Acasă Eveniment Sute de credincioşi s-au adunat azi în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, ”Daţi-ne-o pe Parascheva înapoi”

Sute de credincioşi s-au adunat azi în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, ”Daţi-ne-o pe Parascheva înapoi”

0
0
586

Astăzi începând cu orele 17.00 în fata Catadralei Mitropolitane sau adunat sute de credincioși pentru a lupta împotriva celor ce ne asupresc sufletele și credința. Prigoana ortodocșilor și a credincioșilor creștini în România, a atins cote de nesuportat și de netolerat pentru români.

Mitropolia Moldovei a solicitat, vineri, Prefecturii Iași să facă demersuri pentru anularea, de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), a restricțiilor privind pelerinajele, în condițiile în care doar ieșenii se pot închina la moaștele Sf. Cuvioase Parascheva, zilele acestea.

Prefectura Iași a primit vineri o adresă oficială din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei (MMB) prin care se solicită CJSU Iași să inițieze demersuri către CNSU pentru abrogarea Hotărârii nr. 47/05 oct 2020, ce privește, între altele, restricționarea accesului pelerinilor din alte localități la o sărbătoare religioasă.

De asemenea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a solicitat CJSU să revină asupra măsurilor prevăzute în Hotărârea nr. 35 din 6 octombrie 2020, în sensul de a lua în considerare modificarea perioadei sărbătorii Sf. Cuvioase Parascheva, inclusiv anularea punctului nr. 4 din anexa nr. 1 a hotărârii CJSU Iași.

Cu referire la acest punct, MMB a precizat situații menite să asigure respectarea măsurilor de prevenție sanitară, situații care necesită un punct de vedere din partea DSP Iași”, anunță Prefectura Iași.

Astfel, Prefectura Iași a transmis adresele respective pentru a obține punctele de vedere avizate atât din partea CNSU, cât și din partea DSP Iași, dar și tuturor membrilor CJSU Iași.

După obținerea răspunsurilor de la CNSU și DSP Iași se va organiza o ședință punctuală pentru a aduce amendamente la decizia CJSU.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Teofan, a susținut că impunerea unor restricții la sărbătoarea Sf. Parascheva reprezintă o măsură discriminatorie, care încalcă numeroase prevederi legale, situația fiind foarte greu de înțeles și de acceptat.

În prezent, doar ieșenii pot intra să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pelerinajul din anii trecuți nemaiavând loc.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au transmis, vineri, că au luat act cu „profundă mâhnire” de situaţia, fără precedent în istorie, „de îngrădire discreţionară şi ofensatoare a accesului – cu respectarea recomandărilor sanitare actuale – pelerinilor din afara Iaşiului, la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoare, din 1641, a Moldovei şi a poporului român”.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul Episcopiei Huşilor, se afirmă că toţi credincioşii din eparhie trăiesc aceeaşi dezamăgire ca şi cei din Arhiepiscopia Iaşilor şi din întreaga Moldovă, privind imposibilitatea participării la sărbătoarea ocrotitoarei lor.

Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi racla Sfintei Cuvioase Parascheva sunt locul spre care ei se îndreaptă ori de câte ori vin în Capitala Moldovei, fiind unul din reperele esenţiale de pe harta trăirii actului credinţei. Acolo se simt ca acasă, chiar şi fără actul de identitate. Măsurile luate, în contextul pandemiei, pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor, au fost constant susţinute de Biserică, cu conştiinţa faptului că sănătatea este darul lui Dumnezeu. Din nefericire, observăm obstinaţia cu care ni se transmite mesajul explicit că slujbele sau manifestările religioase ar deveni spaţii predilecte de răspândire a virusului şi gesturi incompatibile cu sănătatea şi vecine cu iresponsabilitatea”, au precizat reprezentanţii Episcopiei Huşilor.

Aceştia au afirmat că sunt solidari şi susţin mesaj ul transmis de mitropolitul Teofan, în preajma hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, intitulat „Durere adăugată la durere”.

În acelaşi duh părintesc al Mitropolitului nostru, îndemnăm ca solidaritatea să se manifeste prin intensificarea rugăciunii, a curăţirii sufletului şi prin înmulţirea faptelor bune: ‘Totul pentru ca Dumnezeu să-şi întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat şi apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătăţii lor şi a semenilor, iar autorităţile să aibă înţelepciunea unor decizii care să ţină cont şi de amploarea epidemiei, dar şi de faptul că există şi numeroase persoane în această ţară care au credinţă în Dumnezeu şi în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinţilor’. Rugăm pe toţi preoţii din Episcopia Huşilor să slujească zilnic Sfânta Liturghie şi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, iar acest acatist să fie introdus şi în programul personal de rugăciune al fiecărui creştin. Astfel, întreaga Moldovă va fi în rugăciune”, precizează comunicatul citat.

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au reiterat îndemnul către cetăţeni de a trata cu maximă responsabilitate, fără a lăsa loc la panică, măsurile de protecţie sanitară împotriva infectării cu noul coronavirus, pentru a se proteja pe ei şi pe cei din jurul lor.

Această libertate a fost dobândită cu un preţ amar plătit de generaţiile anterioare şi cu preţul jertfei multor mii de Mărturisitori şi Neomartiri ai Ortodoxiei, care au suferit în timpul comunismului. Vremurile de astăzi, când noi ne îndeplinim slujirea, şi posibilităţile pe care le avem reprezintă un talant preţios pe care l-am primit de la Mai-marele Păstor dumnezeiesc. Vom da socoteală în faţa lui Dumnezeu şi a istoriei despre modul în care am folosit acest talant, pentru că noi suntem împreună-lucrători cu Dumnezeu (1 Cor. 3, 9).

Trebuie să păstrăm cu sfinţenie în memorie şi să studiem atent experienţa istorică a Sfintei Biserici din anii grei ai încercărilor. Să avem grijă şi să învăţăm turma binecredincioasă în vederea confruntării cu noile provocări ale contemporaneităţii şi ale viitorului. Această lucrare creatoare în via Sfintei Biserici a lui Hristos nu este posibilă fără comuniunea frăţească între noi toţi şi fără întărirea relaţiilor dintre Bisericile noastre surori şi popoarele pe care acestea le păstoresc”.

Încarcă mai mult
Load More In Eveniment
Comments are closed.

Vezi Și

Îmbrânceală ”de dreapta” în Parlamentul României, ”liberalii” Dan Vîlceanu și Florin Roman, bătaie cu mușcături și înghiorlăieli pe holurile Parlamentului

Facebook 49 X (Twitter) WhatsApp Telegram Reddit Email Parlamentul României a fost scena u…