Acasă Externe Alegeri prezidențiale Franța 2022, Vest vs Est, lupta dintre Macron și Le Pen, importantă pentru UE și Occident, dar și pentru Putin

Alegeri prezidențiale Franța 2022, Vest vs Est, lupta dintre Macron și Le Pen, importantă pentru UE și Occident, dar și pentru Putin

0
147

În această duminică, francezii au ieșit la vot, pentru a-l alege pe noul președinte al Franței. Aceștia au de ales între Emmanuel Macron și Marine Le Pen. Așa cum era de așteptat, și cei doi candidați la turul al doilea pentru alegerile prezidențiale au ieșit la vot.

Actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, a votat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale în stațiunea Le Touquet-Paris-Plage (Pas-de-Calais), în jurul orei 13:00.

Acesta a fost însoțit de soția sa, Brigitte Macron. Înainte de a-și exprima votul, cei doi s-au plimbat pe străzile stațiunii balneare.

La momentul introducerii buletinului de vot în urmă, a fost prezent și primarul orașului și trezorier al partidului Les Republicains, Daniel Fasquelle.

Contracandidata lui Macron, Marine Le Pen, a votat și ea în turul doi de duminică. Aceasta și-a exprimat votul la ora locală 11:00 în fieful său, la Henin-Beaumont, aflat în nordul Franței.

Ea a sosit pe jos la secția de votare, profitând de timpul pentru o plimbare, în compania primarului RN al orașului din 2014, Steeve Briois, și a unui deputat al acestuia din urmă, Bruno Bilde. La sosirea la secția de votare, contracandidata lui Macron a făcut o baie de mulțime, iar la introducerea buletinului în urnă, ea le-a zâmbit fotografilor.

Presa internațională scrie că Marine Le Pen va lua masa la locuința lui Steeve Briois înainte să se întoarcă la Paris.

Cine a mai votat astăzi?

Printre cei care au ieșit azi la vot se numără Anne Hidalgo, candidata Partidului Socialist, care a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale cu un scor minim de 1,75% din voturile exprimate, tocmai a votat în arondismentul 15 din Paris.

Valérie Pécresse a votat în Vélizy-Villacoublay, în departamentul Yvelines. Președintele consiliului regional din Ile-de-France și candidatul partidului Les Républicains la alegerile prezidențiale nu a reușit să depășească pragul de 5% din voturile exprimate în primul tur.

Liderul France Insoumise a votat duminică dimineață la Marsilia. Cu 22%, imediat după cei 23,2% ai lui Marine Le Pen, Jean-Luc Mélenchon a ratat la limită calificarea în turul al doilea. El și-a afișat deja ambiția de a se reface în alegerile legislative, unde speră să conducă o coaliție de stânga și să impună o majoritate în Adunarea Națională care să-l instaleze ca prim-ministru al unui viitor guvern de coabitare.

Eric Zemmour, care a fost descalificat din turul al doilea și a ieșit al patrulea în primul tur al alegerilor prezidențiale, votează duminică la Paris. Partidul său, Reconquête, a precizat pe Twitter că fostul candidat va vorbi în această seară, după aflarea rezultatelor.

Sondajele de opinie din ultimele zile i-au oferit lui Macron un avans solid și ușor în creștere, deoarece analiștii au afirmat că Le Pen – în ciuda eforturilor ei de a-și reface imaginea și de a atenua unele dintre politicile partidului său a rămas neplăcută pentru mulți.

Totuși, o victorie surpriză a Le Pen nu a putut fi exclusă, având în vedere numărul mare de alegători care erau indeciși sau nu erau siguri dacă vor merge la urne.

Întrucât sondajele arată că niciunul dintre candidați nu poate conta pe destui susținători, rezultatul va depinde mult de o mulțime de alegători care compară anxietatea cu privire la implicațiile unei președinții de extremă-dreapta cu viziunea, bună sau rea, față de prestația lui Macron de până acum.

Dacă Le Pen va câștiga, probabil s-ar crea același sentiment de tulburare politică uluitoare ca și votul britanic pentru părăsirea Uniunii Europene sau alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA în 2016, scrie Reuters.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 08:00 (09:00, ora României) și se vor închide la ora locală 20:00 (21:00, ora României). Sunt așteptate proiecții inițiale ale sondajelor de îndată ce se închid urnele.

Macron, în vârstă de 44 de ani, a fost câștigătorul unei dispute similare, în urmă cu cinci ani. El a avertizat despre un ”război civil” dacă Le Pen – ale cărui politici includ interzicerea purtării baticului musulman în public – este aleasă și a făcut apel la democrații de orice tip să-l susțină.

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, și-a concentrat campania pe creșterea costului vieții în a șaptea cea mai mare economie a lumii, despre care mulți francezi spun că s-a înrăutățit odată cu creșterea prețurilor la energie la nivel mondial. Ea s-a concentrat, de asemenea, asupra stilului de conducere abraziv al lui Macron, despre care spune că arată un dispreț elitist față de oamenii obișnuiți.

Candidata de extremă dreapta este acuzată că vrea să scoată Franța, țară membră fondatoare, din Uniunea Europeană, să renunțe la moneda unică și să iasă din zona Zona Schengen. A respins aceste afirmații.

De asemenea, Le Pen vrea să retragă Franța din comanda integrată a alianței militare transatlantice NATO, ceea ce ar însemna o destabilizare a arhitecturii de securitate a Occidentului de după Războiul Rece.Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Colonelul Vadim Zimin, cel care îi căra ”servieta nucleară” lui Putin, a fost găsit împușcat în cap în locuinţa sa

Încă un incident cel puțin dubios a avut loc în Rusia, Vadim Zimin, colonelul care îi căra…