Acasă Externe Alegeri Ungaria, Fidesz, Partidul lui Viktor Orban a reușit o victorie zdrobitoare în fața opoziției: ”Victoria noastră se vede de pe lună”

Alegeri Ungaria, Fidesz, Partidul lui Viktor Orban a reușit o victorie zdrobitoare în fața opoziției: ”Victoria noastră se vede de pe lună”

0
129

Rezultatele oficiale sosite după alegerile parlamentare de duminică din Ungaria au confirmat o victorie detașată a Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, care îi aduce acestuia o nouă supermajoritate. Liderul opoziției Peter Marki-Zay a acceptat înfrângerea, a criticat lipsa de corectitudine a scrutinului și a cerut partidelor din jurul său să rămâne unite. Una dintre surprizele scrutinului este rezultatul bun al partidului extremist Patria Noastră, care trece pragul de intrare în parlament, arată datele citate de RTL, Telex și 24.hu.

Ungurii și-au ales din nou premierul în acest weekend, Viktor Orban reușind să își păstreze fotoliul de premier după 12 ani în care și-a exercitat această funcție, potrivit rezultatelor exit-poll.

Rezultate alegeri Ungaria 2022. FIDESZ a fost, de asemenea, pe locul întâi în majoritatea circumscripţiilor uninominale, potrivit primelor rezultate. Diferența s-ar putea reduce, însă, odată ce sunt numărate circumscripţiile din oraşele mari unde opoziţia dispune de mai mult sprijin. ”Victoria noastră se vede de pe Lună, și de le Bruxelles, cu siguranţă”, a declarat Orban.

FIDESZ ar fi reușit să obțină o majoritate de două treimi, după voturile exprimate în sistem uninominal. Marea surpriză a alegerilor este intrarea în Parlament a partidului de extremă dreaptă Patria Noastră. Candidatul opoziției, Peter Marki-Zay a fost înfrânt de reprezentantul Fidesz în colegiul uninomnial în care a candidat.

Alianţa Fidesz – KDNP (Partidul Popular Creştin-Democrat) a obţinut 59% din voturi în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică, potrivit rezultatelor anunţate de Comisia electorală centrală după numărarea a 28% din buletinele de vot, informează site-ul 24.hu.

Alianţa de opoziţie Uniţi pentru Ungaria, condusă de Péter Márki-Zay, a obţinut 29,4% din voturi. Coaliţia de opoziţie este formată din partidele Coaliţia Democratică (DK), Jobbik, Partidul Verzilor (LMP), Partidul Socialist (MSZP), Mişcarea Impuls şi organizaţia Dialog pentru Ungaria.

Tot duminică, ungurii au votat un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se referă la o lege care a fost concepută iniţial pentru a lupta împotriva abuzurilor faţă de minori şi la care Fidesz a adăugat în ultimul moment clauze fără legătură cu pedofilia şi prin care se interzice să se vorbească despre homosexualitate sau schimbările de gen cu minorii, notează EFE.

Adoptarea legii a făcut Uniunea Europeană să deschidă o procedură de infringement împotriva Ungariei, deoarece consideră acest act legislativ homofob, discriminatoriu şi contrar valorilor comunitare. În ceea ce-l priveşte, guvernul ungar susţine că vrea doar să-i protejeze pe minori. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie de o participare minimă de 50%, însă o eventuală invalidare a sa nu înseamnă automat că legea deja în vigoare va înceta să se mai aplice.

Pentru Fidesz, succesul este unul uriaș. Înainte de scrutin, mai multe sondaje de opinie estimau că partidul lui Viktor Orban va câștiga, dar cu o majoritate restrânsă.

Majoritatea de două treimi este cea care i-a permis lui Orban în ultimii ani să modifice Constituția și legi importante, consolidându-și controlul asupra statului. O va putea face în continuare.

Chiar premierul a declarat duminică seară că victoria va trebui studiată atent. El a aruncat totodată săgeți spre criticii săi din UE, subliniind că victoria este ”atât de mare încât poate fi văzută de la Bruxelles”.

Și a spus că politica patriotică și conservatoare nu este trecutul, ci viitorul, un semn că ciocnirile cu menționatul Bruxelles vor continua.

Această victorie este una de ținut minte, poate chiar pentru tot restul vieții noastre, pentru că am avut cea mai mare (gamă de adversari de) depășit. Stânga de acasă, stânga internațională, birocrații de la Bruxelles, banii imperiului Soros, presa internațională și chiar și președintele ucrainean în cele din urmă”, a spus Orban în râsetele mulțimii, cu o referire la criticile primite de la Volodimir Zelenski.

Dar viitorul nu este neapărat roz pentru premierul maghiar, confruntat cu multe incertitudini economice și geopolitice.

Ungaria se bazează pe Moscova pentru cea mai mare parte a petrolului, a gazelor și a energiei nucleare, chiar și după o oarecare îmbunătățire a conexiunilor energetice transfrontaliere cu țările vecine în ultimul deceniu.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Colonelul Vadim Zimin, cel care îi căra ”servieta nucleară” lui Putin, a fost găsit împușcat în cap în locuinţa sa

Încă un incident cel puțin dubios a avut loc în Rusia, Vadim Zimin, colonelul care îi căra…