Acasă Externe Afectat de ultimele scandaluri, Ron Klain, șeful de cabinet al președintelui Biden, în prag de demisie: ”E gata să meargă mai departe”

Afectat de ultimele scandaluri, Ron Klain, șeful de cabinet al președintelui Biden, în prag de demisie: ”E gata să meargă mai departe”

0
55

Şeful de cabinet al preşedintelui american Joe Biden, Ron Klain, ar urma să demisioneze după doi ani în care a ocupat această funcție la Casa Albă.

Ron Klain „le-a mărturisit colegilor săi de la alegerile intermediare din noiembrie că, după o perioadă istovitoare şi neîntreruptă alături de Biden, datând din campania din 2020, este gata să treacă la altceva„, potrivit New York Times,

Plecarea acestui colaborator care deţine una dintre funcţiile cele mai apropiate de preşedinte ar putea interveni după discursul anual al lui Joe Biden privind Starea Uniunii, programat pentru 7 februarie.

Ron Klain ar urma să demisioneze într-un moment crucial al mandatului. Cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite, în vârstă de 80 de ani, ar putea anunţa oficial în săptămânile următoare că va candida pentru funcţia de preşedinte în 2024, în timp ce marele său rival republican Donald Trump, în vârstă de 76 de ani, şi-a depus deja candidatura.

Ron Klain, în vârsta de 61 de ani, a fost şef de cabinet al vicepreşedintelui Al Gore din 1995 până în 1999, apoi al vicepreşedintelui Joe Biden din 2009 până în 2011. În timpul mandatului lui Barack Obama, el a fost coordonator de răspuns al Casei Albe la criza provocată de virusul Ebola.

După alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie, care au fost mult mai puţin catastrofale decât se aştepta pentru democraţii, Joe Biden se confruntă cu alte probleme, din cauza documentelor confidenţiale din perioada sa ca vicepreşedinte (2009-2017) găsite într-un birou şi la domiciliul său particular, când ar fi trebuit să fie predate Arhivelor Naţionale.

După fosta purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, care a demisionat în 2022, plecarea lui Ron Klain ar fi a doua ca importanţă în jurul lui Joe Biden de la preluarea mandatului.

În general, pe parcursul aceluiaşi mandat prezidenţial, funcţia de şef de cabinet este rareori ocupată patru ani la rând de aceeaşi persoană. Patru şefi de cabinet s-au succedat sub Donald Trump.

Ron Klain, în vârstă de 61 de ani, a fost şef de cabinet al vicepreşedintelui Al Gore din 1995 până în 1999, apoi al vicepreşedintelui Joe Biden între 2009 şi 2011. În timpul mandatului lui Barack Obama, a fost coordonator în cazul crizei virusului Ebola pentru Casa Albă.

El a fost interpretat de actorul Kevin Spacey în filmul Recount, despre alegerile prezidenţiale din 2000.

Klain l-a informat pe Biden cu privire la decizia sa de a pleca, anunţă Reuters.

Un succesor nu a fost încă decis, dar New York Times a enumerat o serie de potenţiali înlocuitori printre care secretarul Muncii Marty Walsh şi un alt consilier principal al lui Biden, Anita Dunn.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

După ce legea minorităților a fost promulgată de Zelenski, ”drepturile minorităților”, incluse în Declarația comună de la Kiev, la summitul UE-Ucraina

După ce legea minorităților a fost promulgată de Zelenski, ”drepturile minorităților”, inc…