului, şi cer abrogarea liberalizării preţurilor la energie şi carburanţi, dar şi renegocierea PNRR.

Protestul a început în această dimineaţă în Piaţa Victoriei, iar numărul oamenilor care vor participa este de aproximativ 1.000, protestul urmând a se desfăşura până la ora 13.00.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a promis că va ieşi la negocieri cu liderii sindicaliştilor.

În primul rând, nu se respectă statul de drept în România prin faptul că legi organice ale Parlamentului României nu sunt puse în aplicare. Vorbim despre statutul personalului feroviar, vorbim despre statutul personalului silvic, vorbim despre legea 150 din 2017 privind salarizarea peronalului din domeniul public din funcţiile publice şi personal contractual, vorbim despre coşul minim de consum şi legea pensiilor civile şi militare.

Acestea sunt aspectele importante pentru noi. Dincolo de aceastea sunt şi aspecte de convergenţă, dar colegii de la CFR vă vor spune de ce am ajuns atât de prost„, a declarat Dumitru Fornea, Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.


Încarcă mai mult
Load More In Eveniment

Vezi Și

Protest la poarta penitenciarului Rahova pentru eliberarea fostului primar Piedone, condamnat la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv: ”Nevinovat”

După ce joi l-au condus în aplauze dincolo de poarta închisorii, susținătorii fostului pri…