Acasă Externe Armata americană a doborât cu un F22 Raptor, balonul suspect de spionaj chinezesc deasupra Oceanului Atlantic

Armata americană a doborât cu un F22 Raptor, balonul suspect de spionaj chinezesc deasupra Oceanului Atlantic

0
75

Armata americană a doborât cu un F22 Raptor, balonul suspect de spionaj chinezesc în largul coastei de est a Oceanului Atlantic. Cheia a fost aducerea balonului deasupra oceanului pentru a nu cădea pe uscat în zone populate.

Un martor ocular descrie momentul în care armata americană a doborât balonul. Travis Huffstetler, un fotograf local din Myrtle Beach, Carolina de Sud, a declarat că a fost martor la momentul în care armata americană a doborât sâmbătă după-amiază balonul suspectat de spionaj chinezesc.

El și-a amintit că a văzut mai multe avioane zburând în jurul balonului timp de aproximativ 20-30 de minute, înainte de a vedea ceea ce a presupus că este o rachetă venită dintr-un avion care a doborât balonul.

Practic, balonul a explodat, știți? Așa cum ai vedea un balon normal cum se sparge”, a declarat el sâmbătă pentru Fredericka Whitfield de la CNN.

Acum este încă în derivă și plutește în jos în timp ce vorbim”.

A fost super vizibil aici de pe plajă”, a mai adăugat fotograful.

Balonul a fost observat pentru prima dată pe cer deasupra statului Montana la începutul acestei săptămâni și a călătorit prin mijlocul țării, urmând modelele meteorologice, înainte de a ieși din Statele Unite continentale sâmbătă.

Înainte ca balonul să fie doborât, Administrația Federală a Aviației a emis o interdicție de aterizare pentru aeroporturile din Wilmington, Carolina de Nord, Charleston, Carolina de Sud, și Myrtle Beach, Carolina de Sud. De asemenea, AFA a restricționat spațiul aerian din apropierea Myrtle Beach ”pentru a sprijini Departamentul Apărării într-un efort de securitate națională”.

Eforturile de recuperare sunt în desfăşurare în largul coastei din Carolina, unde presupusul balon spion chinez a fost doborât de armata americană, a declarat sâmbătă un oficial american.

Metoda specifică de doborâre a balonului a fost una ”ușoară” conform surselor de la Pentagon citate de CNN și au constat dintr-o singură rachetă lansată la mare altitudine de un F22 Raptor al US Air Force.

Preşedintele Joe Biden a declarat că a cerut ca balonul să fie doborât cât mai curând posibil ”Miercuri, când am fost informat despre balon, am ordonat Pentagonului să-l doboare cât mai curând posibil”, a declarat preşedintele reporterilor la Hagerstown, Maryland.

Au decis, fără să facă rău nimănui de la sol, au decis că cel mai bun moment pentru a face acest lucru este când trece peste apă… într-o limită de 12 mile. L-au doborât cu succes şi vreau să-i felicit pe piloţii noştri”, a adăugat Biden.

Întrebat dacă aceasta a fost o recomandare din partea echipei sale de securitate naţională, Biden a reiterat: ”Le-am spus să o doboare. Mi-au spus: ”Să aşteptăm cel mai sigur loc pentru a face asta.”

După ce anunţase închiderea a trei aeroporturi din Carolina de Sud şi Carolina de Nord, Administraţia Federală a Aviaţiei a declarat că a redeschis spaţiul aerian în zonă.

Oprirea a fost ridicată la scurt timp după ce armata americană a doborât un presupus balon spion chinez deasupra Oceanului Atlantic.

Zborurile către şi dinspre aeroporturile Wilmington (ILM), Myrtle Beach International (MYR) şi Charleston International (CHS) se reiau”, a declarat FAA într-un comunicat.

În timp ce tensiunile dintre Washington şi Beijing sunt la cote înalte din cauza doborârii a ceea ce oficialii americani spun că a fost un balon de supraveghere chinezesc, Columbia a raportat că a observat un obiect similar în propriul spaţiu aerian, relatează Agerpres, citând DPA.

În dimineaţa zilei de 3 februarie, sistemul naţional de apărare aeriană a detectat un obiect la o altitudine de aproximativ 17.000 de metri care a intrat în spaţiul aerian al ţării în sectorul nordic, au anunţat sâmbătă seara forţele aeriene columbiene.

Obiectul s-a deplasat cu o viteză medie de aproximativ 46 de kilometri pe oră, prezentând „caracteristici similare unui balon„.

Forţele aeriene columbiene au urmărit obiectul prin sistemele sale de apărare până când acesta a părăsit spaţiul aerian al ţării. Acesta nu a reprezentat „nicio ameninţare la adresa securităţii şi apărării naţionale şi nici la adresa siguranţei aeriene„, au precizat acestea, adăugând că lucrează acum cu alte ţări pentru a determina originea obiectului.

Armata americană a doborât sâmbătă ceea ce oficialii spun că ar fi fost un balon de supraveghere chinezesc în largul coastelor Carolinei de Sud.

Beijingul a susţinut că era un balon civil de cercetare care s-a abătut de la curs. Vineri, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pat Ryder, a declarat că un al doilea balon a fost reperat deasupra Americii Latine, fără a oferi mai multe detalii.

Încarcă mai mult
Load More In Externe

Vezi Și

Franța progresistului Macron, cuprinsă de violențe, indignare, fum și flăcările protestelor: „Un miros rău sufocă Parisul”

Francezii au ieșit din nou în număr mare în mai multe orașe din Franța, ca să protesteze c…