Acasă Externe Adio, Majestate! Mii de britanici îşi iau la revedere de la suverană, cortegiul ce însoțește sicriul, a ajuns la Windsor

Adio, Majestate! Mii de britanici îşi iau la revedere de la suverană, cortegiul ce însoțește sicriul, a ajuns la Windsor

0
0
298

Regatul Unit, îşi ia astăzi rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a. Mii de oameni din întreaga lume, dar şi liderii ei au putut să treacă pe la catafalcul celei care a condus timp de 70 de ani destinile Regatului Unit. Printre cei 500 de demnitari s-au numarat preşedintele SUA, cel al Franţei sau al României, lideri europeni, dar si capetele încoronate ale lumii, inclusiv Principesa Margareta.

În sălile de aşteptare din aeroporturi, în parcuri, pub-uri şi pieţe, numeroase persoane s-au adunat luni în faţa ecranelor montate în Marea Britanie pentru a urmări funeraliile de stat ale reginei Elisabetei a II-a

Pe străzile de obicei aglomerate s-a aşternut tăcerea pe măsură de tineri şi vârstnici s-au adunat în oraşe, sate şi localităţi din ţară pentru a urmări transmisiunea în direct a ceremoniei desfăşurate la Abaţia Westminster din Londra în cadrul funeraliilor suveranei britanice. Sute de oameni au urmărit funeraliile în Catedrala din Manchester, în timp ce la Birmingham, oamenii s-au adăpostit de ploaie sub copertine în Centenary Square din oraş. În faţa primăriei din Belfast, oamenii s-au ridicat în picioare pentru a intona imnul naţional. Pe aeroportul Gatwick, la sud de Londra, pasagerii au urmărit funeraliile pe ecrane în sălile de aşteptare.

Sicriul a ajuns la Castelul Windsor.

Sicriul cu rămăşiţele reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este transportat pe un dric de la Arcul Wellington din Hyde Park din Londra la Castelul Windsor, informează EFE. Înaintea acestui ultim drum spre Castelul Windsor, sicriul, montat pe un afet de tun tras cu ajutorul unor frânghii de marinari din Royal Navy, a străbătut în procesiune străzile din centrul capitalei britanice până la Arcul Wellington, urmat de regele Charles al III-lea, prinţul William de Wales şi alţi membri ai familiei regale. Peste 3.000 de soldaţi au defilat în cortegiul funerar după ceremonia religioasă care a avut loc la Abaţia Westminster în faţa a sute de demnitari din toată lumea.

Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată luni seară, într-un cavou regal, alături de soțul ei, regretatul duce de Edinburgh. La această slujbă de înmormântare privată, condusă de diaconul de Windsor, vor participa exclusiv regele Charles al III-lea și persoane ce fac parte din familia regală.

UPDATE ora 15.37 Sicriul și-a început ultima călătorie către Windsor. Carul funerar care transportă corpul Reginei a părăsit Londra în călătoria sa finală către Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată.

UPDATE ora 15.30 Sicriul cu trupul reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Arcul Wellington, iar cortegiul funerar s-a oprit. Cei 142 de marinari care au purtat afetul cu sicriul reginei au coborât sicriul de pe afet.

În timp ce cortegiul trecea prin Londra, mii de cetățenii au aplaudat și au aruncat trandafiri în fața sa.

UPDATE ora 14:00 Slujba în mănăstire s-a încheiat. S-a intonat imnul nou al Marii Britanii, adaptat pentru Reegele Charles al III-lea. Practic a fost schiombat versul „God Save the Queen” cu ”God Save the King”.

UPDATE ora 13.00 A început înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey. Când sicriul cu trupul reginei a intrat în mănăstire, corul a început să cânte.

Predica va fi rostită de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, după care în întreg Regatul Unit se vor păstra două minute de reculegere. Înmormântarea se va încheia în jurul orei 14.00 cu intonarea imnului național, un salut final cu trâmbițe și un cântec, interpretat de cimpoierii Reginei.

UPDATE ora 12.50 Sicriul Reginei Elisabeta a II-a este scos din Westminster Hall şi începe procesiunea către abaţia Westminster pentru serviciul funerar. Sicriul de stejar, acoperit cu steagul Royal Standard şi pe care este aşezată Coroana Imperială de Stat, a fost scos afară, sub un cer acoperit de nori, pentru a fi dus în procesiune militară la Westminster Abbey. Fiul şi moştenitorul ei, Regele Charles, şi alţi membri importanţi ai familiei regale merg în spate, în timp ce un clopot bate în fundal.

UPDATE ora 12.10 Politicienii au început să sosească la Westminster Abbey, unde va avea loc înmormântarea de stat pentru Regina Elisabeta. Majoritatea oamenilor de stat sunt aduși cu autobuzul, dar Joe Biden nu este unul dintre ei, el fiind adus cu limuzina, la ora 12.08.

”Înmormântarea secolului”, așa cum este numită de presa britanică, va dura până la orele serii, întrucât înmormântarea în cavoul regal urmând să aibă loc la ora 21:30.

Încarcă mai mult
Load More In Externe
Comments are closed.

Vezi Și

Preşedintele Austriei, îl contrazice din nou pe Nehammer, cu privire la aderarea României la Schengen: ”Nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu”

Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, consideră că decizia guvernului tării sal…